Desco opent gloednieuw toonzaal- en magazijncomplex in Lummen

Het Antwerpse Desco, groothandel in sanitair en verwarming, opent een nieuwe vestiging in Lummen. Deze ligt langs de E313 vlakbij het klaverblad. Architectenbureau Architeam en bouwbedrijf Mathieu Gijbels waren de partners om het voormalige gebouw (ca. 18.000 m²) van meubelfabrikant Van Pelt te verbouwen tot een moderne en energiezuinige showroom met bijhorend magazijn. De bestaande hal werd voorzien van een nieuwe gevelbekleding en een uitbreiding in de voorgevel.
Het Antwerpse Desco, groothandel in sanitair en verwarming, opent een nieuwe vestiging in Lummen. Deze ligt langs de E313 vlakbij het klaverblad. Architectenbureau Architeam en bouwbedrijf Mathieu Gijbels waren de partners om  het voormalige gebouw (ca. 18.000 m²) van meubelfabrikant Van Pelt te verbouwen tot een moderne en energiezuinige showroom met bijhorend magazijn. De bestaande hal werd voorzien van een nieuwe gevelbekleding en een uitbreiding in de voorgevel.


Intern diende een centrale unit met de nodige scholingsruimten, een toonzaal voor het presenteren van meer dan 60 badkamers en een magazijn voor de talrijke stockartikelen gecreëerd te worden, waarbij de openheid van de hal zoveel mogelijk behouden bleef.

In de industriële hal werden centraal vergaderzalen, scholings- en polyvalente ruimten, sanitaire voorzieningen en technische lokalen voorzien. De centrale blok vormt tevens de scheiding tussen het magazijngedeelte en de toonzaalruimte, voorzien van meerdere badkameropstellingen en bureelruimten.

Een groot gedeelte van de bestaande vloerplaat werd uitgebroken om een nieuwe showroom en bureelruimten te creëren. In de nieuwe vloer, zo’n 5500 m² groot, is er een vloerverwarmingsnet van 35 kilometer leidingen geplaatst. De nodige voorzorgen moesten dan ook genomen worden bij de opbouw van de toonzaal zodat er geen bevestigingen in de vloerplaat dienden te gebeuren ter bescherming van de leidingen in de beton.
De bestaande hal is door zijn uitstekende ligging aan de verkeerswisselaar in Lummen een ideale uitvalsbasis voor Desco voor zijn Limburgse klanten.

De meest bijzondere techniek vormde tevens de grootste uitdaging, namelijk het omvangrijke tracé aan verwarmingsleidingen. Deze leidingen maken het mogelijk de ruimte zowel te verwarmen als te koelen. Naast de vloerverwarmingen wordt regenwater gerecupereerd voor voeding in de sanitaire ruimten.

Desco verkoos ervoor om een bestaande leegstaande bedrijfshal om te vormen tot een nieuw uitvalspunt. De bedrijfshal werd voorzien van een volledig nieuwe buitenschil om het oude gebouw zo te laten voldoen aan de huidig geldende isolatienormen.
Christoph Beyls van Desco geeft meer uitleg voor de camera van Architectura.be
Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners