Drie schoolgebouwen bekroond met Arch School Award

BuBao Sint-Lievenspoort Gent

Drie schoolgebouwen zijn afgelopen woensdag 2 mei bekroond met een Arch School Award. Dat zijn de tweejaarlijkse prijzen voor schoolgebouwen die op heel wat architecturale vlakken bijzondere aandacht verdienen. Uit 116 ingezonden projecten werden drie scholen bekroond in de categorieën ‘nieuwbouw’,‘renovatie/uitbreiding’ en ‘toekomstige projecten’.

Drie Scholen van Morgen schoten de hoofdvogel af:

Categorie nieuwbouw: Het Zandhofje Zandhoven (A33 architecten)

’t Zandhofje in Zandhoven is een basisschool van GO! met 4 kleuterklassen, 6 graadklassen, 3 klassen voor levensbeschouwelijke vakken, een refter en een polyvalente turnzaal. A33 architecten ontwierp de school volgens de passiefhuisstandaard. Om de passiefstandaard te halen is een compact gebouw (vierkantig grondplan) vereist. Door de specifieke typologie (laag gebouw met sheddak) heeft het gebouw het karakter van een atelier gecombineerd met de geborgenheid van een huis. Dit is precies wat de school betekent voor de kinderen: een werkplaats waar spelend kan geleerd en op ontdekkingstocht kan gegaan worden.


Categorie renovatie / uitbreiding: BuBaO Sint-Lievenspoort Gent (evr-Architecten i.s.m. Callebaut-architecten)

De site van deze school bevindt zich vlakbij de kleine ring rond Gent. Ze omvat een voormalig kloostergebouw dat na de nodige restauratie- en renovatiewerken van Callebaut-architecten door evr-Architecten is omgetoverd tot een gecentraliseerde kleuter- en lagere school voor het BuBaO (een school bestemd voor kinderen met auditieve, spraak- of autismespectrumstoornissen). Het imposante neogotische complex maakt integraal deel uit van het nieuwe schooldomein en het lokale circulatiepatroon. De kloostergangen worden hergebruikt en geoptimaliseerd. Rondom de gangen heeft evr-Architecten functionele, flexibele en heldere klaslokalen ingericht. De voormalige kapel doet dienst als sportzaal. 


Categorie toekomstige projecten: Topsportinternaat Wilrijk (POLO Architects)

Op de locatie Bloemenveld in Wilrijk, nabij de bestaande Topsportschool, wordt een nieuwbouw Topsportinternaat opgericht. Er zullen op termijn 3 volumes aan internaat voorzien worden, waarvan dit DBFM-project het eerste blok inhoudt. Deze blok van het Topsportinternaat zal 60 plaatsen voor topsportleerlingen bieden. Naast de 2.054 m² nieuwbouw, wordt er ook parkeer- en manoeuvreerruimte en fietsenberging gerealiseerd.

In deze laatste categorie kreeg het VTI Brugge (Van den Berg architecten) nog een eervolle vermelding.

Deel dit artikel:
Onze partners