Designer Frits Jeuris werkt samen met Genkse Eden Design: spot die inspeelt op het mijnverleden

Designer Frits Jeuris en het Genkse Eden Design presenteren °plug, een minimalistisch buisarmatuur waarop je oneindig kan variëren met behulp van een simpele stekker. De buisjes schakelen als een lumineus netwerk van mijngangen met licht op het einde van de tunnel.

Plug

In de naam °plug haakt duidelijk de ‘jack plug’, een elektrische aansluiting die gekend is van onder meer de koptelefoon. Het is dit eenvoudig schakelprincipe van de concentrische stekker dat aan de basis ligt van de even lumineuze als sfeervolle lichtlijn. °Plug kan je lichtzinnig en oneindig combineren, maar in het ontwerp verbindt designer Frits Jeuris ook diepere verhalen van een gloedvol verleden.

flexibel

De spot is makkelijk te koppelen aan de Led-lijn, of valt simpel te verlengen in het duister, nadien kan je de spot nog altijd beklemtonen, vertakken of ombuigen. De opties zijn oneindig. 

IDEE 

“De idee ontstond bij de gedachte aan de mijngangen”, zegt designer Frits Jeuris. “Meer nog dan dat ondergronds netwerk en die connecties, wilde ik de krachtige boodschap van de oud-mijnwerkers belichten. De bijzondere samenhorigheid waarover ze steeds spreken, beschouwen ze als een onstuitbare bron van energie. Meermaals maakten ze het punt ‘in de put was iedereen zwart’.” In dat donkere eindpunt voor de Limburge mijnen, zag Frits Jeuris net een lichtpuntje voor de toekomst.

SAMENWERKING MET EDEN DESIGN

In Eden Design — dat zelf tussen de voormalige mijnen van Zwartberg en Winterslag gesitueerd is — sprankelt de energie van dat mijnverleden. “Toen ik bij het ontwikkelen van het armatuur in de productiehal van Eden Design ging samenwerken met die potige vakmannen, zag ik opnieuw die doorleefde handen en armen vol tattoos, bol van mijnreferenties. Alles klikte zo wonderlijk in elkaar voor mij, dat het wel voorbestemd lijkt.”

°plug is zoveel meer dan een modulaire lichtlijn. Het is een ode aan de energie die onophoudelijk doorheen een stelsel aan tubes stroomt, waarop je inpikt naargelang. Het speelt met de aandrang en de aantrekkingskracht van licht op het einde van zo een tunnel. °plug maakt alle denkbare verbindingen mogelijk in een grid met bouwstenen van 15 centimeter of een veelvoud daarvan. Het biedt zowel spot als tube, in 360 graden, gaat rechtdoor en rondom. En dat alles met slechts een klik van een jack. Een principe waar iedereen oren naar heeft.

 

 

Bron: Eden Design
Deel dit artikel:

Onze partners