State-of-the-art academiegebouw als bruisend verlengstuk van de stad (A2D & Architectenatelier Vyvey & partners)

De Stedelijke Academie voor Podiumkunsten van Stad Veurne, kortweg StAPwest, is een begrip binnen de brede regio en heeft in haar rijke geschiedenis duizenden inwoners een stevige culturele bagage meegegeven. De huidige gebouwen aan de Noordstraat voldoen echter niet meer aan de huidige vereisten en dus drong een verhuis zich op. De stad schreef een architectuurwedstrijd uit. En Maatschap Suikerbeat, bestaande uit architectenbureaus A2D architecture 2 design en Architectenatelier Vyvey & partners, studiebureaus Eva-International (akoestiek), Ingenium (technieken) en Establis (stabiliteit), en aannemer Alheembouw, kwam als winnaar uit de bus.

Het ontwerpteam overtuigde met een duidelijk concept en de ambitie voor een nieuwe bruisende plek in Veurne. In het ontwerp wordt mee nagedacht over de impact op de omgeving, het idee van het Suikerplein, de relatie tot de waterpartij en over het potentieel van de gevel van de concertzaal als billboard voor banners en schermen. Het nieuwe academiegebouw zal plaats bieden aan 20 leslokalen, een balletzaal en een theaterzaal met ruimte voor zo’n 120 toeschouwers. Vanaf het schooljaar 2024-2025 zullen in het gloednieuwe gebouw de muzieknoten weergalmen.

 

Uitnodigend en open

De foyer en het atrium worden gezien als een verlengde van het Suikerplein. De rode gloed van theaterzaal schijnt door naar buiten en kan ook ’s nachts een identiteit geven aan het plein en aan de academie.  De volledige inkomhal wordt in helling gelegd waardoor een vloeiende overgang wordt gerealiseerd van het plein, over de inkom, tot aan het atrium. Door de vorm van de theaterzaal, die op het plein en de inkomhal lijkt te staan, wordt men via de architectuur naar binnen gezogen. Hierdoor werkt het onthaal zeer uitnodigend en toegankelijk. Doordat het volume van de theaterzaal wat terugspringt, kon deze ruimte ook groter worden gemaakt.

"We willen een project ontwerpen waar de gebruikers en haar omgeving blij en beter van worden. Het wordt een innoverend en inspirerend concept dat aanzet tot creativiteit en positiviteit. Door drempelverlagend te werken willen we de relatie tussen de academie en de buitenruimte versterken."
- Maatschap Suikerbeat -

 

Akoestiek als leidraad

In dit ontwerp is de akoestiek de leidraad geworden bij het ontwerpen en vormgeven van de verschillende ruimtes. De klassen worden gescheiden door geknikte wanden die het geluid diffuseren, wanden worden ontdubbeld voor akoestische buffering en doen op een slimme manier tevens dienst als ruimte voor technieken en ventilatie. Bergingen worden ingezet als akoestische buffer tussen de klassen. Het atrium wordt voorzien van een akoestisch absorberend en diffuserend plafond. De woordklas op de derde verdieping kan geopend worden naar het belvedere door middel van mobiele panelen, wat flexibel en meervoudig ruimtegebruik toelaat van deze interessante plek in het gebouw.

 

Theaterzaal als eyecatcher

De theaterzaal krijgt een schelpvorm voor een optimale akoestiek en performantie, en is volledig opgevat als een box-in-een-box systeem. De vorm van de regiekamer diffuseert het geluid. En er wordt ook een ontdubbelde plafondconstructie met schuine panelen voorzien om de akoestiek verder te optimaliseren. De trussen voor techniek en belichting worden geïntegreerd in de voorziene holtes in de plafondconstructie. Dit geeft naast het akoestisch comfort ook een bijzonder aangename ruimtebeleving.

De theaterzaal is zodanig ontworpen dat een verbreding van de inkomhal kon worden gerealiseerd. Hierdoor werd een tweede ingang van de inkomhal tot de theaterzaal mogelijk, wat een absoluut pluspunt is voor het gebruikscomfort van de zaal. Een aangenaam binnenklimaat ten slotte wordt gecontroleerd door klimatisatie van vloerverwarming en -koeling.

 

Helder en functioneel

De look en feel van het nieuwe StAPwest en de ruimtes is speels, dynamisch en wordt over de hele lijn van het ontwerp doorgetrokken. Het verlaagde plafond in het atrium zorgt ervoor dat natuurlijk licht vrij kan binnenstromen. De gekleurde verdiepte driehoekige daglichtopeningen dragen bij tot de akoestiek in het atrium en hebben geïntegreerde indirecte verlichting, die voor bijkomend licht zorgt.

De overzichtelijkheid van de ruimtes wordt gegenereerd door middel een kleurencode (rood-groen) en inzet van welgekozen lichtelementen. Het ontwerp is ongedwongen, licht, speels en luchtig, en daardoor zeer specifiek voor een jeugdig academiepubliek.

 

Weloverwogen materiaalkeuze

Het gebouwbeheersysteem stuurt de HVAC installatie, en staat verbonden met de centrale PRIVA. De volledige koelcapaciteit kan op de concertzaal geconcentreerd worden indien nodig. Het luchtdebiet kan gewijzigd worden bij lokalen met grote bezettingswijzigingen. En in de theaterzaal en het atrium wordt een directe CO2-meting voorzien.

In het ontwerp worden circulaire en onderhoudsvriendelijke materialen toegepast en is de keuze van elk materiaal weloverwogen. LED-strips zijn voorzien met een maximaal gebruik van aanwezigheidsdetectie en ondersteunen door hun positie en richting de leesbaarheid en circulatie in het gebouw.

Bron: Stad Veurne
Deel dit artikel:
Onze partners