Derbigum beschermt Basecamp Lyngby de “Green Cities Europe Award” winnaar in Denemarken

De vierde editie van de Green Cities Europe Award 2023 vond eind vorig jaar plaats in Brussel. Winnaar werd Denemarken met het project 'Basecamp Lyngby' en laat dit nu juist een referentie zijn voor Derbigum. De unieke constructie bezit meer dan 20.000 vierkante meter aan groen en telt 786 woningen, waaronder meer dan 600 studio's voor studenten. Op het dak ligt tussen de tuinen een begaanbaar pad van 800 meter.

Groene focus

Skovbrynet Lyngby is een nieuwe woonomgeving van ca. 34.500 vierkante meter met studio’s, gemeenschappelijke ruimtes, bedrijfswoningen, huurwoningen en groenvoorzieningen. Het complex telt 786 woningen. Naast de gemeenschappelijke ruimtes en 147 senioren appartementen telt Skovbrynet Lyngby ook 639 studio’s die voorbehouden zijn voor studenten en onder de noemer ‘BaseCamp’ vallen.

Skovbrynet Lyngby is een  gebouw waarbij de groene focus vanaf de aanloop in het project is verwerkt. Zo werd de vroegere constructie gesloopt, waarbij niet-geclassificeerde bakstenen en betonpuin werden verpletterd en op de bouwplaats zijn hergebruikt als opritten en opvulling in het landschap. Ook is er een speciale overstromingspreventie. Regenwater wordt opgeslagen en de afvoer ervan wordt vertraagd. Verder wordt de afgezogen lucht hergebruikt voor het verwarmings- en ventilatiesysteem. Ten slotte staat er ook ca. 900 vierkante meter aan zonnepanelen op het dak. De constructie voldoet aan de energie-eisen volgens de Deense bouwvoorschriften van 2015 (BR15).

“De constructie heeft een hoge architectonische kwaliteit. Het gebouw is geweldig, van de basisvorm tot de keuze van de individuele materialen en oppervlakken. Het gebouw groeit uit het terrein en wordt met houtkleurige gevels en groene daken geïntegreerd in het parkachtige landschap.”, vertelt architectenbureau en ontwerper van Skovbrynet Lyngby Lars Gitz Architects.

“De slangachtige vorm en het wisselende op- en aflopende verloop van het gebouw geven de buitenruimtes unieke ruimtelijke kwaliteiten. De nadruk werd gelegd op het creëren van enkele goede buitenruimtes op de binnenplaats, waar tuinvoorzieningen, woonruimtes en andere recreatieve voorzieningen zijn aangebracht. Het dak van het hoofdgebouw is ontworpen met een looproute, uitkijkpunt en terrassen. De constructie kronkelt in het landschap, stijgend vanaf de begane grond tot de zesde bouwlaag, om vervolgens weer op het terrein neer te dalen. De eenvoud en de herhalingen, de zwevende en stijgende hoogte vormen samen een adembenemende en subtiele context, die zowel buiten als binnen het gebouw wordt beleefd.”

Groenvoorzieningen

Rondom en op de constructie is in totaal 20.800 vierkante meter aan groen- en recreatiegebieden aangelegd. De groene beplante gebieden, waarvan 7.300 vierkante meter zich op het dak van het gebouw bevindt in de vorm van een ca. 800 meter lange wandel- en atletiekpiste, tellen bijzondere uitzichtpunten en daktuinen waar lokale kruiden en groenten kunnen worden geteeld. Eurotag Danmark A/S, de officiële verdeler van Derbigum in Denemarken, en Multi Tag Enterprise, Derbigum Approved Contractor, werkten samen aan het dak. Ze kozen voor het robuust waterdichtingsmembraan Derbigum GC WW, een dakbaan met dubbele wapening en tevens wortelwerend.

"Multi Tag Enterprise en Derbigum werden door de hoofdaannemer gekozen vanwege een uitstekende en succesvolle uitvoering van Copenhagen Hill, het skipisteproject.", legt Eurotag Danmark-directeur Peter Kranz uit.

"De hoofdaannemer belde Multi Tag en vroeg of zij een offerte konden maken. En uiteindelijk kregen zij het project in handen. Multi Tag was niet de goedkoopste, er waren concurrenten met een goedkopere prijs, maar de hoofdaannemer wilde zeker zijn van een goede kwaliteit en daarom koos hij voor Derbigum en Multi Tag als dakdekker."

"Multi Tag gebruikt enkel Derbigum-producten. Wij bij Eurotag verkopen Derbigum aan dakdekkers en deze dakdekkers gebruiken zo goed als altijd de Derbigum-membranen. We hebben een grote variatie aan membranen voor elk specifiek project. En voor dit project was de Derbigum GC WW perfect. De werken met het Derbigum-product verliepen heel vlot, we kennen deze membranen dan ook al 25 jaar."

Herkenningspunt

Skovbrynet Lyngby is gelegen in de gemeente Lyngby-Taarbæk in de Deense hoofdstedelijke regio (Hovedstaden), dicht bij de Technische Universiteit van Denemarken (DTU).

"De constructie is een klasse apart en legt de lat heel hoog voor gebouwen en stedelijke ontwikkeling. Dit is een project met een focus op uitdagende architectuur, die geïntegreerd is in het gebied en die het publiek toegang geeft tot een unieke, recreatieve omgeving.”, zegt partner en managing director van BaseCamp Student Real Estate Jesper Dam. Het iconische gebouw in Lyngby wordt een nieuw herkenningspunt voor de gemeente dat heel wat bezoekers zal aantrekken, niet alleen lokaal, maar ook uit het buitenland. De toegang tot zowel de binnenplaats als het dak is namelijk vrij voor iedereen.

BaseCamp-projecten

BaseCamp Lyngby, de studentenstudio’s in het complex, is een van de vele projecten voor BaseCamp Student Scandinavia. Andere projecten voor BaseCamp Student Scandinavia zijn onder meer de herbouw van de voormalige bibliothecaire school in Kopenhagen, de bouw van een nieuw hoogbouwgebouw met meer dan 600 studio’s in de wijk Katrinebjerg in Aarhus, ca. 600 studioflats in Malmö, Zweden, evenals de bouw van 463 studioflats in het centrum van Kopenhagen aan het plein Georg Brandes met uitzicht op stadspark Kongens Have, het kasteel van Rosenborg en het Staatsmuseum voor kunst. Daarnaast zijn er een aantal projecten in zowel Duitsland als Polen, waar studio’s worden ontwikkeld en geëxploiteerd volgens het BaseCamp-concept.

Bron: Derbigum
Deel dit artikel:
Onze partners