De voordelen van vezelcementleien op een hellend dak

Het dak beschermt je woning tegen neerslag. Een hellend dak is bij uitstek geschikt voor een vochtig klimaat, zeker als je het bedekt met duurzame vezelcementleien. Die houden niet alleen regen en sneeuw tegen, maar laten je ook kiezen uit talrijke daktypes en legpatronen.

Bij elk klimaat hoort een ander dak

Heb je er ooit bij stilgestaan waarom daken over de hele wereld zo verschillend zijn? Een huis en een dak dienen in de eerste plaats om de bewoners te beschermen tegen de weersomstandigheden. Dat een dak in een streek met veel sneeuw er heel anders uitziet dan in een land met een warm en droog klimaat, spreekt vanzelf.

In ons gematigde Europese klimaat moet een dak vooral tegen regen kunnen. Soms tegen veel regen. Zo zijn er bijvoorbeeld in Nederland, België en Luxemburg gemiddeld 140, 199 en 186 regendagen op een jaar, in Spanje maar 50. In streken met veel regen moeten daken bestand zijn tegen al dat water en het vlot afvoeren. Een hellend of schuin dak is daarvoor een populaire oplossing. Zo’n dak is niet alleen functioneel, maar kan ook creatief worden ontworpen, zodat het karakter aan je woning geeft.

Waarom een hellend dak zo functioneel is

Een schuin dak voert neerslag af omdat het helt. Regen en sneeuw glijden gewoon naar beneden. Trouwens, hoe steiler de helling, hoe beter. Want als het dak niet steil genoeg is, kan de wind de regen of sneeuw tot in de dakstructuur blazen en daar schade veroorzaken. En het laatste wat je wil is dat vocht de materialen van je woning zou aantasten.

Een hellend dak met ventilatie onder de dakbedekking beschermt nog beter tegen vocht. Dit zogeheten koud dak is in twee aparte lagen opgebouwd, de dakbedekking aan de buitenkant en de isolatie aan de binnenkant. Tussen beide lagen bevindt zich een ventilatieholte die het vocht afvoert en in het gebouw voor een aangename leefomgeving zorgt.

 

Hoe robuust en veilig is je dakbedekking?

In onze streken werd een schuin dak traditioneel bedekt met dakpannen in gebakken klei, maar er bestaan veel alternatieven. Denk maar aan dakpannen in beton, metaalplaten of natuurlijke bouwmaterialen, zoals gras, stro, riet, leisteen of hout. Die hebben hun charme, maar zijn vaak niet bestand tegen de tand des tijds of vormen een brandrisico voor je woning.

Vezelcementleien combineren daarentegen een hoge beschermingsgraad met een lange levensduur. Ze zijn uitstekend bestand tegen wind en weer en zelfs stormen doorstaan ze moeiteloos. Bovendien zijn vezelcementleien gecertificeerd als onbrandbaar volgens de Europese brandveiligheidsnormen (brandreactieklasse A2-s1, d0), zodat ze je kostbare bezit beschermen.

 

Dakvorm en legpatroon voor elke smaak

Er zijn veel soorten hellende daken om je woning extra karakter te geven. De meest voorkomende types zijn een zadeldak (met 2 hellingen), een lessenaarsdak (1 helling), een schilddak (4 hellingen), een mansardedak (met een knik in de dakhelling) en een tentdak. Wat je kiest is een kwestie van smaak of van de ruimte-indeling onder het dak.

Naast de vorm van het dak bepaalt ook het bedekkingsmateriaal hoe je woning eruitziet. Het assortiment Cedral-dakleien geeft je veel ontwerpmogelijkheden, dankzij de talrijke formaten, kleuren en afwerkingen. In combinatie met de grote verscheidenheid aan legpatronen is het perfect mogelijk om je dak aan elke bouwstijl aan te passen. En als je dezelfde leien op je dak en gevel aanbrengt, creëer je een heel bijzonder effect.

Conclusie

Hoewel hellende daken al lang bestaan, passen ze nog perfect bij hedendaagse gebouwen. Hun beschermende constructie is optimaal aangepast aan ons gematigde, vochtige klimaat. De waaier een dakvormen en bedekkingsmaterialen is zo groot, dat je zeker iets vindt dat bij jouw stijl past.

Bron: Cedral
Deel dit artikel:
Onze partners