Eerste Ecopath® in Vlaanderen in Sint-Truiden aangelegd

© Ecobeton
© Ecobeton

Vandaag werd aan de Zwartveldstraat in Ordingen bij Sint-Truiden het eerste Ecopath® in ons land geplaatst, in aanwezigheid van burgemeester Ingrid Kempeneers en schepen Johan Mas. Het Ecopath® is een lijn van prefab-betonnen van Ecobeton, duurzame en onderhoudsvrije fietspaden met een optimaal rijcomfort. Het concept, een samenwerking tussen Easypath Nederland en ecobeton water technologies, is nieuw in Vlaanderen maar wordt al een tijdje toegepast in Nederland. 

CEO Luc Vandebeek: “Het eerste Easypath® in Vlaanderen ligt nu in Sint-Truiden. Deze fietspaden zijn snel aan te leggen op een zandbed en dat biedt heel wat voordelen. Omdat de dikte van de funderingslaag beperkt is, blijft er voldoende ruimte voor de boomwortels om zich te ontwikkelen, waardoor de Easypaths® de ideale oplossing vormen voor fietspaden waarbij wortelopdruk een probleem vormt.
Zo ook dit fietspad hier in de Zwartveldstraat in Ordingen, dat bijzonder gevaarlijk was voor wielertoeristen. Dat is door het aangelegde Easypath nu verleden zijn. De Easypaths® worden in verschillende afmetingen in Sint-Truiden zelf geproduceerd. De vraag bij steden en gemeenten is alvast groot.”

Fietsambitie

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, Lydia Peeters: “Met de recente lancering van de nieuwe Vlaamse fietsambitie willen we het fietsaandeel in onze verplaatsingen nog meer doen stijgen, want er is een enorme groeimarge en die moeten we volop benutten. Zo moet fietsen in 2040 daarom nog meer dan vandaag veilig, comfortabel, efficiënt en voordelig zijn.”
“Kwaliteitsvolle infrastructuur is een basisvereiste voor veilig fietsverkeer, vanuit Vlaanderen investeren we dan ook massaal in fietsinfrastructuur. Daarnaast richten we ook binnen de wegenbouw onze blik op technologische innovatie. De klimaatadaptieve fietspaden van Ecopaths zijn naar de toekomst toe dan ook interessante elementen om in te spelen op de klimaatverandering.”

Burgemeester Ingrid Kempeneers: “Het Easypath® is een fietspad dat door de unieke oppervlakteruwheid en lage rolweerstand garant staat voor meer fietsveiligheid en optimaal rijcomfort. Het zijn fietspaden die opvallend aangenaam fietsen. Als stad Sint-Truiden promoten we het fietsverkeer. Dit kadert hier perfect in.”

Schepen van openbare werken, Johan Mas: “We zijn verheugd dat het eerste Easypath® op Truiens grondgebied ligt. Het is een duurzaam en innovatief. Dat dit fietspad door ecobeton water technologies op Truiens grondgebied wordt geproduceerd, is een meerwaarde. Innovatie en ondernemen in eigen streek moedigen we toe. ”

Investering in algemeen welzijn

CCO Jill Aquilani: “Wij wensen de Vlaamse regering te bedanken voor de lancering van de nieuwe Vlaamse fietsambitie die in de eerste plaats een investering is in ons algemeen welzijn, wat eveneens aansluit bij onze “Concepts that drive society”. Als we het fietsaandeel in onze verplaatsingen willen doen stijgen, zijn veilige, comfortabele fietspaden een must om onze medemens een efficiënt en voordelig verplaatsingsalternatief te bieden. De diversiteit aan vehikels (elektrische fietsen, fietskarren, speedpedelecs, …) op onze fietspaden heeft een impact op ruimtegebruik en snelheid, waardoor kwalitatieve, bredere fietspaden, met een minimumbreedte van 2 meter, onontbeerlijk zijn. Bijgevolg zullen de nutsleidingen en de afwatering vaker onder het fietspad komen te liggen en wordt verstandig omgaan met de beschikbare openbare ruimte dé uitdaging. Snelle bereikbaarheid van deze ondergrondse infrastructuur zonder opbreekwerken is bijgevolg een must."

"Ook daar bieden de Ecopaths® een oplossing: ze zijn onmiddellijk in gebruik te nemen en ze zijn binnen de tien minuten op eenvoudige wijze weg te nemen voor werken aan nutsleidingen of afwatering, zonder hak-, slijp- of breekwerk. Opnieuw minder hinder voor de omwonenden. Het vermijden van opbreekwerk, betonafval dat hiermee gepaard gaat en de heraanleg onderstreept het ecologisch en economisch voordelig karakter van onze fietspaden. Dit is een echte gamechanger in het fietspadensegment.”

Bron: Ecobeton
Deel dit artikel:
Contacteer ecobeton water technologies
Onze partners