De Praatstoel: Karel De Mulder (A2D Architects)

Op het architectencongres dat NAV op 7 juni 2012 organiseerde was Karel De Mulder één van de panelleden tijdens het debat over de administratieve rompslomp waarmee de architect vandaag mee geconfronteerd wordt. Behalve bestuurder bij AR-CO en lid van de adviesgroep en Raad van Bestuur van NAV is Karel in de eerste plaats ook een van de vennoten van het Tervuurse architectenbureau A2D. Sabato, de bijlage van De Tijd, noemde het kantoor van TBWA, ingericht door A2D tot één van de 5 mooiste kantoorinrichtingen ter wereld. Stof genoeg om een gesprek te hebben met de man die voor het zelfde geld nu een beeldhouwer geweest was.
Op het architectencongres dat NAV op 7 juni 2012 organiseerde was Karel De Mulder één van de panelleden tijdens het debat over de administratieve rompslomp waarmee de architect vandaag mee geconfronteerd wordt. Behalve bestuurder bij AR-CO en lid van de adviesgroep en Raad van Bestuur van NAV is Karel in de eerste plaats ook een van de vennoten van het Tervuurse architectenbureau A2D. Sabato, de bijlage van De Tijd, noemde het kantoor van TBWA, ingericht door A2D tot één van de 5 mooiste kantoorinrichtingen ter wereld. Stof genoeg om een gesprek te hebben met de man die voor het zelfde geld nu een beeldhouwer geweest was.
Over welke recente realisaties bent u het meest fier?

Over de Vuurmolen in Overijse mogen we terecht fier zijn. Het was een hele uitdaging om een beschermd monument te restaureren en uit te breiden om er gemeentelijke diensten in onder te brengen. Het kantoor dat we ingericht hebben voor het reclamebureau TBWA mag ook zeker niet in het rijtje ontbreken. Al was het maar omdat dit door Sabato, de bijlage van De Tijd, tot één van de  mooiste kantoorinrichtingen ter wereld gerekend wordt naast dat van Google en Redbull ergens anders in de wereld. Verder houden we ook heel goede herinneringen over aan de bouwwerken voor Ondernemershuis Mechelen en het sociale huisvestingsproject Rodenem in Halle.
De Vuurmolen in Overijse
Reclamebureau TBWA


Het Ondernemershuis is een verbouwing van een oude kraamkliniek (met beperkt budget) tot bedrijvencentrum voor starters. Het laatste, een project voor sociale woningen langsheen de lawaaierige ringweg van Halle waar we een deel van de woningen onder een aarden wal hebben ontworpen als geluidsscherm voor het erachter gelegen binnengebied.
Sociale woningen Rodenem in Halle


Van welk project koestert u hoge verwachtingen?

We hebben met 2 wedstrijden gewonnen voor sociale huisvesting in Halle, maar één van de meest markante projecten wordt ongetwijfeld de wedstrijd die we samen met het bureau Van Hecke–Suls gewonnen hebben voor de renovatie van 9 woontorens uit de jaren ’50 voor Woonhaven in Antwerpen.


Welke projecten van andere Belgische bureaus zijn voor u een schot in de roos?

Fort Napoleon van Govaert–Vanhoutte vind ik een bijzonder geslaagd project, net als het gemeentehuis in Menen van NOA Architecten.


Welke buitenlandse architecten vormen voor u een grote bron van inspiratie?

Rem Koolhaas vind ik subliem. Het werk van Herzog & De Meuron en van Pëter Zumthor vind ik ook van zeer hoog niveau. Sinds kort ben ik ook bijzonder geboeid geraakt door het werk van WOHA, uit Singapore.School of the Art in Singapore, WOHA


Wat zijn volgens u de meest geslaagde recente bouwprojecten in het buitenland?

