The Wings: grensverleggend kantoorcomplex met drievoudige certificering

Standing en prestige zijn twee kernwoorden die je meteen te binnen schieten wanneer The Wings opdoemt aan de horizon.
Dankzij de organische architectuur met een overvloed aan glas, afgeronde hoeken en horizontale gevelgeledingen in lichtgrijze aluminiumcassettes is het futuristische complex een lust voor het oog.
Het imposante atrium geeft The Wings extra allure.
Ook de omgevingsaanleg, de terrassen en de interne beplanting dragen bij tot de fraaie uitstraling van het geheel.

Langs de Brusselse Ring in Diegem verrees tussen midden 2021 en eind 2023 een gloednieuwe ontwikkeling met hoogwaardige werk-, vergader- en verblijfsfaciliteiten. Via zijn aantrekkelijke architecturale vormgeving, gebaseerd op vier ‘kwadranten’ met variërende bouwhoogtes, profileert The Wings zich niet alleen als een extra eyecatcher in het internationale kantoordistrict van Brussels Airport, maar vooral ook als een nieuwe referentie op het vlak van comfort, welzijn en duurzaamheid. Het is immers de allereerste kantooromgeving in ons land die mag pronken met een drievoudige certificering: BREEAM Excellent, WELL Gold én DGNB Gold. Guy Van der Kuylen, architect-partner bij assar architects, vertelt hoe de ambitieuze plannen van bouwheer Ghelamco werkelijkheid werden.

Kwalitatieve kantoorruimte, een luxehotel met 250 kamers, een fitnesscentrum, restaurants, een internationale coworkingspace voor expats, een groot atrium en een gemeenschappelijk auditorium, verdeeld over een totaaloppervlakte van 51.400 m² en gelegen op een triple-A-locatie nabij de luchthaven en enkele belangrijke mobiliteitsassen: dat is The Wings in een notendop. Standing en prestige zijn twee kernwoorden die je meteen te binnen schieten wanneer het fraaie geheel opdoemt aan de horizon. Dankzij de organische architectuur met een overvloed aan glas, afgeronde hoeken en horizontale gevelgeledingen in lichtgrijze aluminiumcassettes is het futuristische complex een lust voor het oog. Dat onder meer EY Belgium er zijn nieuwe hoofdkwartier onderbracht, inclusief een eigen businesscenter, een bedrijfsrestaurant en een parking met zeshonderd plaatsen, hoeft dan ook niet te verwonderen.

 

Niets aan het toeval overgelaten

The Wings is opgedeeld in vier transparante kwadranten – twee kantoorvolumes, de coworkingspace en het hotel – die georganiseerd zijn rond een orthogonaal assenstelsel, waarbij een binnenstraat met collectieve functies de hoofdtoegangen in de Culliganlaan en de lagergelegen Kouterveldstraat verbindt. Zo ontstond een doorwaadbaar complex dat een fijnzinnig antwoord biedt op het natuurlijke reliëf van het terrein en de schaal van de bebouwing in de nabije omgeving. Door de specifieke oriëntatie en trapsgewijze opbouw met doorlopende daktuinen en -terrassen genieten de aanwezige werknemers en hotelgasten van een overvloed aan zichten, ervaringen en attractieve binnen- en buitenruimtes.

“Ghelamco wilde met The Wings een nieuwe standaard zetten, dus de lat lag erg hoog”, zegt Guy Van der Kuylen. “Zo kregen we voor het hotel een zeer uitgebreid lastenboek waarin alles tot in het kleinste detail beschreven was. Bovendien hadden de verschillende huurders – naast EY Belgium ook Devoteam, Ordina, Pro League … – in het kader van hun fit-out specifieke eisen op het vlak van inrichting, technieken, beveiliging en/of inbraakwerendheid, dus in de loop van het uitvoeringsproces hebben we nog een hele reeks wijzigingen moeten doorvoeren. Gezien de strakke timing en de vereiste afwerkingskwaliteit was dat een behoorlijke uitdaging. Er is niets aan het toeval overgelaten.“

 

Torenhoge ambities waargemaakt

Dit laatste geldt eveneens voor de holistische duurzaamheidsbenadering die de architecten hanteerden. Ghelamco wilde van The Wings immers de eerste gecertificeerde CO2- en energieneutrale kantooromgeving in België maken. Missie geslaagd, want het kantoorgebouw wekt zelf de energie op die nodig is voor alle interne activiteiten en voorzieningen, zonder ook maar enige fossiele brandstof te verbruiken. Dit werd beloond met een unieke drievoudige certificering, die tevens getuigt van een sterke focus op gezondheid, comfort en welzijn: BREEAM Excellent, WELL Gold en DGNB Gold.

“Het was niet evident om deze torenhoge ambities waar te maken, want er kwam wel wat bij kijken”, legt Guy Van der Kuylen uit. “Alles moest tot in de puntjes berekend worden, de bestekken dienden erop te worden afgestemd, er was heel wat extra overleg nodig … Zowel in de ontwerp- als de uitvoeringsfase was de invloed hiervan merkbaar. Zo hebben we geopteerd voor naspanning om de vloerplaten dunner te maken en het betongebruik met 30 % te reduceren. Voorts hebben we gekozen voor een gevel in glas en aluminium, aangezien dat recycleerbaar is. Ook qua regenwaterrecuperatie en energie-efficiëntie hebben we het onderste uit de kan gehaald, onder meer via de aanleg van drie grote wadi’s, meer dan zeshonderd zonnepanelen en een omvangrijk BEO-veld. En in het kader van de BREEAM-attestering hebben we onze CO2-uitstoot zeer nauwgezet bijgehouden en zijn alle gebruikte materialen onderworpen aan een onafhankelijke LCA-analyse. Tot slot hebben we eveneens rekening gehouden met het circulaire gedachtegoed, want het gebouw is aanpasbaar en waar mogelijk uitgerust met demonteerbare materialen. We zijn dus zeker niet over één nacht ijs gegaan en zijn blij dat onze inspanningen hun vruchten hebben afgeworpen.”

 

Lovende reacties

Rond de jaarwisseling konden de meeste gebruikers van The Wings, waaronder de werknemers van EY Belgium, kennismaken met hun nieuwe stek. De eerste reacties zijn erg lovend, merkt ook Guy Van der Kuylen. “Het vele glas, de alzijdige gevels, het imposante atrium …: ze hebben hun effect duidelijk niet gemist. Ook de omgevingsaanleg, de terrassen en de interne beplanting dragen bij tot de fraaie uitstraling van het geheel. Daarvoor hebben we nauw samengewerkt met ‘bloemenkunstenaar’ Daniel Ost, die uitstekend heeft ingespeeld op de glooiende vormen van het gebouw. Zodra het vele groen op de site komende lente begint de bloeien, zal de architecturale doelstelling – een perfecte balans tussen werk en welzijn creëren – volledig tot uiting komen. Naast de gebruikers zijn ook bouwheer Ghelamco en ruwbouwaannemer Democo erg tevreden met het eindresultaat en de manier waarop alles verlopen is. De onderlinge verstandhouding en communicatie waren uitstekend, wat in het kader van zo’n vooruitstrevend project toch geen evidentie is. Dit alles maakt dat The Wings ook voor assar architects een absolute topreferentie is!”

Deel dit artikel:
Met medewerking van
Onze partners