Een opmerkelijke gevel voor een energie-neutraal gebouw

Inspiratie vinden in de natuur. Dat deden de architecten en de bouwheren van het nieuwe kantoorgebouw van Hartman Marine Shipbuilding BV op Urk in Nederland. Voor de gevel van het gebouw keken ze naar het wateroppervlakte van het IJsselmeer dat zich achter het nieuwe pand bevindt. Om die gevel te realiseren vonden ze de perfecte oplossing in het gamma gevelcassettes van Kingspan.

Een energieneutraal kantoor op poten…

Korfker Architecten wilden een hedendaagse sfeer verbinden met een industriële uitstraling die past bij de activiteiten van opdrachtgever Hartman. Hartman bouwt en exploiteert innovatieve schepen voor zeetransport. Maar beide partijen wilden ook dat het nieuwe kantoorgebouw een soepele overgang bood tussen de scheepswerf even verderop en de rijhuizen aan de andere kant van de straat. 

Een van de opmerkelijke elementen van het gebouw is dat het op “poten” staat. Door het gebouw op te tillen, creëerde men voldoende parkeergelegenheid. Aan de eerste verdiepingsvloer werden daardoor ook hoge isolatie-, brand- en bouwfysische eisen gesteld. De architecten en aannemer, Tullingh & Partners, kozen daarom voor het Kingspan OP-deck® systeem met een standaard brandwerendheid van 90 minuten en een Rc-waarde van 6.

Voor het dak werd eveneens gekozen voor een Kingspan oplossing: X-dek sandwichpanelen voor platdak. Deze panelen voldoen aan een Rc-waarde van 6, zijn heel licht en bovendien ook sterk. Drie grote voordelen die niet enkel zorgen voor een goed geïsoleerd dak, maar ook voor een stevige basis voor zwaardere belastingen zoals de zonnepanelen.

Door de combinatie van een goed geïsoleerde gebouwschil, een duurzame montage en extra zonnepanelen op het dak, is het kantoor een energieneutraal exemplaar geworden.

 

…met een uiterst dynamische gevel

De andere markante eigenschap ven het nieuwe kantoorpand zijn de dynamische gevels. Langs de voor- en achterzijde zijn panoramische vensters aangebracht. De zijkanten zijn uitgevoerd in bronskleurige, dynamische gevelcassettes uit het Kingspan Facades gamma.

“Wij zijn op zoek gegaan naar een exclusieve gevel die aansluit bij de luxe uitstraling van Hartman Shipping", klinkt het bij Tullingh & Partners.

De aluminium cassettes zijn Dri-Design Tapered gevelcassettes. Ze geven de nieuwbouw een hoogwaardige uitstraling. Daarnaast zijn ze 100% cradle-to-cradle en eenvoudig te bevestigen aan een geïsoleerde basisconstructie. In het geval van Hartman werd gekozen voor Kingspan geïsoleerde sandwichpanelen. Hierdoor is de gebouwschil goed geïsoleerd, luchtdicht, waterdicht en brandwerend.

Door voor de Tapered uitvoering van de Dri-Design cassettes te kiezen, kunnen de cassettes in elke richting worden gedraaid. Met een mooi dieptespel als resultaat. Ook de uitgebreide keuze in afwerkingen, kleur en textuur van het cassettesysteem sprak bouwheer, architect en aannemer aan. Dat biedt immers de mogelijkheid om in alle vrijheid te ontwerpen en unieke, dynamische gevels te creëren.

“We besloten om één zijde van de metalen cassettes iets dieper uit te voeren. Dankzij de weerkaatsing van het zonlicht ontstaat een heel bijzonder effect, als een natuurlijke golfbeweging die refereert aan het wateroppervlakte van het IJsselmeer dat altijd in beweging is", aldus Tullingh & Partners.

De keuze van materialen voor de gevel van het nieuwe kantoorpand, sluit op die manier ook aan bij de filosofie van Hartman. Het bedrijf gebruikt voor de bouw van haar schepen ook uitsluitend hoogwaardige en duurzame materialen.

Bron: Kingspan Panels

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage