Een blik op het Huis Guiette van Le Corbusier

Het Centrum Vlaamse Architectuurarchieven en het Architectuurarchief Provincie Antwerpen slaan de handen in elkaar om van 25 september 2015 tot 10 januari 2016 in Antwerpen een tentoonstelling over het Huis Guiette van Le Corbusier te openen. 

Le Corbusier in Frankrijk

Het is dit jaar vijftig jaar geleden dat architect Charles-Edouard Jeanneret, beter gekend als Le Corbusier, overleed. Naar aanleiding van deze verjaardag wordt de zogenaamde 'paus van het modernisme' in Frankrijk, waar hij lange tijd woonde, bedacht met verschillende publicaties en met een overzichtstentoonstelling in Centre Pompidou (reeds afgelopen). 

 

Expo rond het huis Guiette

Ook in België is er aandacht voor deze verjaardag, onder andere met de tentoonstelling Levensecht van het Vlaams Architectuurinstituut, waarin Le Corbusiers Chandigarh één van de cases is. Parallel met deze expo is er een kleine tentoonstelling in de VAi-vitrine over het Huis Guiette, de enige realisatie van Le Corbusier in België. Het ontwerp, het ontstaan van de woning in overleg met bouwheer René Guiette, het verval, de uiteindelijke bescherming en de restauratie met uitbreiding door architect Georges Baines komen in beeld in deze expo.

De stukken komen uit de collectie van het Architectuurarchief van de Provincie Antwerpen, dat het archief van Georges Baines bewaart. Op Open Monumentendag, 13 september 2015, wordt de gelijkvloerse verdieping uitzonderlijk opengesteld voor publiek.

Bron: Centrum Vlaamse Architectuurarchieven

Deel dit artikel:

Onze partners