Efficiënte oliemistfiltratie is cruciaal voor mens, machine en werkplek

Reeds 75 jaar is Nederman een pionier op het gebied zuivere lucht in werkomgevingen. De firma wil de hedendaagse problematiek rond luchtvervuiling in de industrie aanpakken door middel van innovatieve oplossingen. Dankzij kostenefficiënte productie is Nederman uitgegroeid tot wereldleider in industriële luchtfiltratie gebracht. Heden ten dage wordt toegevoegde waarde gecreëerd door middel van digitalisatie en service.

Luchtpollutie is tegenwoordig een van de meest voorkomende oorzaken van verschillende chronische aandoeningen, die allemaal de gedeelde factor hebben dat ze het leven van miljoenen mensen elk jaar kunnen verkorten. Een slechte luchtkwaliteit vermindert de levensverwachting van elk persoon gemiddeld met 20 maanden - wereldwijd.

Nederman wil actief informeren, meedenken en oplossingen aanbieden die de industriële productie in staat stelt haar aandeel in de uitstoot te verminderen. De technologie bestaat al om grootschalige industriële producties mogelijk te maken zonder negatieve impact op het milieu. Schone lucht vormt dan ook een belangrijke hoeksteen van een duurzame productie.

 

Koel- en oliemistcollectors

Een van de “onzichtbare” vervuilers in de metaalnijverheid zijn CNC bewerkingsmachines, die olie -en koelmiddelmist creëren. Nederman ontwikkelt koel- en oliemistcollectors om de luchtkwaliteit in elke productiehal met metaalbewerkingsmachines zuiver te houden. Deze machines vereisen veelal het gebruik van koelmiddel of snijoliën, waardoor tijdens het productieproces mist en/of rook ontstaat die schadelijk is voor mens en machine. De gepatenteerde Fiberdrain-technologie van Nederman vormt daarbij de sleutel tot een efficiënte filtratie. Bij deze Nederman turn key-oplossingen staat naast de luchtkwaliteit ook de energie-efficiëntie voorop.

Vrijwel alle machinale bewerkingen zorgen in enige mate voor oliemist. Rook ontstaat als die olie met hete oppervlakken in contact komt, verdampt en vervolgens condenseert in microscopische neveldeeltjes. Die deeltjes variëren in grootte tussen 0.1 µm en 10 µm, waarbij het uiteraard het moeilijkst is om de fijnste deeltjes te filteren. “Die olienevel maakt vloeren en werkoppervlakken glad en zorgt voor stilstand door verontreinigde printplaten in de elektronica van moderne metaalbewerkingsmachines,” vertelt Geert Ceule, managing director van Nederman Belgium.

“Deze olie/koelmiddelnevels vormen echter ook een zware bedreiging voor de operatoren. Op het eerste zicht lijken ze vrij onschadelijk, maar ze bevatten microscopische deeltjes die gezondheidsproblemen kunnen veroorzaken bij het inhaleren, vooral bij een langdurige blootstelling. Sommige studies tonen aan dat oliemist op lange termijn zelfs in een verhoogd risico op verschillende vormen van kanker en huidziekten kan resulteren.”

 

Schone lucht is een must

Om de veiligheid en hygiëne op de werkvloer te waarborgen, moeten die olienevels gefilterd worden. Nederman ontwikkelt koel -en oliemistcollectors om de luchtkwaliteit in elke productiehal zuiver te houden. De unieke, gepatenteerde Fiberdrain-technologie garandeert een efficiënte filtratie, waarbij zelfs submicroscopische oliedruppels door de filters opgevangen en terug naar het proces gedraineerd worden, ook bij continue toepassingen (7/7 en 24/24).

In functie van de machines en inrichting van de werkplaats kan er één filterunit gekoppeld worden per bewerkingsmachine of worden verschillende machines aangesloten op één grotere filterunit.

Dankzij het eigen leidingwerk van Nederman, QF sealed ducting, kan elke installatie eenvoudig en professioneel uitgevoerd worden. Aangezien het leidingnet verbonden wordt door middel van snelsluiters kunnen ook nadien nog probleemloos aanpassingen gedaan worden. Op die manier garandeert Nederman het lekvrij afzuigen van alle olie -of koelmist, licht Ceule toe. “Elk systeem wordt op maat van de toepassing ontwikkeld. Daarbij staan luchtkwaliteit en energie-efficiëntie steeds centraal.”

Bron: Nederman

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage