Eeuwfeest voor het Paleis voor Schone Kunsten

Horta hal, Paleis voor Schone Kunsten, Brussel. Openingstentoonstelling, 4 mei 1928

In 2022 viert BOZAR de 100ste verjaardag van de oprichting van het Paleis voor Schone Kunsten in Brussel. Er worden tal van festiviteiten gepland, met als orgelpunt de tentoonstelling Project Paleis. Curator van 1 april tot 21 juli 2022. Wouter Davidts nodigt verschillende hedendaagse kunstenaars uit om nieuw werk te creëren. Bovendien mag elke kunstenaar een ‘gast’ meebrengen uit de rijke geschiedenis van de instelling. Het belooft een origineel parcours te worden langs grote en kleine verhalen, door de ogen van de kunstenaars.

4 april 1922, de dag waarop een simpele handtekening op het Brusselse stadhuis de oprichting van het Paleis voor Schone Kunsten concreet maakte. In het naoorlogse klimaat leefde de droom om een nieuwe kunsttempel op te richten, een plek voor alle kunsten onder één dak. Burgemeester Adolphe Max werd de eerste voorzitter, de stad Brussel stelde de bouwgrond ter beschikking, de staat gaf een lening voor de bouwkosten, Victor Horta tekende zijn plannen… het betekende de start van een waardevol cultureel project dat tot op heden een ijkpunt is in Brussel.

Deze 100ste verjaardag is meteen ook het uitgelezen moment om vooruit te kijken. Waar komt het Paleis voor Schone Kunsten vandaan en waar staat de instelling vandaag voor? Het verjaardagsprogramma is daarom levendig en toekomstgericht opgevat.

Met de tentoonstelling Project Paleis, een eeuwfeest doet BOZAR zichzelf en de bezoekers nieuwe kunst cadeau. Curator Wouter Davidts nodigt verschillende hedendaagse kunstenaars uit om nieuw werk te creëren. Bovendien mag elke kunstenaar een ‘gast’ meebrengen uit de rijke geschiedenis van de instelling. Zo zal Koen Van Den Broeck gedurende enkele weken zijn atelier installeren in Bozar waarbij hij zich laat inspireren door de architectuur. Lara Almarcegui bestudeert de materialiteit van het gebouw en herinnert met haar installatie aan de gigantische stalen constructie die in de Hortahal stond vanaf 1972 tot de vroege jaren '90. Liam Gillick poetst de monumentale trappen in de Hortahal met vodka en glitter, de overblijfselen van een stevig feestje...

Op de gevel prijkt tot 14 april een nieuw werk van Anouk Declercq: Boom Boom Blooms. Ze maakte 100 digitale ‘vuurwerkbloemen’ voor 100 straffe mensen die het Paleis voor Schone Kunsten voor en achter de schermen hebben gemaakt.

Boris Charmatz nodigt op 23 en 24 april maar liefst 20 dansers uit om de dialoog te gaan met de dansgeschiedenis en ons gebouw, tot op het dak toe. Horta wilde dit dak altijd al publiek toegankelijk maken. 100 jaar later is het eindelijk zover.

Voor alle info & tickets kan je terecht op de website van Bozar
 

Het startsignaal van nog veel meer

Deze vieringen zijn nog maar het startsignaal. 2023 wordt Brussel de hoofdstad van de Art Nouveau. Bozar neemt deel met een tentoonstelling gewijd aan Horta en de kunsttaal van Art Nouveau. België is in het eerste semester van 2024 Voorzitter van de Raad van de Europese Unie. Bozar zal een cultureel luik verzorgen met tentoonstellingen, concerten en veel meer. In 2028 vieren we de 100ste verjaardag van de opening van de tentoonstellingszalen en in 2029 die van de opening van de grote concertzaal Henry Le Boeuf. Het dubbele eeuwfeest van België staat op de agenda in 2030 met - wie weet - Brussel als Culturele Hoofdstad van Europa. Het feest is nog maar net begonnen...

Bron: BOZAR
Deel dit artikel:
Onze partners