Een functionele badkamer van 6 vierkante meter? Het kan met Geberit

© Geberit
© Geberit
© Geberit
© Geberit

In het kader van een internationale Geberit-wedstrijd hebben zes Europese architecten badkamers van 6 m² ontworpen. Het Deense architectenbureau Bjerg Arkitektur won de wedstrijd met zijn inzending "Serenity". Geberit geeft nog tips hoe jij best je kleine badkamer bij je thuis aanpakt. 

Het ontwerp

De kracht van het Deens ontwerp is dat het de gebruikers van de badkamer een gevoel van rust en sereniteit geeft. “We gebruiken hout, een materiaal dat leeft en emoties oproept. De badkamer is een van de weinige ruimtes waarin we de deur kunnen sluiten en helemaal alleen kunnen zijn. Men moet zich goed kunnen voelen in een ontspannen sfeer,“ zegt Carsten Wraae Jensen, projectmanager en architect bij Bjerg Arkitektur. Het antwoord op de vraag hoe een kleine badkamer te ontwerpen is eenvoudig: zo functioneel mogelijk.

OPBERGRUIMTE

Opbergruimte is een belangrijke factor in de badkamer. Voor ontwerpers is het wastafelmeubel een goed uitgangspunt bij het ontwerpen van een badkamer. Hier worden beslissingen genomen over hoeveel extra opbergruimte gepland moet worden. Wastafels met een meubel zijn praktisch omdat ze al opbergruimte bieden in de beschikbare ruimte.

“Als u de kamer binnenkomt, mag het niet opvallen welke zaken u in de badkamer bewaart. Probeer in plaats daarvan een systeem te vinden en verberg alledaagse badkamerartikelen“, legt Carsten Wraae Jensen uit. Op die manier biedt opbergruimte voor voorwerpen die regelmatig nodig zijn, zonder de rust in de badkamer te verstoren.

LICHT EN RUIMTELIJK

Wraae Jensen voegt daaraan toe: “We wilden een kamer creëren die tegelijkertijd duurzaam en functioneel is. We wilden geen producten integreren die er alleen maar goed uitzien. Ze moesten ook praktisch zijn." Een heldere sfeer met lichtgekleurde materialen en geïntegreerd licht in de spiegel was dus erg belangrijk. Beide zorgen ervoor dat de kamer uitgebreider en ruimer oogt.

SENSUELE ERVARING

Naast concrete functies zijn ook aspecten als onderhoudsvriendelijkheid van invloed op het ontwerp van een badkamer. Ruime oppervlakken, goed licht en gemakkelijk te reinigen materialen spelen hierbij een rol. Het is dan ook geen verrassing dat “Serenity“ heeft gewonnen. Het richt zich op ongecompliceerde, gemakkelijk te reinigen producten die er elegant uitzien en dankzij hun uniforme oppervlakken ook gemakkelijk te onderhouden zijn.

Bron: Geberit
Deel dit artikel:
Onze partners