Een constructieve baan om je energie ten dienste te stellen van de planeet... en haar bewoners

Als je architect of ingenieur bent, graag met mensen werkt, gevoelig bent voor klimaatproblemen, graag zelfstandig werkt en op zoek bent naar een baan, als hoofdactiviteit of als bijbaan, dan is dit de baan voor jou. EPB-certificateur worden ligt binnen je bereik, dankzij een paar dagen opleiding gevolgd door een examen. Het is een geweldige manier om werk met plezier te combineren.

EPB, of Energieprestatie en Binnenklimaat, is een acroniem dat steeds populairder wordt bij het grote publiek. Het is onmogelijk geworden om een woning te koop of te huur aan te bieden zonder het EPB-certificaat te hebben behaald. En behalve dat het oncomfortabel is, is het wonen in een energiezeef zelf ronduit onbetaalbaar geworden met de huidige energieprijzen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat er momenteel een tekort is aan EPB-certificateurs om aan de vraag van het publiek te kunnen voldoen.

 

Van landbouwingenieur tot EPB-certificateur

Marie Smekens, landbouwingenieur van opleiding, werd in 2014 EPB-certificateur. Wat motiveerde haar? “Een interesse in de bouwsector en de kans om bij te dragen aan de strijd tegen de opwarming van de aarde, terwijl je een enorm aantal mensen op het terrein ontmoet. De combinatie van het werk op het terrein met meer administratieve perioden van thuiswerk biedt ook een grote flexibiliteit, wat het makkelijker maakt om werk en gezinsleven te combineren.” Het beroep van EPB-certificateur kan worden uitgeoefend als werknemer, zelfstandige of zelfs aanvullende zelfstandige.

 

Een typische werkdag

"Het is een zeer gevarieerde job”, aldus Marie Smekens. “We bezoeken verschillende soorten woningen per week, van de kelder tot de zolder. We openen luikjes, kijken of er isolatie is... Je moet ernaar zoeken. Als er documenten zijn die aantonen dat er isolatiewerkzaamheden zijn uitgevoerd, houden we daar rekening mee. Anders spelen we een beetje detective. De tijd die we ter plaatse doorbrengen hangt af van de grootte en de configuratie van de woning. We moeten ook alle ramen, verwarming, enz. karakteriseren. Een rechthoekige flat bezoeken gaat vrij snel. Voor een huis met een groot volume en veel bewijsmateriaal om naar te zoeken, duurt het langer. Zodra het veldwerk is afgerond, worden de gegevens ingevoerd in de software van de regio, die een energiescore berekent die vervolgens naar de eigenaar wordt verstuurd. Vaak heeft de eigenaar vragen die we proberen te beantwoorden.

 

4 tot 5 dagen opleiding

Om erkend te worden als EPB-certificateur moet je een opleiding volgen die georganiseerd wordt door erkende opleidingscentra. Aan het einde van de opleiding worden de vaardigheden van de kandidaat gevalideerd door een examen. De opleiding duurt 4 tot 5 dagen, met lessen overdag of 's avonds en een examen van 1 dag. Daarna worden er regelmatig opfriscursussen georganiseerd.

 

Een baan voor jou?

Je hebt waarschijnlijk goede voornemens gemaakt voor het komende jaar. Misschien staat bijdragen aan het welzijn van de planeet en haar bewoners wel hoog op de lijst. Nu weet u hoe u EPB-certificateur kunt worden. Het laatste woord is aan Marie Smekens: “Ik zou deze baan aanraden aan iedereen die houdt van autonomie, contact, nuttig zijn voor de maatschappij en dingen voor elkaar krijgen.” Bekijk haar video voor meer informatie.

Bron: Leefmilieu Brussel
Deel dit artikel:

Onze partners