Effect van daglicht in huis visualiseren met MyDaylight van VELUX

Uit een online Facebook-enquête van VELUX bij 700 mensen blijkt dat 9 op de 10 deelnemers nadenken over het perfecte daglicht in huis bij het (ver)bouwen. VELUX lanceert de gratis app MyDaylight, waarmee je het effect van daglicht voor elke kamer in huis kan visualiseren.

Uit de bevraging viel op dat er het meeste rekening gehouden wordt met de grootte van de ramen (81%) en dat het belang van bepaalde elementen onderschat wordt. Er wordt weinig aandacht besteed aan het aantal ramen, de oriëntatie ervan en de functie van de kamer.

Volgens Nicolas Roy, architect en lichtexpert bij VELUX, zijn dit elementen die net het meeste aandacht verdienen: “Het komt er niet alleen op aan om veel daglicht naar binnen te halen, maar ook om te zorgen voor een goede distributie ervan. Je wil uiteraard geen donkere hoeken creëren in de kamers. Daarom kies je best voor twee kleinere ramen, deze zorgen voor een betere lichtverdeling dan één groot raam."

"Ook de functie van de ruimte mag niet uit het oog verloren worden. Een woonkamer of een speelruimte voor de kinderen vraagt bijvoorbeeld om meer functioneel daglicht dan een slaapkamer.”

 

'Maximalisme'

Met de huidige interieurtrend van het ‘maximalisme’, met veel patronen en intense kleuren op muren of meubels, dim je het natuurlijke licht in een kamer. Toch houdt slechts de helft van de deelnemers rekening met de kleur van de muren en vloer.

De kamers waarin we daglicht het belangrijkste vinden zijn respectievelijk de keuken, eetruimte en woonkamer. In de slaapkamer en badkamer hechten we niet veel belang aan daglicht, hoewel natuurlijk zonlicht net een positief effect kan hebben bij het ontwaken, en zo op ons humeur.

 

MyDaylight-app

VELUX lanceert de eerste ‘virtual reality app’ die de impact van daglicht visualiseert. MyDaylight is een gratis app die verkrijgbaar is via de App Store of Google Play waarmee de gebruiker bijvoorbeeld voor de start van de renovatiewerken kan uitzoeken wat het effect is van een dakvenster in een donkere zolderkamer.

In de app kan je een bestaande of nieuwe kamer vorm geven door gegevens in te vullen zoals afmetingen, plafondhoogte, oriëntatie… Het is zelfs mogelijk om het type vloer, kleur van de muren en meubels aan te geven.

Na een tiental minuten krijg je een realistische digitale simulatie van de ruimte die je in 360° of virtual reality kan bekijken. Op basis hiervan zie je concreet het effect van daglicht in de woning en kan je hierop inspelen.

Bron: VELUX

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage