Depots Pyrex: toekomstgericht renoveren

Een geslaagde reconversie van industrieel pand naar woongelegenheden met een functioneel dakterras. Waarom een bestaand gebouw mooi én goed renoveren een grotere uitdaging is dan een compleet nieuw gebouw van nul af aan te ontwerpen. Architectslab koos voor bewust renoveren en duurzame materialen, ook voor de waterdichting waarvoor ze beroep deden op Derbigum®. Dit project was zopas nog een van de winnaars van de architectuurwedstrijd van bis, bouw- en inspiratiesalon. 

“Waarom absoluut afbreken als het ook anders kan?” aan het woord is William Froidmont, een van de twee vennoten van het architectenbureau Architectslab. Een man met een heel eigen visie op de hedendaagse manier van bouwen… en afbreken. Het kantoor van Architectslab is gevestigd in de oude magazijnen van Pyrex in de Maritiemwijk in Brussel (Sint-Jans-Molenbeek). De reconversie van dit pand belichaamt volledig hun visie op bouwen …en afbreken. Toen William Froidmont en Peter-Paul Piot Architectslab oprichtten hadden ze - hoewel beiden afkomstig uit Limburg - tijdens hun studies hun hart al verloren aan Brussel. Een verhuis van het in Hasselt opgestarte bureau naar Brussel was dus enkel een kwestie van tijd.


Een ruwe diamant

Het oorspronkelijk idee was een pand te vinden van 300 à 400 m² om hun kantoor en een woning voor een van beiden in onder te brengen, het werden er uiteindelijk zo’n 4000 m². “We hadden wel een beeld van in welke wijken van Brussel we wilden zoeken. Dat we uitgerekend dit pand vonden was een uitzonderlijke kans. In de Maritiemwijk vind je wel enkele van zulke industriële panden uit het begin van de jaren 1900, maar zelden met zo’n gezonde structuur als dit. Het gebouw had een kwalitatief goede casco zodat we eigenlijk maar een paar dingen moeten weghalen hebben om te komen tot deze hedendaagse structuur.”

Het originele pand maakt de verbinding tussen twee straten. Zowel aan de voor- als de achterzijde van het perceel werd de oorspronkelijke gevel bewaard en in zijn vroegere glorie hersteld. Het volledige complex omvat drie gebouwen. Een herenhuis, waar vroeger de burelen van Pyrex gevestigd waren, en twee betonnen structuren die dienst deden als magazijn.

Het herenhuis is omgevormd tot drie appartementen, de twee achtergelegen depots werden respectievelijk tot vier lofts en een kantoorruimte omgevormd, en een gemeenschappelijke parkeerplaats en zes lofts. Binnenin werden twee knippen in de structuur gemaakt zodat er ruimte was om de patio te creëren en het terras van de voorste loft. Ook in de achterste betonnen structuur werd een centrale patio gecreëerd. Dankzij deze ingrepen, en dan voornamelijk de centrale patio met terras en buitenzwembad, kreeg dit industrieel gebouw een verrassend warme en serene sfeer over zich.


Niet afbreken is een bewuste keuze

De ruimte en de industriële feeling werden in de lofts zoveel mogelijk behouden. De betonnen draagbalken en structuren werden behouden, bepaalde houten vloeren werden vervangen door potten en balken. “Zoveel mogelijk recupereren was een bewuste keuze”, legt William uit. “De oorspronkelijke lift, de granitovloeren, het parket, de lambrisering, het stucwerk.” Dat Architectslab graag bestaande elementen behoudt komt ook goed tot uiting op de bovenste verdieping van de lofts in het middendeel. Hier zijn de kolommen, de balken en de dakplaat in hout. Om deze originele elementen te vrijwaren werd een systeem ontworpen met stalen koppen, geplaatst op de houten kolommen, waarop een volledig nieuwe metalen draagstructuur geplaatst werd voor het dak. 

Het dak op zichzelf werd zo veel mogelijk benut. Zo werd het dak van het middendeel gebruikt om zonnepanelen op te plaatsen en werd het achterste gedeelte omgevormd tot een gemeenschappelijk terras met barbecue-installatie.


Duurzame waterdichting

De keuze voor Derbigum® voor de dakbedekking is een goede beslissing naar de toekomst toe. De dakbanen van Derbigum hebben een bewezen levensduur van 40 jaar, zelfs meer in praktijk. Bovendien is het bij een herbestemming van een bestaand gebouw (industrieel of ander) het niet steeds noodzakelijk om het dak of de waterdichting te vervangen: indien, na een grondige dakinspectie, blijkt dat de dakbedekking nog in orde is, kan het bestaand dak als onderlaag dienen voor een nieuwe, bijkomende dakopbouw, volgens de in voege zijnde normen

Bij de reconversie van de Pyrex warenhuizen werd voor Derbigum® SP FR geopteerd. Een uitstekende basis voor de twee functionele daken: het terras en het dak met de zonnepanelen.

Bron: Derbigum

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage