De Smedenpoort vormt sluitstuk van ontwikkeling stationsomgeving Aalter

In de zomer van vorig jaar lanceerde projectontwikkelaar DCB een nieuw woonproject in het centrum van Aalter: De Smedenpoort. Net zoals bij het project De Warande, vallen ook hier de appartementen erg in de smaak. Op slechts acht maanden is reeds 90% van de eerste fase verkocht. Vandaag legt waarnemend burgemeester Hoste, in aanwezigheid van Pieter De Crem en projectontwikkelaar DCB, de eerste steen van dit succesvolle project. De ontwikkeling van deze nieuwe buurt is tot stand gekomen dankzij de goede samenwerking tussen de gemeente Aalter en de projectontwikkelaar.

De Smedenpoort kadert in de stadsvernieuwingsplannen van de stationsomgeving. Het gaat over de 4 hectare open vlakte tussen het station, de Oostmolenstraat en Houtem. Op basis van een grondige analyse van het actuele landschap en zijn historische betekenis werden de relevante landschapselementen gedistilleerd en als basis genomen voor de nieuwe ontwikkeling van de stationsomgeving in Aalter. De groene lijnen die de kenmerkende landschapskamers van het achterliggende platteland afbakenen worden doorgetrokken en vormen het basisgrid voor de organisatie van de site.

 

Poort naar het centrum

Deze opdracht krijgt een vervolg in de architectuuropdracht voor de bouwblokken tussen het stationsplein en de groene doorsteek, waarbij de principes uit het inrichtingsplan een concreet gezicht zullen krijgen. De gebouwen Stadswaag en Ijzerenwaag bakenen het Stationsplein af en vormen de poort naar het centrum aan de overzijde van de spoorweg.

 

In het groen ingebedde speelsheid

In contrast met de stedelijke pleinzijde worden de appartementen rond het binnengebied maximaal ingebed in het groen. Deze gevels worden licht uitgewerkt met grote raamvlakken, gevelvlakken in witte crepi met terrassen in witte architectonisch beton. De willekeurig geschikte houten bergkasten op de terrassen vormen een speels element in dit geheel. De witte banden van de kopvlakken van de terrassen worden doorgetrokken in de eerder gesloten buitengevels. In de buitengevels worden de gevelvlakken tussen deze witte banden ingevuld in metselwerkvlakken in roodbruin genuanceerd gevelmetselwerk. Hiertussen worden met een verdiepte steense retour de ramen in een vrij en speels ritme ingeplant. Grotere uitsnijdingen voor inpandige terrassen verlichten verder deze metselwerkgevels.

 

Kwaliteitsvol en betaalbaar wonen

De formule “kwaliteitsvol en toch betaalbaar wonen” blijkt erg succesvol te zijn. Bij DCB krijg je veel woonkwaliteit voor een interessante prijs.  Een appartement met 2 slaapkamers heb je al voor 185.000€. In ruil krijg je, naast een perfect op maat afgewerkt appartement, ook een groene en gezellige woonomgeving. DCB voorziet namelijk een nieuwe buurtpark en rustgevende binnentuinen tussen de appartementsgebouwen. Op die manier ontstaan er in het project groene ruimtes waar bewoners en buurtbewoners elkaar kunnen ontmoeten, waar jong en oud gezellig kunnen vertoeven. Extra’s die wonen in De Smedenpoort bijzonder aangenaam maken.

 

Vernieuwend ontwerp

Het vernieuwende ontwerp is van de hand van het gerenommeerde architectenbureau A33 uit Leuven. . Aannemer Juri uit Zele staat in voor de bouw van de appartementen. De eerste bewoners zullen in de zomer van 2017 kunnen verhuizen.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage