Menslievendheid: 15 sociale woningen in de Brusselse Marollenwijk

Voor het sociaal huisvestingsproject in de Menslievendheidsstraat in de Brusselse Marollenwijk stelde de BGHM (Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij) een uitdagende visie voorop. Enerzijds was er de vraag naar de realisatie van betaalbare en kwalitatieve appartementen in het hartje van Brussel, anderzijds werd een prefab houtconstructie als bouwprincipe om de impact op het milieu te beperken als uitgangspunt gekozen.

Project ‘Menslievendheid’ is een sociaal huisvestingsproject in de Menslievendheidsstraat in de Brusselse Marollenwijk. Volgens de architecten stelde de BGHM (Brusselse Gewestelijke Huisvestingsmaatschappij) de vraag naar de realisatie van betaalbare en kwalitatieve appartementen in het hartje van Brussel.

Er werd een prefab houtconstructie als bouwprincipe gekozen, om de impact op het milieu te beperken. Het gebouw telt 8 niveaus met 15 diverse woonunits en is opgebouwd met een massieve sokkel en een lichte demonteerbare houtconstructie erbovenop.

De opbouw van de prefab houtconstructie is sterk geoptimaliseerd naar de levenscyclus van alle gebruikte materialen, alsook naar hun demonteerbaar en herbruikbaar karakter. Circa 75% van de gebouwde constructie is in houtbouw.

Het gevelisolatiesysteem bestaat uit WILLCO Neopor Isolatieplaten (0,032 W/(mK)). Er werden brandregels in minerale wol (0,035 W/(mK)) gebruikt boven de ramen. De eindlaag bestaat uit WILLCO Premium sierpleister (korrel 1,5 mm). Door de unieke hydrofobe eigenschappen in de sierpleister, droogt de gevel veel sneller op. Het parelende effect zorgt ervoor dat de blootstelling aan nat en vocht minimaal is, wat resulteert in het langer proper blijven van de gevel.

Bron: Willco
Deel dit artikel:
Contacteer Willco Products
Onze partners