Dynamische gevelverlichting geeft The Wings extra allure

Ook na zonsondergang springt The Wings in het oog, met dank aan de dynamisch gestuurde gevelverlichting.
Onderaan de balkons die de vleugels van The Wings omzomen zijn doorlopende ledstroken van 4 centimeter hoog geplaatst, samengesteld uit meer dan 40.000 pixels van 10 centimeter breed.
Er was behoorlijk wat reken- en programmatiewerk nodig om de dynamische video-effecten mooi egaal te krijgen en piekfijn te laten doorlopen.
Alles wordt aangestuurd door gesofisticeerde MADRIX-software.

Overdag kan je al moeilijk naast het fraaie silhouet van The Wings kijken, maar na zonsondergang springt het futuristische gebouw eens zo sterk in het oog. Dit is te danken aan de dynamisch gestuurde gevelverlichting met subtiel geïntegreerde ledstroken, die het geheel op kleurrijke wijze in de kijker zetten via allerhande video-effecten. Deze unieke maatoplossing – een primeur voor ons land – is de vrucht van een uiterst geslaagde samenwerking tussen LED IS MORE by Neopaul, Inytium en Vyvalite.

Bouwheer Ghelamco wilde van The Wings een echt paradepaardje maken en haalde dan ook alles uit de kast om het gebouw 24/7 een bijzonder cachet te geven. De ontwikkelaar klopte aan bij specialist LED IS MORE by Neopaul om de contouren van het gebouw subtiel uit te lichten. “Allereerst hebben we enkele videosimulaties uitgewerkt op basis van 3D-animaties om de mogelijke effecten te demonstreren. Eens de visuele uitwerking op punt stond, hebben we de krachten gebundeld met Inytium en Vyvalite om het inventieve concept in de praktijk te brengen”, vertellen Frank Van de Poel en Dries Martens, respectievelijk general manager bij LED IS MORE en eigenaar van moederbedrijf Neopaul, dat tevens verantwoordelijk was voor de lichtreclames, het logo van EY Belgium en de totems op het terrein.

“De gevelverlichtingsinstallatie die we gerealiseerd hebben, is speciaal ontworpen en ontwikkeld voor dit project”, benadrukt Guillaume Canart, commercieel directeur en bestuurder bij Inytium. “Het was een intensief proces dat gepaard ging met omvangrijke engineeringsstudies, inclusief de realisatie van een mock-up voor validatie. Dit resulteerde in een custommade oplossing die perfect is afgestemd op de organische architectuur van het gebouw.”

 

480.000 leds

Onderaan de balkons die de vleugels van The Wings omzomen zijn doorlopende ledstroken van 4 centimeter hoog geplaatst, samengesteld uit meer dan 40.000 pixels van 10 centimeter breed. “Daarin zitten circa 480.000 leds verwerkt, goed voor een totale lengte van iets meer dan 4 kilometer”, zegt Laurent Javaux, projectleider bij Inytium.

“Alles wordt aangestuurd door gesofisticeerde MADRIX-software. Er was behoorlijk wat reken- en programmatiewerk nodig om de dynamische video-effecten mooi egaal te krijgen en piekfijn te laten doorlopen. De visuele animatie kan vanop afstand aangepast worden en naar hartenlust afgestemd worden op het seizoen, bepaalde feestdagen (Kerstmis, Nieuwjaar …), bijzondere evenementen of gebeurtenissen enzovoort. In eerste instantie hebben we op vraag van Ghelamco geopteerd voor een speciaal effect met de kleuren van EY Belgium ter ere van hun verhuis naar The Wings. Nadien zijn we overgeschakeld op een basisprogrammatie met specifieke effecten voor ’s avonds en ’s ochtends, inclusief automatische aanpassing van de lichtintensiteit. Ghelamco heeft de keuze om alles geautomatiseerd te laten verlopen op basis van onze instellingen of zelf aanpassingen door te voeren qua tijdsprogramma, intensiteit en/of video-effecten. We hebben al een heel aantal basiseffecten aangeleverd, maar kunnen indien nodig nog extra animaties met gepersonaliseerde weergaves creëren.”

 

Naadloos geïntegreerd in de gevel

Aan uitdagingen was geen gebrek bij de realisatie van het geavanceerde gevelverlichtingssysteem. “Zo moesten we de ledstroken naadloos integreren in de aluminium gevelbekleding, zodat ze overdag niet zichtbaar zouden zijn. We hebben dan ook heel nauw samengewerkt met gevelbouwer Wuyts, vermits de gevelcassettes zo geplooid moesten worden dat de verlichting er perfect in paste. Bovendien moesten de ledstroken – die in sommige gevallen meer dan 500 meter lang zijn – de ronding van de gevels volgen zonder al te soepel te zijn, rekening houdend met de dilatatie van de betonstructuur. We hebben uiteindelijk met co-extrusie gewerkt om de perfecte balans te bekomen en hebben de ledstroken bevestigd in een profiel gemaakt van een speciaal type siliconen, zodat het gebouw vrij kan ‘bewegen’ onder invloed van temperatuurschommelingen zonder dat de verlichtingsinstallatie er hinder van ondervindt”, leggen Frank Van de Poel, Dries Martens en Laurent Javaux uit.

"Ook qua waterdichting moesten we doordacht te werk gaan, in die zin dat er geen zichtbare connecties mochten zijn aan de buitenkant. Er is dus wel wat engineering en finetuning aan te pas gekomen. Tot slot is het oppervlak van de ledstroken speciaal behandeld om dezelfde reflectiewaarde te verkrijgen als de gevelcassettes en vuilophoping te vermijden.”

 

Goedkeuring van de grote baas

Wat de gevelverlichting van The Wings extra bijzonder maakt, is dat ze wordt verwerkt door grafische en videogeneratoren die worden overgezet naar lichtsignalen. “Het is bij ons weten de eerste keer dat dit type technologie op zo’n grote schaal wordt toegepast in België”, geeft Guillaume Canart aan. “Dit maakte het project behoorlijk complex, zeker in combinatie met de specifieke werfomstandigheden (in openlucht, in de hoogte, in weer en wind …). Aangezien er samen met ons nog heel wat andere aannemers aan de slag waren, was er een piekfijne coördinatie nodig om alles naar behoren te laten verlopen. Lees: we moesten onze planning voortdurend aanpassen en dienden erg flexibel te zijn om de installatie op tijd klaar te krijgen.”

Het resultaat is echter verbluffend, klinkt het unisono. “Alles functioneert prima en het ziet er geweldig uit. Zelfs Paul Gheysens, de grote baas van Ghelamco, is komen kijken en heeft zijn zegen gegeven. We kunnen terugblikken op een erg geslaagde samenwerking die zeker naar meer smaakt. Ook internationaal is dit huzarenstukje niet onopgemerkt voorbijgegaan, want The Wings is intussen al genomineerd voor diverse Europese awards, waaronder [d]arc. Een mooi bewijs dat we echt wel iets uitzonderlijks neergezet hebben!”

Deel dit artikel:
Onze partners