Glazen woonwijk als eerbetoon aan de Druivenstreek (A2D architecture 2 design)

In Overijse, het epicentrum van de Druivenstreek, start B&R Development dit voorjaar met de bouw van een bijzondere nieuwe woonwijk. Op domein Solheide verrijzen 16 energiezuinige woningen die door hun glazen uitbouw verwijzen naar het serreverleden van de plek, waar vandaag nog geklasseerde druivenserres staan. Het ontwerp van deze glazen woonwijk is van de hand van A2D architecture 2 design in samenwerking met MACOBO-STABO en D+A Consult.

De 16 vrijstaande woningen tellen drie of vier slaapkamers en zijn op en top modern. Ze zijn ontworpen als ‘serrewoningen’. Een overdekte glazen zone aan de voorkant van elke woning verwijst naar de druivenserres en kan op vele manieren gebruikt worden: terras, fietsenstalling, wintertuin, … Voor elke woning worden kwalitatieve private buitenruimtes voorzien door middel van ruime terrassen en/of tuintjes.

Het binnengebied van het project zal bestaan uit private en collectieve paden en tuinen, met geclusterde parkeerplekken voor bezoekers en de aanleg van wadi’s tussen de woningen en het buurtpark.

Meegroeiwoningen

B&R Development mikt met deze woonwijk op jonge gezinnen die in en rond Overijse werken, wonen of er willen komen wonen. De woningen bieden dan ook een langetermijnvisie op wonen. Ze zijn ontworpen volgens het principe van meegroeiwoningen waarbij de structuur, technieken, trappen en gevels met een eenvoudige aanpassing verschillende behoeften kunnen invullen.

 

Hernieuwbare energie

De woningen zijn bijna-energieneutraal (BEN) en voorzien van individuele warmtepompen, die zullen instaan zowel voor de centrale verwarming als voor productie van sanitair warm water. De verwarming van de woningen zal gebeuren op basis van een lage temperatuurregime (vloerverwarming). Elk van de woningen biedt tevens de mogelijkheid om een pv-installatie te installeren, om op die manier een aandeel hernieuwbare energie van minimaal 15kW/m²/jaar te garanderen.

 

WIJKPARK

Het openbare wijkpark zal worden uitgerust met speelelementen voor kinderen. Het bestaande groen zal zorgen voor een optimale infiltratie van regenwater, evenals de bioswales die tussen de woningen en het park zullen worden aangelegd. De begraafplaats op het terrein en de erfgoedwandelingen er doorheen blijven toegankelijk. Niet alleen de bewoners zullen van de nieuwe wijk kunnen genieten, iedereen is welkom in dit nieuwe stukje erfgoed.

Bron: A2D architecture 2 design
Deel dit artikel:
Onze partners