Een gevel met visueel effect

© Trespa
© Trespa
© Trespa
© Trespa
© Trespa
© Trespa
© Trespa
© Trespa
© Trespa
© Trespa
© Trespa
© Trespa

Op de plek waar eind februari 2019 zwembad De Boetzelaer (Monster, Nederland) volledig afbrandde, wordt begin juni 2021 een gloednieuw zwemparadijs geopend. Het energiezuinige gebouw kenmerkt zich door een bijzonder fraai ontwerp en een gezichtsbepalende gevelbekleding met Trespa® Meteon®.

Normaliter duurt het veel langer om zo’n project te realiseren. Doordat de gemeente snel was met het verstrekken van de bouwvergunning en de betrokken partijen van meet af aan in een bouwteam hebben samengewerkt, kan het zwembad binnenkort weer in gebruik worden genomen.

We bespreken dit bijzondere project met , , a, directeur/eigenaar Martien Lomans van Flow Gevelbekleding en a

Kinderen vormen de belangrijkste doelgroep van De Boetzelaer, vertelt projectleider Michael Jongerius van BAS1S Architecten: "Het was een zwembad in Caraïbische piratenstijl met de papagaai Paco en zijn vriendjes als mascottes. Die sfeer wilden we weer laten herleven. Aan de buitenkant wordt die stijl gesymboliseerd door de vorm van een piratenrots. In totaal is het gebouw wat ruimer opgezet dan voorheen. Er komt een glijbaan waarmee de kinderen in het recreatiebad kunnen plonsen, een multifunctionele ruimte waar zwemdiploma’s kunnen worden uitgereikt en kinderpartijtjes kunnen worden georganiseerd. Er komt ook een dakterras."

Staalconstructie

Bouwbedrijf De Vries en Verburg heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld van een in oorsprong stallenbouwer tot een modern allround bouwbedrijf waar duurzaamheid en circulariteit hoog in het vaandel staan. Zo hebben ze een partnerovereenkomst met FSC voor een volledig duurzame houtinkoop, is hun milieumanagementsysteem ISO-gecertificeerd en is hun bedrijfsvoering op niveau 3 van de Prestatieladder MVO  gecertificeerd.

Werkvoorbereider Ronald Roubos van bouwbedrijf De Vries en Verburg: "We hebben de nodige ervaring met het bouwen van zwembaden en zijn als hoofdaannemer al tijdens het ontwerpproces bij de realisatie van dit project betrokken. Daardoor konden we snel schakelen en dat heeft veel tijdwinst opgeleverd. Het wordt een energiezuinig gebouw met meer dan tweehonderd zonnepalen op het dak. Het gebouw heeft een stalen constructie en de buitenwanden zijn van cellenbeton. Daarop is door het isolatiepakket aangebracht en de gevelbekleding gemonteerd. Deze werkzaamheden zijn uitgevoerd door Flow Gevelbekleding. Vanwege hun specialistische kennis en ervaring zijn zij ook al in een vroegtijdig stadium bij de realisatie betrokken."

Visueel effect

De architect heeft uit de Trespa Meteon-serie twee verschillende kleuren en uitvoeringen gekozen. Account Manager Marco Beelen van Trespa: "De plaat die de uitstraling van de gevel bepaalt, is Aluminium Grey met een satijnen oppervlakteafwerking. Bij de entree en de ingang van de glijbaan is voor een contrasterende kleur gekozen: Natural Slate met een gematteerde oppervlakteafwerking. Het visuele effect van de gevel wordt bepaald door het tegen-elkaar-in plaatsen van de driehoekige panelen. Ze hebben namelijk een bepaalde looprichting in het dessin waardoor de gevel niet meer vlak lijkt."

Het leveren van deze bijzondere gevelbekleding was een logistieke uitdaging. Account Manager Arno Bos van Jongeneel Eindhoven: "Jongeneel heeft al het benodigde materiaal geleverd inclusief het isolatiemateriaal, de aluminium achterconstructie en het houten regelwerk. In totaal ging het om 1.500 m2. De driehoekige panelen zijn door de Platerij in Utrecht op maat gezaagd en voorgeboord. De input voor de CNC-machines is aangeleverd door Flow Gevelbekleding. Zij hebben ook de hele engineering voor hun rekening genomen."

 

Bron: Trespa
Deel dit artikel:
Onze partners