Duurzame geventileerde gevel voor zwembad Zwevegem

Medio 2018 werd in Zwevegem een nieuw zwembad geopend dat naast een 25 meterbad, een lagune en een saunaruimte ook fitness- en spinningfaciliteiten herbergt. Het complex werd ontworpen door ARTABEL Architecten & Ingenieurs en gebouwd door de S&R Group, die ook instaat voor de exploitatie. Bij de keuze van de isolatie moest vooral rekening gehouden worden met de specifieke aard van de activiteiten, de typisch Belgische klimaatomstandigheden en de levensduur van het gebouw. De ontwerpers en beheerders van het nieuwe zwemcomplex vonden de oplossing in de ROCKWOOL REDAir oplossing voor geventileerde gevels. Een toepassing waarin een in alle opzichten performante isolatie naadloos wordt verenigd met een frisse, gepersonaliseerde uitstraling.

Vanwege de zekerheid van een hoogwaardige thermische, duurzame, akoestische en brandveilige isolatie én een esthetische gevelafwerking naar keuze beantwoordt de ROCKWOOL REDAir oplossing precies aan de wensen voor een goede zwembadgevel.

 

Isolatie zonder koudebruggen

In dit geval werd gekozen voor de combinatie RockFit Duo isolatieplaten en Rockpanel Woods gevelplaten. RockFit Duo zijn rotswolplaten die veel voordelen bieden. De spouwplaten zijn speciaal ontworpen voor natte en buitentoepassingen en ze sluiten perfect op elkaar en op het binnenblad aan. Bovendien worden ze niet ín maar achter het houten regelwerk aangebracht.

De doorlopende isolatieschil levert een constante thermische prestatie over de gehele levensduur van het gebouw. Jan Haegeman, Zaakvoerder van ARTABEL Architecten & Ingenieurs licht toe: “Voor een zwembadgebouw met constante binnentemperaturen van 30 à 32 graden wil je natuurlijk een oplossing zonder koudebruggen. Zeker aangezien de exploitant ook over 30 jaar instaat voor de verwarmingskosten”, aldus Jan Haegeman.

 

Optimale bescherming tegen weersinvloeden van buitenaf

De toegepaste isolatie beschermt optimaal tegen de windbelasting en de trekkrachten die inspelen op het isolatie-oppervlak. Die bescherming is een essentieel onderdeel van het RockFit Duo voordelenpakket. Het is een isolatie met een dubbele densiteit. De zware densiteit van de toplaag vermijdt het risico op delaminatie terwijl de zachtere en flexibele achterlaag een goede aansluiting met het binnenblad verzekert, waardoor dan weer convectiestroming wordt voorkomen.

Ook het veranderlijke Belgisch weer is niet van invloed op de isolatie. RockFit Duo is een waterafstotende spouwplaat. En door de zware onderdruk in de ventilatiegevel wordt eventueel binnensijpelend water meteen weer teruggeduwd door de voegen van de gevelbekleding. Na de afwerking was de isolatie 1 maand lang aan de lucht blootgesteld, zonder gevelbekleding.

Geert Van de Heyning, Account Manager bij ROCKWOOL BVBA, die van meet af aan bij het project was betrokken legt uit: “wij garandeerden in deze toepassing een open tijd van 3 maanden waarin de isolatie aan allerlei weersomstandigheden blootgesteld mag worden. De isolatie doorstond die test dus met succes.”


Brandveilig en duurzaam

Brandveiligheid is vaak een topprioriteit in gebouwenconstructies, zeker gebouwen met een publieke functie. Zoals veel ROCKWOOL rotswolproducten voldoet ook RockFit Duo aan EUROCLASS A1. “Dankzij de opbouw volgens het REDAir principe heeft de gevel een heel grote brandstabiliteit”, aldus Jan Haegeman.

Geert Van de Heyning licht toe “De brandveiligheid van onze onbrandbare steenwol isolatie zorgt voor een niveau van veiligheid dat wij de “1.000 °C-verantwoordelijkheid” noemen: in geval van brand wordt waardevolle tijd gewonnen om mensen in veiligheid te brengen”.

Een andere steeds bepalender factor bij PPS-projecten is de lange levensduur van de materialen. Met de REDAir geventileerde gevel werd geopteerd voor de superieure duurzaamheid van rotswol én de zeer lange levensduur van 55 jaar met behoud van de originele karakteristieken.

De ROCKWOOL isolatie en de Rockpanel gevelbekleding leveren met die onverminderde en consequente prestatie over de totale levensduur een substantiële bijdrage aan de BREAAM-score van het gebouw én aan een lage total cost of ownership.

Met de keuze voor de REDAir geventileerde gevel van ROCKWOOL hebben de ontwerpers en bouwers van het zwemcomplex in Zwevegem alvast een project gerealiseerd dat klaar is om de gebruikers ervan een gezonde ontspanning te verzekeren voor de volgende 55 jaar.

 

Projectgegevens

Project: Nieuwbouw Zwembad

Locatie: Zwevegem

Opdrachtgever: Gemeente Zwevegem, S&R Group (DBFMO)

Architect: ARTABEL Architecten & Ingenieurs uit Leuven-Heverlee

Aannemer gevelbouw: Bienstman uit Bredene

Toegepaste ROCKWOOL producten: RockFit Duo (REDAir toepassing)

Bron: Rockwool

Deel dit artikel:

Met medewerking van

Onze partners