DE PRAATSTOEL. Olivier Dochez

Op de Belgian Building Awards 2024 ging de eerste prijs in de categorie Student Award - Green & Blue naar Olivier Dochez, student architectuur aan UHasselt. Zijn project rond het mijnverzakkingsgebied in de Limburgse dorpen Leut en Meeswijk focust op klimaatadaptatie en gaat daar inspirerend ver in. Benieuwd als we zijn naar wat de talentvolle student zélf inspireert, nodigden we Olivier uit voor een vragenronde in onze Praatstoel.

Op welke eigen projecten ben je het meest fier en waarom?

Ik ben het meest fier op het project over het mijnverzakkingsgebied in Leut en Meeswijk waarvoor ik de Student Award van de Belgian Building Awards heb mogen ontvangen. Dit omdat het, in tegenstelling tot andere projecten binnen de opleiding, vooral over het systemische aspect gaat en de implicaties daarvan op huidig waterbeheer, biodiversiteit en ecosystemen.

Een ander project waar ik fier op ben is een ontwerp voor de studio ‘Poetry of Structure’ binnen de eerste master architectuur. Hier werd gevraagd om, binnen vooraf opgelegde afmetingen en de regio rond Zwartberg, een structuur te ontwerpen die twee programma’s tegelijk kan huisvesten. Ik vestigde me linksachter de mijnkathedraal van Zwartberg waar ik, in samenhang met het gegeven van de kerk en de naastgelegen school, terug een gemeenschapsgevoel wou creëren met een structuur die zowel een markthal als, daarboven, een kleinschalige bibliotheek huisvest. Dit door middel van een houten ribstructuur die op een moderne manier terugverwijst naar de context van de kerk (ontwerp van Henry Lacoste). Het bleek een modulaire structuur die veel potentieel bevat op vlak van ruimtelijkheid.

Welk project van een Belgische architect is voor jou een schot in de roos?

De uitbreiding en restauratie van de Boekentoren / Rijksarchief in Gent door Robbrecht en Daem architecten. In de tentoonstelling 'As Found' werd het project voorgesteld door middel van het concept van Spiegeling, omdat het deels restauratie betreft. De uitbreidingen gaan in een dialoog met hetgeen reeds ontworpen was door Henry Van de Velde in de vorige eeuw. Hierdoor ontstaan er twee gehelen die voldoende onafhankelijk zijn, doch een gelijkaardig programma dragen. Het ene volume is duidelijk geïnspireerd door het andere waardoor ze met elkaar in dialoog kunnen treden.

Welke buitenlandse architecten vormen voor jou een grote bron van inspiratie?

Adam Caruso omwille van zijn inspiratie door de architectuurgeschiedenis en de contextafhankelijkheid van de projecten van Caruso St John Architects. Valerio Olgiati omwille van zijn omgang met structuren, materialiteit en vormgeving. Peter Zumthor en Rem Koolhaas omwille van hun architectuuropvattingen, terwijl de schaal van hun visies fundamenteel verschillend zijn.

Wat zijn volgens jou de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Ik keer graag terug tot het werk van Caruso St John Architects met twee interventies, bescheiden in schaal. Een eerste, die me erg interesseert op vlak van materialiteit, is de interventie aan het koor binnen het barokke interieur van de kathedraal van Sankt Gallen. Hier zat de moeilijkheid om een moderne interventie te verwezenlijken in een dergelijke context.

Een ander project is de restauratie van Tate Britain in Londen, onder meer in het knooppunt van de centrale trap bij de ingang van het museum. Dit werd op een gelijkaardige manier opgelost als hierboven.

Welke jonge architect in Vlaanderen maakt momenteel veel indruk op jou?

Het collectief van BC Architects en Materials opgericht door Ken De Cooman, Laurens Bekemans, Nicolas Coeckelberghs en Wes Degreef.

Wat vind je zo boeiend aan jouw job als architect?

Hoe we, zeker in het geval van België, oplossingen dienen te bedenken voor de bebouwde omgeving en hoe we ons verhouden tot de bestaande toestand van de architectuur.

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor jouw verdere architecturale ontplooiing?

 

Fait divers

Favoriet architectuurboek: The Feeling of Things (Adam Caruso) of On Bramante (Pier Paolo Tamburelli)

Favoriet ander boek: De Broers Karamazov (Fjodor Dostojevski)

Favoriete film: Barry Lyndon (Stanley Kubrick)

Favoriet tv-programma: Succession (Jesse Armstrong)

Favoriete muziek: Slowdive

Heb je veel vrije tijd en hoe brengt je die het liefst door? door middel van fotografie en literatuur.

Favoriete Belgische stad: Gent

Favoriete Europese stad: Rome

In welk land zou je het liefst geboren en opgegroeid zijn? Noorwegen

Actief of passief sportbeoefenaar? Welke sport? Passief, tennis

Favoriete architectuursite? Abdij van Thoronet

Favoriete andere website? https://www.atlasofplaces.com/

Deel dit artikel:
Onze partners