Dorphuis in Westvleteren van Atelier Tom Vanhee

Atelier Tom Vanhee ontwierp een gemeenschapshuis in Westvleteren dat onderdak biedt aan verschillende gemeenschapsfuncties. Het gebouwencomplex bestaat uit opeenvolgende bouwsels, gaande van een 19de eeuws schoolgebouw en een oud gemeentehuis tot een industriële aanbouw uit de jaren 1990. De bouwvallige berging maakt plaats voor uitbreiding van de feestzaal. Het achtergebied wordt zo een buitenruimte voor de feestzaal.
Atelier Tom Vanhee ontwierp een gemeenschapshuis in Westvleteren dat onderdak biedt aan verschillende gemeenschapsfuncties. Het gebouwencomplex bestaat uit opeenvolgende bouwsels, gaande van een 19de eeuws schoolgebouw en een oud gemeentehuis tot een industriële aanbouw uit de jaren 1990. De bouwvallige berging maakt plaats voor uitbreiding van de feestzaal. Het achtergebied wordt zo een buitenruimte voor de feestzaal.




Een centrale inkom in de oksel van het gebouwencomplex biedt het gebouw een duidelijk adres en verbindt de verschillende functies en ruimtes. De architect heeft ervoor geopteerd om de bestaande metselwerkwanden zo veel mogelijk te behouden, met inbegrip van de zijmuur langsheen het pad dat naar de achterkant van de feestzaal leidt.

Het zadeldak wordt vervangen door één dakhelling, waardoor de zaal verhoogt, baadt in het licht en zichten geeft op de nabijgelegen kerk. Deze verhoging van het gebouw bood ook de gelegenheid om op een interessante manier verschillende metselwerken te combineren, een echte knipoog naar het reeds bestaande patchwork dat is ontstaan door de opeenvolgende verbouwingen. Daarnaast trekt deze verhoging op zeer geslaagde wijze ook de aandacht op een bepaalde eigenschap van het gebouw: ze zorgt namelijk voor een positieve herinterpretatie, met een zowel atypische als hedendaagse metselwand. De deuren en ramen van deze zijmuur werden gemetseld met dezelfde steen, zodat dit nieuwe metselwerk de oude metselwerken creatief doorbreekt.




Het dorpshuis wordt verjongd en aangepast aan de moderne gebruikseisen, met respect voor de omgeving en de gebruikers, maar evenzeer met een eigenzinnig karakter.

Fotografie: Filip Dujardin

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage