Een vurige gevel voor restaurant Mosteiro do Leitão in Portugal

In de buurt van Nazaré (Portugal), een populair surfcentrum ligt een restaurant dat gespecialiseerd is in speenvarken. Het bevindt zich nabij een hoofdweg op het terrein van een oude houtzagerij van bijna 15.000 m2. Ondanks de opening in 2008 en de strategische locatie, had het restaurant moeite om een vast cliënteel aan te trekken. In 2015 besloot het management een moedige stap te zetten en hun gastronomische keuken te lanceren. Deze zet leverde al snel prijzen en lofbetuigingen op, maar er ontbrak nog iets: hoogwaardige architectuur die paste bij de culturele ervaring. Met de hulp van het architectuurcollectief Atelier Data en de fabrikant ALUCOBOND, heeft het restaurant een vurige nieuwe uitstraling gekregen.

Architect Inês Vicente van Atelier Data kreeg de opdracht om de gevel van de oude fabriek, die uitkijkt op de weg, te restaureren. Terwijl de voorkant behouden bleef, werd de achterkant volledig gestript en opnieuw ontworpen. De nieuwe gevel, geïnspireerd door het vuur dat gebruikt wordt voor het roosteren van speenvarken, geeft het restaurant een unieke identiteit.

Vlammen en licht in architectuur

Atelier Data heeft de essentie van het vuur weten te vangen in hun ontwerp. De bewegingen van de vlammen, het dansende licht, de dwarrelende schaduwen en de stralende hitte zijn omgezet in architectuur. In totaal werden 1.100 m² driehoekige ALUCOBOND® traypanelen in spectra Cupral gebruikt. Deze panelen zijn onder verschillende hoeken gekanteld en in rijen geplaatst die in hoogte variëren, waardoor een driedimensionaal landschap ontstaat. Het licht- en schaduwspel op de oranjerode gevels creëert een veelhoekig patroon dat afhankelijk van het gezichtspunt en de tijd van de dag verandert.

Visuele impact en dynamiek

De gevel trekt de aandacht van zowel voorbijgangers als automobilisten op de snelweg. Door de veranderende lichtinval lijkt de gevel te flikkeren als vuur, wat een opvallende visuele impact heeft. Dit dynamische spel van licht en schaduw maakt de gevel tot een herkenbaar en intrigerend element in de omgeving.

Bron: ALUCOBOND
Deel dit artikel:
Onze partners