DELVA genomineerd voor Architect van het Jaar 2021 in Nederland

Welke architect, of collectief van architecten, heeft dit jaar de grootste bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van de architectuur in Nederland? Dat is de vraag die de jury van de Architectenweb Awards zich stelde voor de selectie van de vijf kanshebbers op de titel van Architect van het Jaar. Ook het Belgisch-Nederlandse DELVA Landscape, Architecture & Urbanism is bij de genomineerden. 

“Het ontwerp van groen en water in onze stedelijke gebieden kan niet meer los worden gezien van het ontwerp van gebouwen", vindt de jury. "Terwijl ons land verder verstedelijkt, willen we namelijk ook de natuurwaarde en biodiversiteit vergroten. Dat lukt alleen als de (her)ontwikkeling van nieuwe gebouwensembles samengaat met het versterken van de natuur. Juist in die complexe opgave schittert Delva Landscape Architecture & Urbanism door de bijzonder integrale benadering die het bureau hanteert. Het bureau heeft herhaaldelijk laten zien ecologie en economie met elkaar te kunnen verbinden.”

In woorden heeft de jury de kern van de ambitie van DELVA te pakken. "Bij DELVA keren we het ontwerpproces ondersteboven en kiezen we radicaal voor het landschap als basis. Gebiedsontwikkelingen worden ingezet als middel om te verdichten, vergroenen en verduurzamen. We gaan op zoek naar een nieuwe en meervoudige betekenis voor het landschap die door integraal samenwerken en durven meedenken onlosmakelijk verbonden wordt met gebouw, techniek, beleid en financiële haalbaarheid. Denk aan het duinenlandschap als dak, dijk en plein in Middelkerke, het Brabants stadsbos in de hoogstedelijke VDMA-ontwikkeling of het zichzelf zuiverend waterlandschap op Strandeiland. Als collectief blijven we zoeken naar genereuze gebaren vanuit het landschap die ons dichter brengen bij de leefwereld waar we met zijn allen van dromen", klinkt het bij het bureau. 

“De jury realiseert zich dat ze met de nominatie van DELVA de grens opzoekt van wat er onder ‘Architect van het Jaar’ geschaard kan worden, maar wil ook een signaal afgeven over het belang van het vergroenen van onze stedelijke omgeving. Dat is niet iets dat we ‘erbij’ kunnen doen, maar iets dat in toenemende mate een onlosmakelijk onderdeel is van het ontwerp van gebouwen. En dat omschrijft exact waar we vanuit DELVA blijvend naar streven."

De andere genomineerden zijn Marc Koehler, Korth Tielens Architecten, Nanne de Ru en Afaina de Jong. Wie uiteindelijk tot Architect van het Jaar gekroond wordt, beslist het publiek. Stemmen kan via deze website

 

Bron: DELVA
Deel dit artikel:

Onze partners