Decoroose schilderde torenhoog plafond AZ Sint-Jan Brugge

Zo’n zes jaar geleden werd de grote inkomhal van het AZ Sint-Jan helemaal verbouwd. Het resultaat mag gezien worden: een open, uitnodigende en lichtovergoten corridor vormt de verbinding tussen het onthaal en de liften naar de verpleegafdelingen. De corridor heeft echter een torenhoog plafond, wat de klus niet gemakkelijk maakte. Interieurbedrijf Decoroose ging de uitdaging aan met Sigmapearl Plafond Supermatt.

Nachtwerk

In het AZ Sint-Jan zorgt de indrukwekkende hal voor een open en uitnodigende sfeer bij het binnenkomen. Ze is helderwit geschilderd, licht wordt via enorme ramen en een innovatief systeem van spots en spiegels tegen het plafond en naar beneden gekaatst. “Maar zo’n belichting accentueert meestal nog meer de verkleuring die aan de meeste plafonds op den duur onvermijdelijk is,” zegt Chris Roose van interieurbedrijf Decoroose uit Oostkamp. Vandaag kijkt hij echter tevreden naar het nog steeds stralend witte eindresultaat. “Toch zal ik deze klus niet vlug vergeten. Met 440 m2 was dit de grootste plafondoppervlakte die ik ooit in één stuk heb geschilderd. En plafonds zijn sowieso al moeilijker dan muren, maar op een hoogte van 10 meter wordt het extra lastig. Ook vanwege de temperatuur. Het is hier altijd vrij warm, en warme lucht stijgt natuurlijk. Niet bevorderlijk voor strepen als je verf te snel gaat indrogen. Bovendien konden we niet met vaste stellingen werken, met beneden een hellend loopvlak en een constante stroom van menselijk verkeer. Er was dus behoorlijk wat tijdsdruk. We hebben toen besloten om met zes mensen ’s nachts te werken, met spinhoogwerkers.”

 

Uitdagende omstandigheden

“Kortom, we hadden een verf nodig die aangepast was aan die omstandigheden en die tegelijk aan de vereisten van het ziekenhuis voldeed”, legt Chris uit. “Die eisen waren simpel: kwaliteit en netheid waren de absolute prioriteiten. Sigma had toen net zijn nieuwe plafondverf gelanceerd, die recent werd omgedoopt tot Sigmapearl Plafond Supermatt. De verf heeft in combinatie met de geschikte grondlaag een lange open tijd, wat ideaal is voor grote oppervlakken en warme omgevingen. De ‘stofbestendigheid’ was toen voor ons een complete nieuwigheid. We wisten natuurlijk dat een wit plafond sneller zijn frisheid verliest door de stofaanhechting, dus het was het proberen waard.”

 

Geen sporen

Na zes jaar spreken de feiten voor zich. Zelfs aan de verluchtingsroosters en onder scheerlicht oogt het witte oppervlak nog even fris. Dankzij de DustProof Technology van SigmaPearl Plafond Supermatt (in combinatie met Sigmacryl Prim Opaque) heeft het stof nog geen zichtbare sporen achtergelaten. “We waren ook aangenaam verrast door het egale eindresultaat. De supermatte structuur camoufleert de meeste oneffenheden. En een uitdagende werf onder tijdsdruk perfect afwerken, met achteraf een tevreden opdrachtgever, daar doe je het uiteindelijk voor. Ik verwacht niet dat we hier binnen de tien jaar weer staan te schilderen”, besluit Chris Roose.

Deel dit artikel:

Onze partners