Delta Light verlicht het Italiaanse paviljoen op de Biënnale van Venetië

Van 22 mei tot 21 november treft u het Belgische verlichtingsmerk Delta Light aan op de 17de internationale architectuurtentoonstelling van de Biënnale van Venetië, de hoogmis van hedendaagse architectuur. Met het thema ‘Resilient Communities’ trekt het Italiaanse paviljoen voluit de kaart van duurzaamheid. Delta Light werd geselecteerd als exclusieve verlichtingssponsor voor het paviljoen, met verlichtingsoplossingen geselecteerd om de ecologische voetafdruk van het paviljoen verder te reduceren.

Het Italiaanse paviljoen is gevestigd in de Tese delle Vergini in Arsenale, samen met de Giardini della Biennale een van de locaties van de architectuur- en kunsttentoonstellingen van La Biennale di Venezia. De tentoonstelling ‘Resilient Communities’ is gecreëerd in opdracht van het Italiaanse Ministerie van Cultuur - Directoraat-generaal voor Hedendaagse Creativiteit en is gecureerd door architect en professor Alessandro Melis.

‘Resilient Communities’ behandelt dringende hedendaagse klimaatkwesties. De effecten van de klimaatverandering, zoals op emigratie en gezondheid, staan centraal in de tentoonstelling. Zo heeft stadsplanning een belangrijke invloed op CO2-emissies en op de frequentie en de kracht van extreme weersverschijnselen. In de expositie wordt de cruciale rol van de architect in dat proces onderzocht.

Harmonieuze, duurzame ontwikkeling is onlosmakelijk verbonden met het oplossen van de klimaatcrisis, die vooral de kwetsbaarste gemeenschappen treft. De expositie verkent de mogelijkheden om transformatie van die gemeenschappen te bevorderen en om te bepalen wat de architecturale scenario's voor een duurzame toekomst zijn.

 

Een circulair designconcept

Het designconcept is een realisatie van de architectuurpraktijken Heliopolis 21, opgericht door curator Alessandro Melis, en de Florentijnse studio ARX. Het paviljoen presenteert niet alleen een expositie over duurzaamheid, ook de inrichting belichaamt dat concept. De doelstelling voor het design was een resultaat met minimale milieu-impact.

Om dat doel te bereiken zijn componenten hergebruikt van de meeste recente tentoonstelling in het Italiaanse paviljoen, tijdens de Biennale Arte van 2019. Die filosofie werd doorgetrokken doorheen het hele designconcept, tot en met de verlichting. De geselecteerde led-armaturen van Delta Light zijn niet alleen energiezuinig, het gaat ook om hergebruikte toestellen. Zo wordt de ecologische voetafdruk van het paviljoen verder gereduceerd.

 

Een web van verlichting

De verlichting van het Italiaanse paviljoen puurt haar inspiratie uit het verhaal van curator Alessandro Melis. Het lichtplan, gecreëerd door Heliopolis 21 en ARX, symboliseert een web van relaties, kansen en perspectieven. Het concept is vertaald in een opstelling met architecturale verlichting van Delta Light, waaronder constellaties van Superloop-lichtcirkels, profielen met Spy-spotlights en tubulaire armaturen uit de XY180-collectie.

CEO van Delta Light Jan Ameloot: “Duurzame innovatie is een essentieel onderdeel van de activiteit van Delta Light: we blijven ernaar streven om onze interne processen en producten efficiënter, duurzamer en milieuvriendelijker te maken. Het verlichtingsontwerp van het Italiaanse paviljoen vertelt dat verhaal.”

Deel dit artikel:
Onze partners