De TENTAL-gevel van SAPA: meer mogelijkheden, minder impact

De nieuwe TENTAL-gevel van SAPA
De nieuwe TENTAL-gevel van SAPA
De nieuwe TENTAL-gevel van SAPA
De nieuwe TENTAL-gevel van SAPA
De nieuwe TENTAL-gevel van SAPA

De TENTAL-gevel van SAPA is een nieuw aluminium gevelsysteem dat heel wat creatieve mogelijkheden biedt voor grote beglazingseenheden en bovendien de laagste milieu-impact heeft. Vier nieuwe octrooien maken het mogelijk de materialen te optimaliseren, de fabricage te vereenvoudigen en de installatie te vergemakkelijken. De installatie van de beglazingsrubbers wordt droog uitgevoerd, zonder gebruik van lijm of kit ter plaatse en zonder verpakking en afval.

Meer ontwerpvrijheid

De TENTAL-gevel werd gecreëerd om architecten en geveladviseurs verscheidene oplossingen aan te bieden en daarbij maximale creatieve vrijheid mogelijk te maken bij het ontwerpen van een gevel. TENTAL is een uniek systeem met aluminiumprofielen van 50 mm en 60 mm breedte en kan gebruikt worden voor het ontwerp van hedendaagse modulaire gevels met grote beglazingseenheden. Hierbij wordt gestreefd naar maximale transparantie met zo weinig mogelijk zicht op de profielen. De module Tental 60 kan panelen integreren met een gewicht tot 850 kg en met een oppervlakte van meer dan 12 m², afhankelijk van het gebruikte type glas.

Meer opties, kleuren en afwerkingen

TENTAL biedt een brede waaier aan esthetische oplossingen en komt tegemoet aan de specifieke eisen van elk project: van het ontwerp met afdekkap tot het ontwerp met semi- afdekkap, dat de horizontale lijnen van de regels of de verticale lijnen van de stijlen benadrukt, tot de vlakke afdekkap, die een glad uitzicht van de profielen en de beglazing creëert. Voor deze configuraties is een breed scala aan designs beschikbaar. Ook de afwerking met structurele silicone beglazing is mogelijk, om zo volledig vlakke gevelsystemen te creëren zonder zichtbare profielen van buitenaf. Voorts is er de GF-afwerking, waarbij het glas is bevestigd door middel van aluminium glaslatten die een zichtbaar kader vormen. Dit kan bovendien ook worden toegepast voor hellende glazen daken. Alle profielen kunnen daarenboven worden aangepast in verschillende kleuren en texturen: van metaaltinten tot een breed gamma lakken, geanodiseerde satijnafwerkingen. Een combinatie met houten structuurprofielen aan de binnenzijde van de gevel behoort tevens ook tot de mogelijkheden.

Meer comfort 

De modules kunnen dubbele of drievoudige beglazing integreren tot een maximumdikte van 62 mm, wat resulteert in uitstekende thermische, akoestische en waterdichte prestaties (tot 1.500 Pa), wat op zijn beurt zorgt voor een hoog binnencomfort. Dit gevelsysteem is compatibel met een uitgebreid gamma ramen, deuren en schuifdeuren. De veiligheid wordt gegarandeerd met een inbraakweerstand die voldoet aan de hoogste normen, dit in overeenstemming met de internationale regelgeving.

Minder energieverbruik

Zonweringsystemen kunnen in de gevel worden geïntegreerd, wat samen met een verminderde warmtedoorgang het werk van de architect vergemakkelijkt bij het ontwerpen van energie-efficiënte gebouwen. Het is echter niet alleen de energie in de exploitatiefase van het gebouw die wordt verminderd. Ook de ingesloten energie in de aluminium gevel is aanzienlijk lager, omdat de profielen zijn gemaakt van HYDRO CIRCAL 75R, het eerste gecertificeerde gerecyclede post-consumer aluminium. De energie die nodig is om post-consumer aluminium te smelten ligt 95% lager dan bij het primaire aluminium dat wordt verkregen uit bauxietwinning.

Minder afval

Door gebruik te maken van HYDRO CIRCAL 75R, aluminium van topkwaliteit dat is vervaardigd met minimaal 75% "end-of-life" gerecycled aluminium (post-consumer schroot), kunnen tonnen schroot die anders vast afval zouden worden opnieuw in het systeem worden gebracht. Door het toepassen van een regel-regel verbinding wordt het aantal benodigde profielen tot 25% verminderd. Bovendien is de thermische onderbreking van TENTAL gemaakt van gerecycled xPET, een materiaal dat een tweede leven geeft aan water- en drankflessen en zo voorkomt dat ze op de vuilnisbelt of in zee terechtkomen. Ten slotte is de circulaire economie niet alleen van toepassing op de materialen die worden gebruikt om de gevel te vervaardigen, maar ook op het ontwerp ervan: alle onderdelen kunnen gemakkelijk mechanisch worden gemonteerd en gedemonteerd, wat de scheiding en recycling ervan vereenvoudigt zodra ze aan het einde van hun levenscyclus komen. Dit vermogen om materialen te hergebruiken en andere factoren, zoals de zuiverheid van de componenten en het efficiënte gebruik van water en hernieuwbare energie in de productiefase, hebben tot gevolg dat TENTAL momenteel de certificatieprocedure voor Cradle to Cradle doorloopt.

Minder koolstofvoetafdruk

De uitstoot van broeikasgassen bij de productie van TENTAL behoort tot de laagste die de bouwsector voor een aluminium gevel kan bieden. Dit draagt effectief bij tot de bouw van duurzame gebouwen die in aanmerking komen voor de meest prestigieuze milieucertificaten zoals LEED, BREAM, WELL, VERDE en LEVEL(s). Ook hier is het gebruik van HYDRO CIRCAL 75R doorslaggevend, aangezien het slechts 2,3 kg CO2 per kg aluminium uitstoot, dit in vergelijking met een wereldwijd gemiddelde van 18 kg CO2 per kg aluminium. Deze gegevens worden gecertificeerd door onafhankelijke instanties en zijn op verzoek beschikbaar voor professionals via EPD's (Milieuproductverklaringen).

Kortom, de TENTAL-gevel is de perfecte oplossing voor de huidige behoeften op het gebied van design en duurzaamheid in de bouwsector. Een product dat de inzet van SAPA voor de circulaire economie volledig ondersteunt, zodat architecten zich niet alleen de wereld kunnen voorstellen die we allemaal willen, maar die ook kunnen bouwen.

Bron: SAPA
Deel dit artikel:
Onze partners