'Een steen die de perfecte connectie maakt met het buitengevoel'

In het bruisende centrum van Amsterdam bevindt zich op het Hugo De Grootplein ‘Timeless Treasure’: een fantastisch familiehuis ontworpen door én voor architect Jeroen Spee.

Jeroen Spee is sinds 2008 zaakvoerder van architectenbureau studio PROTOTYPE in Amsterdam. De architectuurmicrobe zit echter al veel langer in zijn lijf. “Als kind bouwde ik al huizen met Lego- en Duploblokjes. Ik sorteerde de blokjes ook op kleur, want alles moest bij elkaar passen”, vertelt Spee. “Toen ik jaren later mijn studiekeuze moest maken werd al snel duidelijk dat het een creatieve richting ging zijn. Ik heb even gedacht aan grafisch ontwerp, maar uiteindelijk werd het toch architectuur. De maatschappelijke impact van het ontwerp van een gebouw is veel groter dan het ontwerp van een magazinecover.”

Ontwerp van zijn leven

Enkele jaren geleden maakte Spee letterlijk en figuurlijk het ontwerp van zijn leven, want hij ontwierp zijn eigen huis. “Sommige architecten vinden het moeilijk om iets voor zichzelf te ontwerpen omdat ze dan opeens in een andere rol terechtkomen: van architect naar opdrachtgever. Ik heb dat zelf niet zo ervaren. Omdat we met studio PROTOTYPE al heel wat particuliere projecten hebben verwezenlijkt wist ik al heel snel welke combinaties uit vorige projecten ik wilde integreren.”

Steenkeuze

Gevelstenen kiezen was voor Spee geen moeilijke opdracht. “Ik had al eens met Nelissen-stenen gewerkt bij een vorig project, en ik was toen onmiddellijk overtuigd van het product”, vertelt Spee. Voor de uitbouw achteraan het huis koos hij voor de hebe. “Voor mij was dit een steen die de perfecte connectie maakte met het buitengevoel. Bovendien is het ook een steen die nog betaalbaar is.”

Ook in het interieur koost Spee voor Nelissen, meer bepaald voor maranello-steenstrippen. “Ik vind de maranello op zich al een mooie steen, maar toch vroeg ik onze schilder om hem nog nét iets bleker te maken. Hij heeft daarvoor een soort ‘papje’ gemaakt en is er simpelweg met de borstel overheen gegaan. Heel leuk dat je een product hebt dat zich kan ontwikkelen. Je kan er echt je eigen ding mee doen, en dat kan het product prima hebben!”

Interessant interieur

Met het interieur heeft Spee ook volledig zijn eigen ding gedaan. “Ik heb er een echt familiehuis van proberen te maken. Een gezellige plek waar we fantastische momenten kunnen beleven.” Hoe Spee het interieur volledig naar z’n hand zette? Door speciale items te combineren. “Ik koop regelmatig spullen via tweedehandssites. Authentieke elementen in huis integreren geven soms een prachtig resultaat!” Het behang op de kinderkamer komt dan weer uit Parijs. “Niet goedkoop, maar het lijkt bijna alsof er op de muur geschilderd is.”

Inspiratie

Spee hoopt om met zijn huis anderen te kunnen inspireren. “Ik wou de foto’s eigenlijk eerst niet publiceren, totdat ik ze zag. Ik moet inderdaad toegeven dat het huis er zeer fotogeniek uit ziet. Ik zou het fijn vinden als andere architecten ook door dit project geïnspireerd raken!”

Bron: Nelissen
Deel dit artikel:
Onze partners