Een tussenconclusie: duplex in een maritieme ambiance

Langdurige esthetiek met maximale bescherming tegen corrosie was de vereiste voor de afwerking van 64 jachtbalkons die in 2014 werden geïnstalleerd in het themahotel Victory Therme Erding. colourZINQ (ZINQ in kleur) als duplexsysteem uit één bron was de oplossing en de tussentijdse conclusie na meer dan 7 jaar praktijktesten bevestigt dit als een wijs besluit: De kleur van de coating is nog even intens als op de eerste dag en corrosie is tot nu toe geen probleem geweest.

De claim van Hammer Stahl-Manufaktur, gevestigd in Sinsheim in het district Rijn-Neckar in Baden: nieuwe technische ontwikkelingen op het gebied van de verwerking van roestvrij staal te laten samengaan met klassiek vakmanschap. Als middelgroot ambachtelijk bedrijf in de verwerking van roestvrij staal ligt de focus op individueel advies en innovatieve oplossingsvoorstellen - of het nu gaat om grote projecten zoals hotels en bedrijfsgebouwen of particuliere klanten in heel Duitsland en de rest van de wereld.

Sscheepsboeg

Hammer Stahl-Manufaktur ontwierp, ontwierp, produceerde en installeerde innovatief ontworpen balkonhekken voor het Victory Therme Erding hotel. Het resultaat is een krachtig project dat nu aan de buitenkant op een scheepsboeg lijkt, wat de maritieme flair van het hotel weerspiegelt. In 2015 werd Thomas Hammer bekroond met de prestigieuze Duitse Metaalbouwprijs voor de "Jachtbalkons" in de categorie "Trappen en balustrades".

Met een oppervlakte van meer dan 185.000 m2 wordt Therme Erding beschouwd als het grootste thermale kuuroord ter wereld en biedt het een verscheidenheid aan glijbanen die uniek is in Europa. Sinds 2014 maakt het themahotel Hotel Victory Therme Erding deel uit van het totale complex.

Het unieke ontwerp is gebaseerd op het beroemde tall ship HMS Victory van Admiraal Nelson en telt 128 kamers, die tegen de herfst van 2021 met vijf luxueuzere kamers in maritieme stijl zullen worden uitgebreid. De 64 balkons die de zuidkant van het hotel sieren zijn gemodelleerd naar de vorm van een scheepsromp en zijn sinds de opening van het hotel een echte blikvanger. In 2020 won het hotel de World Luxury Hotel Award voor "Best Luxury Hot Spring Resort - Worldwide" en de prijs voor "Best Spa Hotel Worldwide".

15 ton staal

15 ton staal verdeeld over 128 afzonderlijke onderdelen voor in totaal 64 extravagante balkons van een themahotel: dat waren de kerngegevens die Thomas Hammer, eigenaar van Hammer Stahl-Manufaktur in Sinsheim, in 2014 doorgaf aan Europa's grootste stukverzinkingsdienstverlener ZINQ, of beter gezegd haar Bruchsal-vestiging. In de zomer van 2021 krijg je van de toen stukgegalvaniseerde en vervolgens in Bruchsal gepoedercoate balkons nog steeds zin in een dromerig wellnessverblijf met maritieme flair in Hotel Viktory Therme in Erding (Beieren) - een tussenconclusie.

Thomas Hammer kijkt tevreden als hij samen met Jens Bernitzky, hoteldirecteur van het themahotel Victory Therme Erding, de jachtbalkons inspecteert na jaren7 van praktijktests. "ZINQ had destijds gewerkt met een op maat gemaakte turquoise tint voor de poedercoating en gebruikte een speciaal poeder met uitgassingsadditieven om te voorkomen dat er lelijke uitgassingsvlekken op het oppervlak zouden verschijnen," zegt Thomas Hammer.

"Toch ziet alles er visueel tiptop uit. We hebben een zeer gelijkmatig oppervlak hier, precies zoals we wilden. Destijds had ZINQ voor aanvang van de bouw advies gegeven, zodat wij onvolkomenheden vooraf konden uitsluiten, bijvoorbeeld bij het verzinken van lasergesneden randen. De daaropvolgende productie van de balkons verliep vlot. Dat was echt streven naar toegevoegde waarde en echt geen gemakkelijke taak. Ik ben nog steeds blij met het resultaat."

colourZINQ

Het gegalvaniseerde en gepoedercoate stalen geraamte van de balkons, dat uit in totaal 128 afzonderlijke delen bestaat, omvatte ook telkens meerdere glasplaten, die afzonderlijk moesten worden aangebracht. Hoge corrosieve belastingen door wind, regen, ijs en sneeuw hebben blijkbaar geen schade kunnen toebrengen aan het duplexsysteem dat bestaat uit een discontinue stukverzinking als primer en een daaropvolgende poedercoating, die de ZINQ bedrijvengroep verkoopt onder het productmerk colourZINQ.

"De beschermingsperiode van een dergelijk duplexsysteem is veel langer dan de som van de respectieve individuele beschermingsperiodes, zodat we toch zeer tevreden zijn met de beslissing," is Jens Bernitzky overtuigd. "Trouwens, het oppervlak is zeer gemakkelijk schoon te maken.  Wat bovendien positief opvalt: de kleurtoon van de coating is nog even intens als op de eerste dag." De balkons met hun ongewone vorm moeten ook de komende decennia blikvangers blijven - ze zijn al onderscheiden met de Duitse Metaalbouwprijs 2015 van het vakblad M&T Metallhandwerk & Technik in de categorie "Trappen en balustrades".

Bron: ZINQ
Deel dit artikel:

Contacteer ZINQ - België

Onze partners