Drie Belgische projecten dingen mee naar BREEAM Award 2021

New York & London Residence, Antwerpen
New York & London Residence, Antwerpen
Tivoli GreenCity

De shortlist van de BREEAM Awards 2021 is bekend en ook drie Belgische projecten maken kans op een prijs: De Faar by Beel (De Nieuwe Dokken) in Gent, The New York & London Residence in Antwerpen en Tivoli GreenCity in Laken. 

De BREEAM Awards worden jaarlijks georganiseerd en bekronen mensen, projecten en organisaties die toonaangevend zijn op vlak van duurzaam ontwerpen en ontwikkelen. Omwille van corona worden de awards dit jaar digitaal uitgereikt tijdens een driedaags event dat van start gaat op 23 maart.

Op de shortlist prijken meer dan 50 projecten van over de hele wereld, waaronder ook drie projecten op Belgische bodem.
 

De Faar by Beel, De Nieuwe Dokken (BREEAM-Excellent)

In de categorie ‘Homes: Design Stage Award’ is ‘De Faar’ genomineerd van Stéphane Beel Architects samen met eld en Ingenium. Dit project, opgeleverd in 2020, maakt deel uit van De Nieuwe Dokken, een kersvers stadsdeel langs de Schipperskaai in Gent. Met vierhonderd woningen en appartementen, kantoren, horecafaciliteiten, recreatiemogelijkheden, diverse openbare voorzieningen (kinderdagverblijf, buitenschoolse kinderopvang …) profileert deze ambitieuze ontwikkeling zich als de duurzame stadswijk van de toekomst, zeker gezien de focus op slimme, zachte mobiliteit en efficiënt energiebeheer. Er wordt vooral ingezet op de insite productie van warmte en elektriciteit via de omzetting van lokale afvalstromen naar energie door middel van een ZAWENT-centrale (Zero AfvalWater met Energie- en NutriëntenTerugwinning).

‘De Faar’ is het eerste van vier hoogbouwvolumes die samen De Nieuwe Dokken zullen sieren. Bouwheer Schipperskaai Development nv (CAAAP en Van Roey Vastgoed) wilde breken met het traditionele concept van de ‘woontoren’ en gaf de opdracht om een luchtig, kleurrijk en multifunctioneel gebouw te ontwerpen. De sokkel herbergt kantoren en commerciële ruimtes. Op de transparante verdiepingsniveaus zijn appartementen en twee ruime duplexpenthouses ingericht. De toren telt veertien verdiepingen en bevindt zich ter hoogte van het punt waar de dokken op hun breedst zijn, zodat de bewoners vanaf hun ruime terrassen uitkijken op een grote waterpartij. Een opvallend kenmerk van ‘De Faar’ is de felrode gevelbekleding, die de omgeving letterlijk en figuurlijk kleur geeft. 
 

The New York & London Residence (BREEAM-Outstanding)

Dit project van ontwikkelaar CIP dat dit voorjaar wordt opgeleverd, genomineerd in de categorie ‘Homes: Design Stage Award’, bestaat uit 119 appartementen verspreid over zes verdiepingen en maakt deel uit van de ontwikkeling Cadix A5 op het Antwerpse Eilandje. Met haar locatie naast het Kattendijkdok, bevindt dit project – ontworpen door Sergison Bates Architects samen met eld, Bovenbouw Architectuur en BULK architecten, Landinzicht, MACOBO-STABO, ABT België, BOPRO, Venac, 2BSafe en Seco – zich letterlijk op de grens tussen de haven en de stad. De visie van de architecten betond erin om gebouwen te ontwerpen op schaal van de haven, met The New York Residence die zich over een lengte van 80 meter uitstrekt langs de waterkant. Ook de integratie in de buurt en een duurzame functiemix stonden bij het ontwerp voorop.

Hoge energie-efficiëntie wordt bereikt door een sterke investering in hernieuwbare energie met geothermische en pv- installaties. Ook het aspect van biophilia speelt een belangrijke rol met uitzichten over het water en bijna 30% van de totale oppervlakte van het te ontwikkelen gebied dat voorbehouden is voor een binnentuin en groendak voor gemeenschappelijk gebruik. Verder zorgen uitgebreide daglichtstudies en hoge plafondhoogtes voor overvloedig en gezond daglicht in de appartementen. Duurzame afwerkingsmaterialen zijn geselecteerd en het binnenklimaat wordt gemonitord.

 

Tivoli GreenCity (BREEAM-Outstanding)

Tivoli GreenCity behaalt, met de hoogste score ooit ter wereld, het BREEAM Outstanding-certificaat voor wijken en maakt nu kans op een BREEAM Awards in de categorie ‘Regional Award: Western Europe’. De nieuwe duurzame voorbeeldwijk in Laken herbergt greenbizz.brussels (een kmo-park, een fablab en een incubator voor duurzaam en innovatief ondernemerschap onder één dak), ongeveer 400 passieve en nulenergiewoningen, kleinhandel, twee kinderdagverblijven en tal van gemeenschappelijke ontmoetingsruimten. Tivoli GreenCity is de eerste wijk in de Benelux die een BREEAM Communities-certificaat binnenhaalt. 

Tivoli GreenCity strekt zich uit over een perceel van 4,5 hectare in Laken. Van meet af aan ambieerde initiatiefnemer citydev.brussels er een nieuwe wijk te ontwikkelen die baanbrekend is op het vlak van duurzame ontwikkeling en sociale en functionele gemengdheid in een stadsomgeving. Ze werkte samen met tal van privépartners: architectenbureau architectesassoc+ ontwierp in samenwerking met Cenergie (dat instond voor het duurzaamheidsconcept) het innoverende gebouw van greenbizz.brussels, dat gebouwd werd door BAM Contractors. Het woongedeelte werd ontwikkeld door Parbam (een samenwerking tussen Kairos en Pargesy) naar het ontwerp van Adriana (een tijdelijke vereniging van architectenbureaus CerauAtelier 55AtlanteYY Architecture en Eole) i.s.m. boydens engineering. De THV BAM Contractors-Jacques Delens-BPC stond in voor de bouw van het omvangrijke woonproject. BoPro trad op als duurzaamheidsregisseur. 

 

Deel dit artikel:
Onze partners