De warme gloed van zink in Citerra Maasmechelen

Op een boogscheut van het Nationaal Park Hoge Kempen en Maasmechelen Village verrees de voorbije jaren het eigentijdse woonproject Citerra. Lessenaarsdaken, grote verdiepingshoge ramen, het witte pleisterwerk, een appartementsgebouw met een gevel in bruin gepatineerd zink… aan gewaagde keuzes geen gebrek. Architect Jochen Kerkhofs (PCp Architects) en VMZINC at WORK-installateur Johan Vallé vertellen aan CPE-Tectum het verhaal achter de verrassende ontwerp- en materiaalkeuzes.

Het woonproject Citerra verrees op de oude site van de voormalige mijnbouwschool TIKB. Op de site vind je voortaan een mix van woningen en appartementen. Dankzij het grote binnenplein is het aangenaam toeven op Citerra en krijgt het kleinschalige intieme woonpark (19 gezinswoningen en 29 appartementen) een aangenaam groot ruimtegevoel. Het appartementsgebouw is volledig afgewerkt en drie van de vier woningclusters zijn klaar. “Je kan er jezelf zijn en toch deel uitmaken van een groter geheel”, vat architect Jochen Kerkhofs (PCp Architects) samen. “Dat is het idee achter Citerra.”

 

Het valt op dat in het woonpark haast geen twee woningen hetzelfde zijn. Hoe pakten jullie de uitdagingen aan om een mooi geheel te smeden?

Jochen Kerkhofs: “We hebben vormen en materialen speels afgewisseld. Variaties in de bouwhoogtes en hellingshoeken zorgen voor een levendige aanblik, maar zonder de harmonie te verstoren tussen de woningen en appartementen onderling en met het omringende groen. De appartementen schermen het woonpark deels af van de nabijgelegen lanen. Eens je het woonerf binnenrijdt, daalt een oase van rust neer. De wisselwerking tussen de eigentijds ingevulde lessenaarsdaken en de baksteenarchitectuur bij de gezinswoningen hebben we rigoureus doorgetrokken naar het appartementsgebouw. Dat merk je aan de verticale geleding en aan de ‘torentjes’ die telkens een andere dakhelling kregen..”

 

Niet enkel de terugkerende hellende daken, maar ook de keuze voor gepatineerd zink aan de gevel typeert het appartementsgebouw. Vanwaar die keuze?

Jochen Kerkhofs: “Om de industriële look van een mijnsite weer te geven, hebben we heel snel de keuze voor bruin gepatineerd zink gemaakt. De keuze voor de PIGMENTO® bruin van VMZINC was heel bewust. PCp Architects had eerder al positieve ervaringen met QUARTZ-ZINC® en ANTHRA-ZINC®, maar deze keer waren we op zoek naar een geprepatineerde zink in een specifieke kleur. PIGMENTO® bruin paste zeer goed bij het opzet van Citerra en overtuigde de bouwheer. We hebben de gevelsteen zelfs afgestemd op de kleur van het gepatineerd zink. We zochten een gevelsteen met een frisse uitstraling, die tegelijk een bruine schakering heeft die goed samengaat met de PIGMENTO® bruin.”

 

Johan, u heeft 34 jaar ervaring in het installeren van VMZINC-producten. Kon de keuze voor bruin gepatineerd zink (VMZINC® PIGMENTO® bruin) u verrassen?

Johan Vallé: “Ook voor ons was het unicum om zink als gevelbekleding in deze kleur te installeren. We hebben met een team van vijf à zes mensen aan dit project gewerkt en ik wil de pluimen in de eerste plaats op de hoed van dit team steken. Je merkt het zelf al op de foto’s: zoals Jochen aanhaalt is de combinatie met de gevelsteen uitstekend geslaagd. Het is mede daardoor een project met een enorme uitstraling op een zeer zichtbare locatie geworden. Ook voor ons is dit een echt visitekaartje.”

Jochen Kerkhofs: “In het woonpark staan een aantal grote foto’s met renders van Citerra in de avondzongloed. Een reclamebeeld zou je denken, maar ze benaderen de werkelijkheid echt zeer goed. De avondgloed op de zinken gevel is in combinatie met de glazen borstwering magnifiek. Dit geeft mee karakter aan het volledige binnenplein. De bruine patine zorgt voor een heel warme uitstraling en een heel behaaglijk gevoel. Het toont aan dat het vertrekpunt van een industriële look zeker niet tot een koud of kil resultaat moet leiden.”

Bron: CPE
Deel dit artikel:
Contacteer CPE
Onze partners