Leer meer over duurzaam bouwen met Leefmilieu Brussel

Zoals elk jaar rond deze tijd heeft Leefmilieu Brussel zijn nieuwe programma opleidingen en seminaries voor het eerste semester van volgend jaar gepubliceerd. Het menu is rijkelijk gevuld, met niet minder dan 17 afspraken, georganiseerd ofwel in het BEL op de site van Thurn & Taxis, ofwel virtueel. En op kwaliteit mag u zoals altijd ook rekenen, met de internationaal erkende expertise van Brussel. Deelname aan deze opleidingen en seminaries geeft u in elk geval een lengte voorsprong... u weet dus wat u te doen staat!

Of u nu architect, ingenieur, professionele bouwheer, promotor, beheerder van gebouwen, syndicus of aannemer bent die actief is in Brussel, u vindt hier zonder twijfel uw gading om uw kennis bij te spijkeren en nieuwe vaardigheden te verwerven. Herinner u dat het nodig is om op tijd in te schrijven voor de opleidingen (één maand vooraf), die onderworpen zijn aan een selectie. De seminaries daarentegen, die maximaal één dag in beslag nemen, zijn vrij toegankelijk door middel van een voorafgaandelijke inschrijving.


Dertien opleidingen, van 1 tot 3 dagen

Op het programma staan terugkerende thema’s, benaderd vanuit het oogpunt van duurzaam bouwen, zoals alles wat met energie te maken heeft: hernieuwbare energie, warmtepompen, regelgeving.... Of ook ventilatie, waarvan de pandemie opnieuw het belang heeft benadrukt. De akoestiek van gebouwen is een bijzonder gevoelig thema in een stedelijke context, net als mobiliteit. Hetzelfde geldt voor de specifieke beperkingen in verband met de renovatie van appartementsgebouwen. 

Ook op het programma staan iets minder klassieke thema’s maar daarom niet minder interessant, zoals de integratie van stadslandbouw en het gebruik van ongebakken aarde. Last but not least verdient de problematiek van hergebruik dat u er twee opleidingsdagen aan wijdt, aangezien de principes van circulair bouwen zeer actueel zijn... En het streven naar duurzaamheid gaat veel verder dan alleen het energieverhaal.


Vier seminaries van maximaal één dag

Hoe kunnen we energieprestatie, comfort en erfgoed met elkaar verzoenen bij een duurzame renovatie van een oud gebouw? Welke technieken moeten tijdens de ontwerpfase worden overwogen om het toekomstige onderhoud van tertiaire gebouwen zoveel mogelijk te vereenvoudigen? Hoe moeten de resultaten van een studie naar de milieueffecten op de levenscyclus van een gebouw worden geïnterpreteerd? Hoe kunnen we de belemmeringen voor het gebruik van hout in grootschalige projecten wegnemen? Vier seminaries, gepland tussen februari en juni 2022, trachten een maximum aan antwoorden te bieden op deze en meer vragen die u zich misschien stelt. Ook hier is de (beperkte) investering van uw kostbare tijd zeker de moeite waard.
 

Schrijf u in vanaf nu

De inschrijvingen gebeuren online, op de website van Leefmilieu Brussel. Deelname aan de opleidingen en seminaries vormt de ideale gelegenheid om andere bouwprofessionals te ontmoeten en ervaringen uit te wisselen. Iets waar u de voorbije twee jaar veel minder de kans toe kreeg.

Opgelet: sommige vormingen zijn al voorzien als videoconferentie en de beperkingen in verband met de gezondheidssituatie kunnen evolueren. Ga dus altijd na of de opleiding of het seminarie waarvoor u bent ingeschreven plaatsvindt in het BEL of vanop afstand.

Tenslotte herinneren we u eraan dat de vormingen en seminaries van Leefmilieu Brussel tweetalig zijn, waarbij elke expert intervenieert in zijn/haar moedertaal. In de praktijk en om de taalverdeling in de inschrijvingen te respecteren, gebeurt ongeveer 90 % van de interventies in het Frans. Alle ondersteunend materiaal uitgedeeld tijdens de opleidingen wordt voorzien in de taal van inschrijving (NL of FR).

Bron: Bruxelles Environnement

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage