Drie burgerwoningen maken kans op Onroerenderfgoedprijs 2021

Hotel d’Udekem d’Acoz in Leuven
Modernistische burgerhuis door Joseph De Bruycker in Roeselare
Villa Mon Désir in Wemmel

Dit jaar reikt de Vlaamse overheid voor de zesde keer een Onroerenderfgoedprijs uit. De laureaten van de prijs zijn het herenhuis Hotel d’Udekem d’Acoz in Leuven (A33 architecten, Studio Roma), een modernistisch burgerhuis door Joseph De Bruycker in Roeselare (Marc Plancke) en villa Mon Désir in Wemmel (STYFHALS architecten, ars horti). Ze maken alle drie nog kans om de Onroerenderfgoedprijs 2021 te winnen in oktober. Heb je een favoriet, dan kan je vanaf nu stemmen voor de publieksprijs.

Met de Onroerenderfgoedprijs wil de Vlaamse overheid bijzondere erfgoedprojecten in de kijker plaatsen. Dit jaar ligt de nadruk op erfgoed dat in de regel niet publiek toegankelijk is. Achtentwintig projecten kandideerden voor de titel, verspreid over heel Vlaanderen.  Een externe jury koos drie (voormalige) burgerwoningen als laureaat.
 

Hotel d’Udekem d’Acoz in Leuven

Het Hotel d’Udekem d’Acoz (A33 architecten, Studio Roma) in Leuven werd in de loop van de zestiende eeuw gebouwd als herenhuis en sindsdien bewoond door adellijke families. Van 1851 tot 1884 leefde hier Gérard François Xavier d’Udekem d’Acoz, waaraan het gebouw zijn naam dankt. Toen het verbrede breedhuis en zijn classicistische zijvleugel in 1890 dienst gingen doen als schoolgebouw startte een traag maar gestaag aftakelingsproces. Vanaf 2006 bekeek de directie van het Sint-Pieterscollege de mogelijkheid van een restauratie. Meer dan een decennium later kreeg de historische rococotrap een mooie oude dag, dankzij een nieuwbouwvolume dat de grootste circulatielasten draagt. Het resultaat is een leesbaar gebouw, met respect voor het verleden en een oog op de toekomst. 


Modernistische burgerhuis door Joseph De Bruycker in Roeselare

Het modernistische burgerhuis door Joseph De Bruycker in Roeselare (Marc Plancke) is een driegevelwoning uit 1932 in opdracht van de heer De Buscher-Declercq, de eigenaar van het aanpalende betonbedrijf Declercq. De bel-etagewoning is een totaalkunstwerk naar ontwerp van de Vlaamse architect Joseph De Bruycker met een interieur in samenwerking met kunstenaar Victor Servranckx en een tuin aangelegd door André Rousseau. De Vlaamse overheid beschermde het pand in 2001 omwille van de artistieke, architectuurhistorische en socio-culturele waarde. Originele details, zoals een van de eerste cubexkeukens, maken er een indrukwekkende tijdscapsule van. De restauratie is voor de bewoners een levenswerk. Met de uitgevoerde werken hebben ze hun woning opnieuw opgewaardeerd tot een voorbeeld van de interbellumarchitectuur; klaar voor een nieuw hoofdstuk. 


Villa Mon Désir in Wemmel

Villa Mon Désir (STYFHALS architecten i.s.m. Ars Horti) is een driegevelwoning met een opvallende tuin, in 1924-1925 gebouwd voor particulieren  in het toen nog rurale Wemmel. Na een periode van verval zijn zowel het huis als de tuin gerestaureerd met oog voor detail en gebruik van oude ambachten. De architecten keerden zo veel mogelijk terug naar de oorspronkelijke toestand, maar gingen vernieuwing tegelijk niet uit de weg. De meest opvallende wijziging is de hedendaagse kantoorruimte in de voormalige dienstkelder. Ook de woonfunctie kreeg een nieuwe definitie, met een appartement op de eerste verdieping en een duplex op de mansardeverdieping en zolder. De oorspronkelijke woonfunctie op het gelijkvloers is volledig herdacht als een ontvangstruimte voor het bedrijf en voor de bewoners. Duurzame technologieën zoals warmtepompen, een ventilatie-unit en led-verlichting brengen de villa binnen in de eenentwintigste eeuw. 

De winnaar van de Onroerenderfgoedprijs wordt bekendgemaakt op vrijdag 1 oktober 2021. Vanaf nu kan je stemmen op je favoriete laureaat via deze website. Op zondag 12 september 2021 nemen de drie laureaten deel aan de Open Monumentendag. Elke laureaat wint een bedrag van 2.500 euro. De uiteindelijke winnaar ontvangt daarnaast een bedrag van 12.500 euro.

Bron: Onroerenderfgoedprijs
Deel dit artikel:
Onze partners