Delta Light® en UNStudio lanceren veelzijdig licht- en soundscapesysteem voor flexibele werkomgeving

© Delta Light® / UNStudio
© Delta Light® / UNStudio
© Delta Light® / UNStudio
© Delta Light® / UNStudio
© Delta Light® / UNStudio
© Delta Light® / UNStudio
© Delta Light® / UNStudio
© Delta Light® / UNStudio
© Delta Light® / UNStudio
© Delta Light® / UNStudio

UNStudio en Delta Light® hebben hun krachten gebundeld om het welzijn van mensen te verbeteren in deze snel veranderende werkomgeving. Samen ontwikkelden ze Soliscape, een activiteitsgestuurd systeem van licht en akoestische elementen om meer mensgerichte werkruimtes te creëren.

Ben van Berkel, Head of Innovation bij UNStudio: “De manier waarop we werken, leven en ontspannen is aan het veranderen. Deze nieuwe hybride wereld zorgt ervoor dat architecten en ontwerpers opnieuw nadenken over hoe we onze steden en gebouwen ontwerpen, zodat we plaatsen kunnen creëren die gezondheid en welzijn bevorderen. Verlichting is een cruciaal element om ons te helpen dergelijke plekken te creëren.\"

Het Soliscape-systeem voegt akoestische kwaliteiten toe en maakt activiteitsgestuurde verlichting mogelijk. Een op sensoren gebaseerde omgeving begrijpt welke soort activiteit er plaatsvindt en past zich aan om de optimale omstandigheden te bieden. Zo kunnen digitaal geoptimaliseerde omgevingen ontstaan, waar technologie ondersteuning biedt bij het creëren van sensorische adaptieve ruimtes waarin de gebruiker centraal staat.

Soliscape beperkt zich niet tot werkruimtes. Door zijn aanpasbare configuratiemogelijkheden kent het systeem tal van toepassingen en kan het ook worden ingezet in horeca, winkels en openbare ruimtes. Soliscape kan worden afgestemd op de dagelijkse behoeften en programmering van elke locatie. Bovendien evolueren hedendaagse ruimtes meer dan ooit: huis en kantoor lopen in elkaar over, hospitalityruimtes worden ontmoetingsplekken. De mogelijkheid om verlichting en akoestische landschappen aan te passen voor dubbel of multifunctioneel gebruik is een extra voor deze ruimtes.

Peter Ameloot, Managing Director van Delta Light®: “Verlichting beschouwen als slechts een basisbehoefte is een achterhaalde aanpak. Vooral werkomgevingen vragen extra aandacht, waar gebruikersgerichte verlichting heeft bewezen de productiviteit en het welzijn aanzienlijk te verhogen. Met Soliscape tillen we dit zelfs naar een hoger niveau, niet alleen door akoestische elementen toe te voegen, maar vooral door gedragsparameters te gebruiken om het comfort te upgraden.\"

Toolbox

Soliscape is een toolbox met flexibele componenten en modules waarmee architecten en ontwerpers werk- én leefbare oplossingen voor hun projecten kunnen creëren. Dit systeem combineert verlichting met akoestiek en geconnecteerde sensoren tot een esthetisch aantrekkelijke oplossing die kan communiceren met elk gebouwbeheersysteem. Bovendien is Soliscape toekomstbestendig: er kunnen op termijn nieuwe materialen en functies worden toegevoegd.

Ben van Berkel: “Tal van omgevingsfactoren beïnvloeden rechtstreeks ons welzijn en onze gezondheid – denk aan licht, geluid, geur, luchtkwaliteit en temperatuur. Met het Soliscape-systeem hebben we twee van deze facetten – geluid en licht – gecombineerd om zintuiglijke ‘landschappen’ te creëren die mensen kunnen ondersteunen in hun dagelijkse activiteiten. Soliscape kan ook verbinding maken met bestaande systemen om andere omgevingsfactoren te verbinden en te verbeteren.\"

Soliscape wordt geleverd met spotverlichting, directe en indirecte lineaire verlichtingselementen, voorzien van Delta Light®'s Melanopic Light Technology® (MLT) die hoog-efficiënte reflectoren combineert met mensgerichte led-technologie. De hoogwaardige led’s helpen het circadiaanse ritme te beheersen dankzij een zeer natuurlijke witte kleur met een hogere hoeveelheid energie in cyaan, wat zorgt voor meer alertheid overdag en een betere slaap 's nachts. De reflector is ontworpen om elke individuele led-module perfect te omarmen om de efficiëntie van de volledige armatuur te verhogen, met behoud van visueel comfort.

