Een groene make-over voor Flagey door het team Kollektif landscape – Fallow – Ecorce

De ontwerpwedstrijd voor de herinrichting van het Flageyplein en het Heilig-Kruisplein werd gewonnen door het team Kollektif landscapeFallowEcorce. Het ontwerp voorziet in een aanzienlijke vergroening die deze bruisende ontmoetingsplek toekomstbestendig moet maken. De gemeente Elsene en de Brusselse regio zullen samen instaan voor de realisatie in 2023.

Deze zomer selecteerden de gemeente Elsene en de Brusselse regio in samenwerking met de Brusselse Bouwmeester vier ontwerpteams die hun ideeën voor de vergroening van het iconische Flageyplein en het aangrenzende Heilig-Kruisplein verder mochten uitwerken en voorstellen. De ontwerpbureaus Kollektif landscape en Fallow met ondersteuning van studiebureau Ecorce werden gekozen na een wedstrijd in samenwerking met de Bouwmeester.

 

Sterke vergroening

Het wedstrijdontwerp voorziet een sterke vergroening van beide pleinen met een aanplant van in totaal 60 nieuwe bomen en zones met nieuwe beplanting. Ook de huidige boomvakken worden aangepakt om de groeicondities van de bestaande bomen te verbeteren. De ingrepen moeten helpen om het plein te verkoelen in de zomermaanden, water te bergen bij hevige regen, een grotere biodiversiteit te introduceren en een meer aangename ruimte te creëren voor ontmoeting.

Het nieuwe ontwerp houdt in sterke mate rekening met de bestaande activiteiten (markt, circus enz.) en het oorspronkelijke ontwerp van Latz en partners. Zo blijft de centrale ruimte op het Flageyplein volledig open en blijven eveneens de banken en fonteinen behouden. Het ontwerpteam zal het wedstrijdontwerp verder verfijnen in onderling overleg met de verschillende partners en actoren in de komende maanden. De indiening van de bouwvergunning wordt gepland eind 2022.

Bron: Kollektif landscape – Fallow – Ecorce

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage