Spel van paden en passerelles bevordert cohesie in sociale woonwijk Waasmunster (A2D architecture 2 design)

Op een steenworp van het centrum van Waasmunster realiseerde De Volkswoningen drie vervlochten volumes die plaats bieden aan sociale appartementen en individuele woningen voor verhuur. De volumes – een ontwerp van A2D architecture 2 design - zijn georganiseerd rond een groen binnenplein. Paden, passerelles en buitentrappen verbinden de wooneenheden, animeren de nieuwe buitenruimte en bevorderen de sociale cohesie.

De drie woonvolumes huisvesten een combinatie van vier grondgebonden woningen en 21 erg diverse appartementen en duplexen, waarvan er zeven zijn aangepast voor personen met een beperking. Het programma wordt verder aangevuld met een kelderberging en een ruime fietsenstalling die bereikbaar zijn via een hellend vlak – voorzien van vloerverwarming - en een buitenlift. De helling in het terrein zorgt ervoor dat op een esthetische manier lucht en licht in de ondergrondse ruimte kan gebracht wordt.

Kwalitatief wonen

Het project is compact, maar integreert zich optimaal in de omgeving en biedt kwalitatief wonen aan waarbij bijzondere aandacht uitging naar de maximale inbreng van groen en de relatie privaat/publiek. Het project werd uitgewerkt in veldoven rode bakstenen met wit aluminium buitenschrijnwerk. De ontwerpers van A2D opteerden voor een combinatie van in- en uitpandige terrassen om de privacy te garanderen.

Het niveauverschil op het perceel van ongeveer 2 meter werd op behendige wijze in en rond het project aangewend om een mooi volumespel te bekomen en toch via paden (ook toegankelijk voor mensen met beperking) het project te doorkruisen door de groene open patio’s.

Duurzaam

De bebouwing van de site is dens, zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit van de tussenruimtes en private binnen- en buitenruimtes. De duurzame aanpak komt verder tot uiting in de spaarzame omgang met de terreinoppervlakte, de keuze van de bouwmaterialen die in analogie met de omgeving tijdsbestendig en onderhoudsvriendelijk zijn en het aanwenden van groendaken voor een vertraagde afloop naar de riolering en verbetering van fauna en flora.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage