De Praatstoel – Jan Veelaert

De laatste architect die in 2009 plaats neemt in De Praatstoel is Jan Veelaert. Met veel enthousiasme vertelt hij ons over zijn eigen projecten (Nieuw-Zuid, Bingolux, Eksterlaar), over zijn bewondering voor het MAS en voor het oeuvre van Poponcini & Lootens, maar ook over zijn eigen sportieve prestaties. Bijna dertig jaar geleden werd Jan Veelaert namelijk twee maal Europees en twee maal Belgisch surfkampioen.

De laatste architect die in 2009 plaats neemt in onze Praatstoel is Jan Veelaert, zaakvoerder van Veelaert Architecten. Met veel enthousiasme vertelt hij ons over zijn eigen projecten Nieuw Zuid en Bingolux, over zijn bewondering voor het MAS en voor het oeuvre van Poponcini & Lootens, maar ook over zijn eigen sportieve prestaties. Bijna dertig jaar geleden werd Jan Veelaert namelijk twee maal Europees en twee maal Belgisch surfkampioen.

Over welke projecten bent u het meest fier?

Over Nieuw-Zuid in Antwerpen en Bingolux in Aartselaar. Nieuw Zuid is een invullingsproject waarin we erin geslaagd zijn op hedendaagse wijze de sfeer van de oorspronkelijke 19de eeuwse gebouwen op te roepen. Vooral de versnipperde wit gelakte gevels dragen daartoe bij.
Bingolux is een totaal ander project. Het is een zwart, afgerond alles omhullend kantoor- en inustriegebouw aan een drukke verkeersader. Het manifesteert zich als een rustgevende monoliet met tien zongestuurde reclamedeuren.

 

Jan Veelaert over het onlangs opgeleverde project Nieuw Zuid dat u rechts op de foto ziet.


Project Bingolux in Aartselaar


Van welke projecten zijn de verwachtingen hoog gespannen?

Moeilijke vraag, maar hiervoor kies ik voor het project Pannenhof in Brasschaat en het PPS-project Eksterlaar in Deurne. Het eerste project is het resultaat van een ontwerpwedstrijd dat bestaat uit 52 ruime assist living appartementen met wellnessvoorzieningen. Een uiterst duurzaam project met een E-peil van 60. Het pps-project Eksterlaar is ons grootste project tot nog toe. Hiervoor werken we onder meer samen met Vooruitzicht en Poponcini & Lootens. Op een binnengebied van 17 ha hebben we hier 600 woningen en appartementen ontworpen met een grote variatie in de typologie.

    

Links het Pannenhof in Brasschaat, rechts het PPS-project Eksterlaar in Deurne waarvoor Veelaert Architecten samenwerkt met Poponcini & Lootens en Vooruitzicht.

 

Welke andere projecten in Vlaanderen zijn voor u een schot in de roos?

Het Museum aan de Stroom van Neutelings Riedijk vind ik een prachtig gebouw omwille van de massawerking, de wisselwerking tussen open en gesloten. Van waar je het gebouw ook bekijkt, je krijgt altijd een totaal ander zicht en dat vind ik uitermate boeiend. Verder koester ik vele bewondering voor de ontwerpen van Poponcini & Lootens, twee goede vrienden van mij. Vooral het Helix-gebouw kan mij bekoren dat zich als een wervelwind, een draaikolk manifesteert tussen de Hansenstraat en het politiekantoor.

      

Jan Veelaert legt uit waarom hij het Museum aan de Stroom zo'n geslaagd project vindt. Foto: guydw op www.west-link.be


Het Helix-gebouw van Poponcini & Lootens


Welke buitenlandse architecten ziet u als uw grote voorbeelden?

 

Herzog De Meuron voor hun zoektocht naar nieuwe vormen en  materialen. Peter Zumthor  voor zijn details en de behandeling van het licht.

Wat zijn de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Het vogelnest van het Olympisch stadium in Shanghai van Herzog De meuron en de Thermen van Vals van Peter Zumthor.  


Geniet dankzij Youtube mee van het Vogelnest in Shanghai en de thermen in Vals, d etwee favoriete buitenlandse architectuurprojecten van Jan Veelaert.


Van welk jong Vlaams talent mogen we veel verwachten?

 

Van Jan De Cock, architect en beeldend kunstenaar, voor zijn eigenzinnige invulling van de ruimte

Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect?

Het boeiende aan architectuur is de creatie en de materialisatie van een gebouw…… Dat start bij mensen, wensen, veel eisen, een omgeving,... om te komen via een uitgebreide interactieve studie tot de materialisatie van een leefomgeving dat een invloed heeft op zijn gebruikers en zijn omgeving.

Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Aanmoedigen niet bepaald, wel enthousiast stimuleren en steunen als beslissing zelf genomen is. Mijn dochter zit momenteel in het tweede jaar architectuur en ik moet bekennen dat het heerlijk is die passie te delen met je dochter.

Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Mijn vader was aannemer en waarschijnlijk ben ik op die manier in contact gekomen met architectuur. Ik ben opgegroeid in Antwerpen Linker Oever, waar ik bijna alle gebouwen heb weten optrekken…

Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit zelf was ? 
Ja, zonder twijfel

Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Er waren geen verwachtingen, mijn enthousiasme is zeker gebleven. Mijn dromen hadden wel geen rekening gehouden met alle hedendaagse beperkingen en administratieve verplichtingen…
Anderzijds droomde ik al jaren om te kunnen werken met zicht op het water en mijn kantoor is sinds dit jaar op de vierde verdieping met een ongelofelijk zicht op het Straatsburgdok en zoals gehoopt geeft dit een geweldige positieve stimulans op mezelf en het hele team.


Jan Veelaert droomt er al lang van om te kunnen werken met het zicht op het water. Die droom kwam uit, want sinds dit jaar betrekt zijn bureau de vierde verdieping van een kantoorgebouw dat uitkijkt op het Straatsburgdok. 


Fait divers

 

Welke job indien geen architect?
Archeoloog of fotograaf

Waar architectuuropleiding gevolgd?
Sint-Lucas in Brussel

Bij wie stage gelopen?
Architect Luc Fornoville en Mark Van Hecke

Titel van uw eindwerk?
Hotel + woningproject “Den Drink” in Lier

Favoriet architectuurboek?
El Croquis

Favoriet ander boek?
Tirza van Aron Grunberg

Favoriete film?
The Matrix. Ik zie film als ontspanning en hou van humor in films. De ernst die er rond veel ‘betere’ films hangt, ergert mij soms. The Matrix is een perfect product dat ontspanning koppelt aan knappe effecten en een verhaal dat geloofwaardig kan zijn als je je erin probeert in te leven.


 Trailer van The Matrix, de favoriete film van Jan VeelaertFavoriet tv-programma?
Het nieuws

 

Favoriete muziek?
Diverse, maar als ik er enkele moet opnoemen hou ik het bij Eric Clapton, Jimmy Hendrix en – waarom niet? -  Madonna

Hoe brengt u uw vrije tijd door?
Met sporten, lezen en reizen

Favoriete Vlaamse stad?
Antwerpen, hoe kan het ook anders : - )?

Actief of passief sportbeoefenaar?
Actief. Ik ga vaak zeilen, lopen en fietsen. Vroeger was ik een fervent surfer en heb ik het twee maal geschopt tot Belgisch kampioen en Europees kampioen.

Deel dit artikel:
Onze partners