Duurzaam hergebruik van EQUITONE gevelpanelen bij renovatie Nederlands ziekenhuis

In het kader van een langdurige totaalrenovatie van Algemeen Ziekenhuis Nij Smellinghe in de Friese hoofdstad Drachten, wordt in een eerste fase de gevel grondig aangepakt. Duurzaamheid en circulariteit spelen daarin een belangrijke rol. Zo worden de huige Etex gevelpanelen voor 80% hergebruikt en aangevuld met nieuwe EQUITONE [pictura] panelen.

"Het project gevelrenovatie is ontstaan vanuit onze ambitie om tegen 2030 energiepositief te zijn", begint Bertil Snijder, manager Vastgoed & Technisch beheer bij Nij Smellinghe zijn verhaal. "Die ambitie sluit mooi aan bij onze strategie om samen te werken aan duurzame zorg. We hebben verschillende ideeën besproken. Zo is bijvoorbeeld de mogelijkheid bekeken om de volledige gevel te vervangen door glaspanelen of nieuwe EQUITONE [pictura] panelen. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om de bestaande Etex gevelpanelen zo veel mogelijk te hergebruiken, zodat we een minimum aan afval creëren." En net daar ligt ook de ambitie van aannemer Van Wijnen. "Ook in de bouwsector wordt duurzaamheid en circulariteit steeds belangrijker", aldus Joan Veenstra van Van Wijnen Groep. "Tegen 2025 willen wij volledig afvalvrij werken. Het is dan ook erg leuk om de kans te krijgen mee te werken aan een project dat past bij onze circulaire ambitie." 

 "Bij EQUITONE denken we aan mogelijkheden in plaats van onmogelijkheden", vertelt Jan-Willem Nieuwenhuis, accountmanager Nederland Oost van EQUITONE. "En daar is dit project een mooi voorbeeld van. Toen we voor het eerst met de aannemer, de architect en het ziekenhuis rond de tafel zaten, was er het plan om de volledige gevel van het ziekenhuis te vervangen door nieuwe EQUITONE [pictura] panelen. Toen we er echter achter kwamen dat de oorspronkelijke Etex vezelcementpanelen nog in een uitstekende conditie verkeren en esthetisch gezien mooi aansluiten bij de nieuwe EQUITONE [pictura] panelen, hebben we besloten om zo veel mogelijk van de oorspronkelijke gevel te herstellen, te hergebruiken en vervolgens aan te vullen met nieuw materiaal."

 

Hoekjes afgezaagd

"Bij het oogsten van de bestaande panelen werd duidelijk dat ze omkaderd afgekeerd aan de gevel geplaatst zijn", legt architect Foppe Doetjes van Van Manen en Zwart Architecten uit. "Daardoor zijn de randen van de panelen doorheen de tijd bevuild geraakt. Om het best mogelijke resultaat af te leveren, hebben we besloten om de hoekjes van de gevelpanelen af te zagen, zodat het vuil verwijderd wordt. De panelen zijn bijgevolg wel iets kleiner geworden, maar dat zorgde al bij al niet echt voor problemen. Vervolgens worden ze geschroefd teruggeplaatst."

"Het renovatieproject van het ziekenhuis Nij Smellinghe is voor EQUITONE een interessante testcase omtrent circulariteit", aldus Maarten Milis, Divisional Sustainability Product Manager bij EQUITONE. "Dat heeft onder andere te maken met de schaal van het project. Zo is er meer dan 10.000 maan gevelmateriaal aanwezig. Tests hebben uitgewezen dat zo'n 80 à 85% van dat materiaal hergebruikt kan worden. Bovendien wordt alles lokaal verwerkt, zodat er geen grote transportafstanden nodig zijn. Ten slotte onderstreept deze case de duurzaamheid van ons materiaal. De platen die nu een nieuw leven krijgen, zijn immers tot 24 jaar oud."

 

Ecologisch verhaal

"Dit project is een boeiende leerschool en tegelijk een bron van inspiratie," besluit Jan-Willem Nieuwenhuis. "Zo toont het niet alleen de kwaliteit van onze materialen, maar ook dat we als producent meegaan in een ecologisch verhaal en graag constructief meedenken aan duurzame oplossingen. Zo dragen we samen ons steentje bij aan het milieu."

Bron: Equitone
Deel dit artikel:

Contacteer EQUITONE

Onze partners