DICE en ACE: geluidsisolerende omkastingen voor warmtepompen en airco’s

Onze energievoorziening is in volle transitie. Olie en aardgas ruilen we in voor zon, wind en water. Warmtepompen spelen een belangrijke rol om de klimaatdoelstellingen te behalen. De buitenunit van zo’n warmtepomp heeft echter één nadeel: het is vaak een bron van lawaai en ergernis bij gebruikers én naaste buren. Merford heeft een geluidsreducerende oplossing ontwikkeld die eenvoudig en snel kan worden gemonteerd.

DICE is een geluidsisolerende warmtepompomkasting, eenvoudig te monteren en, dankzij zijn onderhoudsvrije materialen en lange levensduur, zijn investering meer dan waard. Voor warmtepompen die laagfrequent dominant geluid vertonen, werd recent een bijkomend model gelanceerd, namelijk de ACE. Een gepatenteerd matrixsysteem van NoiseTrap® Blox reduceert hier ook het moeilijk te dempen laagfrequente geluid optimaal. Deze NoiseTrap® Blox werd ontwikkeld door Merford-dochteronderneming Merford UK.

 

Breed inzetbaar

DICE en ACE zijn vrijstaande geluidsisolerende omkastingen voor warmtepompen en airco's. De omkastingen zijn inzetbaar indien er voldoende vrije ruimte beschikbaar is rondom de buitenunit (minimaal 50 cm aan alle zijden). De omkastingen zijn verkrijgbaar in verschillende maatvoeringen en zijn voor nagenoeg ieder type warmtepomp en airco unit beschikbaar.

 

Unieke eigenschappen

Storende geluiden worden door DICE en ACE de kop ingedrukt. De omkastingen realiseren een hoge geluidsreductie. Bij DICE wordt 9 tot 15dB(A) reductie gemeten, bij ACE ligt dat rond 14 dB(A), afhankelijk van het geluidsspectrum van de buitenunit. Dankzij het matrixsysteem van NoiseTrap® Blox aan twee zijden kenmerkt ACE zich bovendien door een uitzonderlijk hoge demping van laagfrequent geluid.

Lucht wordt zowel bij DICE als ACE perfect af- en aangevoerd waardoor het rendement van de warmtepomp of airco nauwelijks beïnvloed wordt. De behuizingen hebben efficiënte luchtwegpaden voor een optimaal rendement.

De omkasting is eenvoudig en snel gemonteerd. Omdat deze aan alle kanten geopend kan worden, kunt u zonder veel moeite bij de warmtepomp of airco terecht voor onderhoud. Door zijn solide constructie en onderhoudsvrije materialen beschermen DICE en ACE de warmtepomp of airco unit ook tegen weersinvloeden, beschadiging en vandalisme. Hun lange levensduur maakt het de investering meer dan waard.

 

Keuzestress?

Welke omkasting past het beste bij uw pomp? Merford stippelt deze keuze graag voor u uit.

 

1. Past de omkasting rond mijn pomp?

Het allereerste waar u op moet letten bij het aanschaffen van een omkasting voor uw warmtepomp is de afmeting van de buitenunit. DICE en ACE zijn beschikbaar in verschillende afmetingen. Zo heeft Merford een omkasting voor nagenoeg alle formaten van warmtepomp- en airco units. Niet te klein maar ook niet nodeloos te groot.

2. Is er voldoende ventilatie?

Een warmtepomp moet lucht tot zich kunnen nemen en weer kunnen uitblazen. Om de pomp optimaal te laten functioneren moet de warmtepomp deze vitale functies zonder obstructie uitvoeren. Bij de selectie van DICE en ACE wordt rekening gehouden met de airflow van de buitenunit. Zo bent u zeker dat de omkasting de functionaliteit van uw warmtepomp niet negatief beïnvloedt. Ook hierin adviseert Merford u graag.

3. Hoeveel dB(A) kan de omkasting reduceren?

In het reduceren van geluid is ‘massa’ het sleutelwoord. Hoe groter het oppervlak van het absorptiemateriaal (zachte materiaal in de omkasting), hoe groter de geluidsreductie. De harde buitenkant van de omkasting (staal en/of kunststof) zorgt ervoor dat de geluidsgolven afgebogen worden en alsnog geabsorbeerd kunnen worden. Omkastingen van Merford behalen een minimale reductie van 9 dB(A) en een maximale reductie van 15 dB(A). In combinatie met een slimme locatie en plaatsing kan aan de eis worden voldaan om warmtepompen maximaal 40 dB(A) op de erfgrens te laten produceren. Hiermee bevindt Merford zich bovenaan de lijst van fabrikanten van omkastingen.

 

Extra aandachtspunten

Tot slot hebben DICE en ACE ook nog enkele andere handige eigenschappen: eenvoudige installatie en eenvoudige toegang voor inspectie en onderhoud.

 

Hoogwaardige materialen

DICE is opgebouwd uit verzinkte staalplaat. De panelen en de akoestische lamellen zijn gevuld met hoogwaardig, geluidsabsorberend materiaal dat geen allergische reacties veroorzaakt aan de huid, ogen of longen. Standaard wordt DICE uitgevoerd zonder coating.

ACE is opgebouwd uit voorgelakte antracietgrijze staalplaat en NoiseTrap® Blox van polypropyleen.

Een RAL-coating naar keuze is evenwel mogelijk bij DICE en ACE als meerwerkoptie. Zo zorgt u ook voor een esthetische aanblik in uw woonomgeving.

 

Levering en montage

DICE en ACE worden in losse onderdelen geleverd op pallet, inclusief bevestigingsmateriaal en gebruiksaanwijzing voor de montage.

Bron: Merford
Deel dit artikel:

Contacteer Merford

Onze partners