Deurdrangers ASSA ABLOY onderscheiden zich door montageflexibiliteit, ‘lichtlopendheid’ en slijtvastheid

In de ontwikkeling van de deurdrangers van ASSA ABLOY Opening Solutions wordt niet alleen rekening gehouden met het gemak van de eindgebruiker, maar ook met dat van de installateur. Het resultaat zijn deurdrangers die zich onderscheiden door hun grotere montageflexibiliteit en zogenaamde lichtlopendheid. Daarnaast blinken ze ook uit in slijtvastheid en werd ook aandacht besteed aan een mooi design.

Een deurdranger of deursluiter is een bekende mechaniek. Hij wordt aan de bovenkant van een deur gemonteerd en zorgt ervoor dat de deur na opening automatisch sluit. “Voor de gemiddelde gebruiker ziet elke deurdranger er vermoedelijk hetzelfde uit, waardoor het systeem nogal eenvormig lijkt” vertelt Hans van den Brink, als Product Manager in Nederland onder meer verantwoordelijk voor het deurdrangerassortiment van ASSA ABLOY. “Niets is echter minder waar.”

“Het klopt dat elke deurdranger een aantal voordelen heeft die eigen zijn aan het product. Zo hebben alle deurdrangers op deze wereld gemeenschappelijk dat ze iets doen aan het ongewenst openstaan van deuren en zo bijdragen aan een goede toegangscontrole, energiebesparing en een betere brandveiligheid in een gebouw. Ook helpen goed afgestelde deurdrangers de staat van een deur en kozijn zo intact mogelijk te houden, doordat hard dichtslaan voorkomen wordt. Onze deurdrangers daarentegen, die uiteraard beschikken over alle vereiste certificaten, kunnen daarnaast nog uitpakken met enkele andere troeven die je, zonder te vervallen in verkooppraatjes, bij deurdrangers van de concurrentie niet snel zult vinden.”


Lichtlopend dankzij CAM-Motion-technologie

“Kijk, een deurdranger wordt ondanks de genoemde voordelen vaak gepercipieerd als iets vervelend op een deur. De reden daarvoor is dat je hem altijd voelt als je de deur opent, want hij biedt weerstand. Deurdrangers in ons gamma met de CAM-Motion-technologie zijn op een minimale openingskracht ontwikkeld, zodat het ouderen en jongeren, die over het algemeen minder kracht hebben, ook weinig moeite kost om een deur uitgerust met zo’n CAM-Motion-deurdranger te openen. Wanneer je zo’n deur opent, valt de kracht die nodig is om de deur te openen immers snel weg. De technologie zorgt er daarnaast voor dat aan de geldende normen wordt voldaan. De deurdrangers hebben de sluitkracht die nodig is om in het geval van een brand de deur in het slot te laten vallen om zo de brandwerendheid van de deur te garanderen.”

Dat sluiten van de deur gaat volgens van den Brink niet gepaard met geluidsoverlast. “De fijne afstelling van de regelventielen maakt het mogelijk de sluitsnelheid en vooral het sluitmoment zo te regelen dat de deur stil sluit”, legt hij uit. “Ook dat is een punt waarin onze deurdrangers zich onderscheiden.”


Eén product voor alle montagepunten

Een tweede troef waarmee de CAM Motion-deurdranger van ASSA ABLOY kunnen uitpakken, is er een die vooral de werkvoorbereiders en monteurs merken, want ook met hun gemak houdt ASSA ABLOY in de ontwikkeling van zijn deurdrangers rekening. Van den Brink: “Een deur heeft in principe vier punten waar een deurdranger kan worden gemonteerd: op het kozijn of op de deur zelf en dat telkens aan de scharnier- of niet-scharnierzijde. Wij stellen vast dat de concurrentie  die verschillende voormontageposities meerdere producten in haar gamma heeft. Wel, eenzelfde deurdranger van ASSA ABLOY kan op alle vier die posities bevestigd worden, waardoor de werkvoorbereider altijd het juiste product specifieert en de monteur daardoor altijd het juiste product monteert. Daardoor is de kans op fouten natuurlijke vele malen kleiner én wordt sneller gewerkt.”


Slijtvast

“Onze deurdrangers hebben ook nog een voordeel dat zowél de gebruiker als de monteur zal waarderen”, gaat van den Brink voort. “Omdat ze een hoogteverstelling van de verbindingsas bieden, kom je altijd tot een perfecte, parallelle afstelling met de glijarm. Dat helpt de weerstand verder te verlagen en zorgt voor zo weinig mogelijk slijtage en dus ook zo weinig mogelijk onderhoud. Daardoor hebben onze deurdrangers een lange, probleemloze werking, tot wel vijftien jaar.”


Ook esthetiek voorop

Is functionaliteit dan het enige aandachtspunt in ASSA ABLOY’s ontwikkeling van deurdrangers?  “Helemaal niet”, benadrukt van den Brink. “Uiteraard staat ook esthetiek voorop. Zo leggen wij ook de focus op het onderling op elkaar afstemmen van onze producten. Onze deurdrangers hebben over het volledige assortiment hetzelfde design. Dat design komt ook terug in verschillende andere ASSA ABLOY-producten die op een deur gemonteerd kunnen worden, zoals beslag en paniekbalken. Een deur uitgerust met al die componenten heeft zo toch een uniforme uitstraling.”

Op de vraag welk type deurdranger geschikt is voor welk type beveiligingsproject, moet van den Brink het antwoord enigszins schuldig blijven. “Ons brede assortiment, met lichte maar ook ‘zwaardere’ deurdrangers, is eigenlijk toepasbaar op elk type deur; brandwerend, dubbel, enkel, zwaar, hoog, breed … Het hangt er dus maar van af wat de klant wil. Bepaalde deurdrangers kunnen we ook inbouwen in de deur zodat je ze niet ziet. Sommige architecten staan daarop. En uiteraard is het vaak ook gewoon een kwestie van budget”, besluit de Product Manager.

Deel dit artikel:
Onze partners