Duurzame Linarte gevelbekleding zorgt voor geïntegreerde gevel

© Renson
© Renson
© Renson
© Renson
© Renson
© Renson

In het oeuvre van Aristo Architectes is aluminium gevelbekleding geen exoot. Architect en zaakvoerder Thibaut Perpète koppelt probleemloos esthetiek met de duurzaamheid van aluminium gevelbekleding. Voor zijn eigen woning opteerde hij dan ook voor Linarte van Renson in samenspel met baksteen en een bepleisterde verdieping. Deze combinatie typeert de architecturale stijl van zijn Architectenatelier Aristo: een hedendaagse symfonie van moderne materialen.

Atelier d’Architectes Aristo

Het architectenatelier Aristo werd in 2013 gesticht door Thibaut Perpète die sinds 2009 als architect actief is. Initieel gevestigd in Temploux, maar sinds 2019 met Sombreffe als thuishaven, zijn de 7 architecten van Aristo vandaag actief in Namen, Waals-Brabant, Henegouwen en Luik. Aristo staat voor een hedendaagse architectuur in overeenstemming met de huidige milieuproblematieken. Eensgezinswoningen, zowel nieuwbouw als renovatie, vormen het leeuwendeel van hun activiteiten maar het jeugdige kantoor heeft ook ervaring met commerciële ruimtes zoals apotheken, kinesistenpraktijken en garagebedrijven. Thibaut Perpète is naast zaakvoerder/architect ook de EPB-verantwoordelijke en expert, én veiligheids- en gezondheidscoördinator.

Open en modern

“Voor het ontwerp van mijn eigen woonst wou ik werken met grote glaspartijen die openheid brengen. De woning ligt centraal op het perceel, dus naar inkijk toe was er geen probleem. Achteraan is de woning gericht op het zwembad, en het waterthema komt ook terug vooraan, met het vijvertje links van de inkom.

Ook screens

Om de hitte tegen te gaan hebben we – zoals we nu quasi altijd doen wanneer een huis zuid/zuidwest gericht is – zonwering van Renson voorzien. Voor de twee grote hoekramen is dat Panovista Max; de andere ramen hebben de Fixscreen Minimal. De screens blenden mooi in de bepleisterde gevel van de bovenverdieping. Onderaan – met ook een hoekraam – kozen we voor een moderne baksteen in samenspel met de Linarte gevelbekleding. Uitgepuurde lijnen in een hedendaags ontwerp.

Integratie

“Met betrekking tot Linarte was mijn voornaamste bezorgdheid hoe ik de deur en poort zo goed mogelijk kon integreren in de gevel”, vertelt Thibaut Perpète. “Ik wou een monolithische gevel, maar met een aantal contrasterende materialen. Baksteen en pleister leek een evidentie, maar een derde materiaalsoort ontbrak nog. Aluminium was het geknipte materiaal. Het liet toe om zowel de garagepoort, als de voordeur en de raamkozijnen praktisch als één geheel op te vatten. Ik vond dat belangrijk om zo geen wanorde aan volumes en structuren te scheppen. Ook de perfecte integratie van de verlichting en de module voor videofonie pleit voor Linarte. De leds zijn trouwens de enige lichtbronnen op de gevel en verlichten de tektonische ingangstraptegels, de oprit én de inkom optimaal. Zowel de Linarte gevelbekleding als de raamkozijnen en screens zijn in hetzelfde kleur, gestructureerde RAL 9005.”

Duurzaam aluminium

“Wij hebben ook kort gedacht aan hout of andere panelen, maar in het kader van duurzaamheid – aluminium lamellen zijn te hergebruiken of recycleren – sprong aluminium er toch uit. Het liet ook toe om raamkozijnen en screens in hetzelfde materiaal en exacte kleur te construeren. Met de Linarte gevelbekleding hebben wij al vele projecten uitgerust. In ons nieuwe kantoor hebben wij een aantal jaar terug al een testopstelling gemaakt met het aluminium en dat overtuigde ons om het frequent te gaan toepassen.”

Esthetiek & onderhoud

“Nog een belangrijk voordeel – maar dan eerder voor mij als eigenaar – is dat Linarte heel gebruiksvriendelijk is. Het vereist geen intensief onderhoud, en bovendien zijn de Linarte-profielen eenvoudig uit te klikken en te vervangen indien er een beschadiging zou optreden.”

Belang van installatiepartner

“Een hele gamechanger is de aanwezigheid van een betrouwbare partner voor de installatie. In ons geval was dit de Renson Ambassador Flex 1848. Wij maakten voor het eerst kennis met aluminium gevelbekleding op een beurs. Op zoektocht naar een lokale verdeler en installateur verwees één van onze leveranciers ons door naar Flex. Zij toonden ons de voordelen van de Linarte en Linius van Renson. Hun professionele service, met de technische support en goede dienst na verkoop vanuit Renson, maakt het verschil. Alle projecten die wij samen al uitvoerden, verliepen telkens vlot met het gewenste resultaat als uitkomst. Ik ben dan ook verheugd dat zij voor deze samenwerking – mijn eigen woning – beloond werden met een Renson Ambassador Award op Polyclose 2022.”

Hedendaagse symfonie

“Dit project was architectuur zoals we die graag brengen: hedendaags met moderne lijnen, verschillende volumes en een symfonie van verschillende materialen. Wij houden ervan om de aluminium Linarte gevelbekleding te combineren met bakstenen en/of gevelbepleistering. Het feit dat je met Linarte zaken als poorten, deuren, lichten, videofonie, huisnummers… kunt integreren, zorgt voor een toegevoegde waarde die mij nog meer overtuigt van mijn keuze.”

Bron: Renson
Deel dit artikel:
Contacteer Renson
Onze partners