Adaptief ontwerp

Soliscape laat toe om flexibele lichtlandschappen te creëren die inspelen op de steeds veranderende behoeften en activiteiten van de gebruiker. Het ontwerp wordt niet langer opgelegd door de ontwerper, maar wordt gestuurd door de gebruiker, wat resulteert in een responsief en adaptief scenario in een unieke ontwerptaal.

Peter Ameloot: “We hebben altijd al belang gehecht aan verlichtingssystemen die niet alleen zeer functioneel zijn maar ook aantrekkelijk ogen. Zowel de UNStudio- als Delta Light®-teams werkten aan de ontwerpdetails: van het plaatsen van de verbinding bovenop het profiel om een strak beeld van onderaf te behouden, over de manier waarop de akoestische panelen kunnen bewegen tot het garanderen van flexibiliteit door de verschillende modules vrij te positioneren aan weerszijden van het profiel.\"

Zintuiglijk responsief

UNStudio en Delta Light® streven ernaar om op sensoren gebaseerde omgevingen te creëren die reageren, leren en zich aanpassen aan de dagelijkse activiteiten van mensen. Door slimme gebouwen naar responsieve architectuur te brengen waarin intuïtieve controle en personalisatie van de ruimte mogelijk is. Soliscape biedt verschillende sensoropties om mensgerichte ruimtes te creëren: licht ten dienste van welzijn.

Ben van Berkel: “Wij geloven dat de menselijke gezondheid en het welzijn de aanzet vormen voor een nieuw designtijdperk en dat de integratie van nieuwe en opkomende technologieën in de gebouwde omgeving daarin een centrale rol speelt. Het is niet de hardware of de software zelf die me interesseert, maar hoe het binnen architectuur en stedenbouw kan worden toegepast om ons dagelijks leven te verbeteren.”

Peter Ameloot: \"Soliscapes vermogen om verbinding te maken met andere geautomatiseerde processen in een gebouw kan echt een verschil maken, zowel voor de gebruiker als voor de eigenaar. Als de omliggende systemen verbinding en communicatie toestaan, kan Soliscape dat mogelijk maken en een gebruikersgedreven omgeving creëren.\"

Ruimtes menselijk maken

Het menselijk maken van ruimtes omvat het onderzoeken van gedragswetenschappen. Soliscape beïnvloedt de productiviteit en het welzijn van gebruikers door meer intuïtieve controle over hun ruimtes mogelijk te maken in een op scenario's gebaseerde ontwikkeling. Het systeem stelt de gebruiker in staat om de verlichting en omgevingsfactoren aan te passen voor betere werkomstandigheden. Soliscape gaat over het optimaliseren van visuele prestaties met visueel comfort en de kwaliteit van de omgeving. Het reageert op meerdere contextuele variabelen en op activiteitgebaseerde acties, waardoor het gevoel van de ruimte wordt verbeterd.

Een allesomvattend systeem

Soliscape combineert individuele functies in één allesomvattend systeem en biedt een meer betaalbare en efficiënte tool om mee te werken. Afgezien van de betaalbaarheid van de enkele component, wordt betaalbaarheid gecreëerd door de schaalbaarheid van het systeem, waarbij producten worden gekoppeld aan services.

Duurzaamheid

Soliscape heeft structurele basiselementen, maar maakt een verscheidenheid aan complementaire circulaire materialen mogelijk om de look en feel uit te breiden. Meer dan 60% van het materiaal in de akoestische panelen is afkomstig van gerecycleerde petflessen, maar binnen het systeem kunnen verschillende materialen worden gebruikt om specifieke functionaliteiten mogelijk te maken, van akoestisch en decoratief tot sfeervol. Bovendien draagt gecontroleerde en slimme verlichting bij aan de energie-efficiëntie van het gebouw.

Deel dit artikel:
Onze partners