Het Casa de Musica in Porto van Rem Koolhaas zie ik als een van de meest krachtige gebouwen ooit. De Bruder Claus Kapel van Zumthor is ook prachtig in zijn eenvoud. Dat geldt zeker ook voor de Green School, een ecologisch schoolgebouwtje in Bali van John & Cynthia Hardy dat volledig opgetrokken is uit bamboe.De Green School in Bali, van John & Cynthia Hardy


Welke jonge architect(en) in Vlaanderen maken momentele veel indruk op u?

Ik weet niet of je ze nog een ‘jong’ bureau mag noemen, maar ik vind wel dat ze bij CAAN bijzonder mooie projecten maken. Voor BLAF ziet de toekomst er volgens mij ook veelbelovend uit.


Wat vindt u zo boeiend aan uw job als architect? Zou u uw kinderen aanmoedigen om in uw voetsporen te treden?

Het vertalen van het programma van iemand in drie dimensies. Iets wat anderen gerealiseerd willen zien, maar niet kunnen, in hun plaats doen en het nog beter maken dan wat ze voor ogen hadden. Dat schept een enorme voldoening. Bovendien is het een sector die zichtzelf constant vernieuwt. Ik heb drie zonen. Geen enkele is architect geworden. Ik heb ze noch gestimuleerd, noch geremd daarin. Misschien toch niet slecht dat ze een andere weg zijn uitgegaan want soms heb je toch wel een olifantenvel nodig om het beroep uit te oeferen.


Welke ontmoeting is bepalend geweest voor uw verdere architecturale ontplooiing?

Het werk van Gehry en Toyo Ito hebben mij enorm geïnspireerd. Ik heb het geluk gehad om ooit ook eens een persoonlijk gesprek te hebben met de zwarte architect David Adjaye. Ongelooflijk hoe die man een vernieuwende visie weet te koppelen met een grote eenvoud van zeer kleine tot zeer grote schaal.


Herkent u zichzelf nog in de ambitieuze jonge student die u ooit was? Komen droom en werkelijkheid sterk overeen?

Ik denk van wel. We proberen nog altijd producten af te leveren waar we fier over mogen zijn.


Fait divers

Welke job zou u uitoefenen als u geen architect was?

Beeldhouwer. Ik heb zelfs lang getwijfeld tussen beeldhouwer en architect.

Waar hebt u uw architectuuropleiding gevolgd?

St-Lucas in Schaarbeek.

Bij wie hebt u stage gelopen?

Bij Rimanque, een studiebureau in Tienen.

Waarover ging uw eindwerk?

Over eigenschappen van de traditionele Japanse architectuur en de invloeden ervan op de Westerse architectuur

Wat is uw favoriet architectuurboek?

Het boek dat ik onlangs gekocht heb over het bureau WOHA architects uit Singapore.

Favoriet ander boek?

Ben geen romanlezer, wel boeken over wetenschap en kunst, en een fantastisch boek vind ik “Geheime kennis” van David Hockney.

Favoriete film?

Ik ben niet echt cinefiel.

Favoriet tv-programma?

“Duts” op VRT vond ik subliem, en “Van vlees & bloed” ook natuurlijk.
Scene uit Duts


Favoriete muziek?

Voor het ogenblik vind ik Adele en Rodrigo Y Gabriela uitzonderlijk maar mijn topfavorieten blijven nog steeds Keith Jarrett met The koln concert en Jan Garbarek.
Diablo Rojo van Rodrigo y Gabriela


Wat is uw favoriete Belgische stad?

Brussel omdat het mijn geboortestad is en ook de enige echte grootstad is van België. Het heeft alles in zich van een grootstad, maar dan in het klein.

Favoriete Europese stad?

Barcelona omdat het m.i. de meest complete stad is, maar ik twijfel toch. Sienna, Arezzo en Parijs kunnen mij ook heel sterk bekoren.Het marktplein van Arezzo, Italië


Bent u actief of passief sportbeoefenaar?

Vroeger sportte ik veel, maar dat is veel minder geworden. Zwemmen en turnen doe ik wel regelmatig thuis.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage