‘Eileen Gray’ van Rietveld Projects is tijdloos minimalisme in zijn meest robuuste vorm

© Vande Moortel
© Vande Moortel
© Vande Moortel
© Vande Moortel
© Vande Moortel

Rietveld Projects een projectontwikkelaar noemen, is het bedrijf uit Koksijde eigenlijk oneer aandoen. Elke realisatie is een architecturaal meesterwerk dat vorm en functionaliteit combineert met een bijzondere sensualiteit. In de gebouwen van Rietveld is less more: elk aspect wordt herleid tot de strikte essentie. Ook het project ‘Eileen Gray’, ontworpen door het Gentse Caan Architecten, is tekenend voor het tijdloos minimalisme waar de ontwikkelaar naar streeft.

Het appartementsblok ligt aan de Leopold II Laan in Koksijde en is opgebouwd uit vier niveaus die samen dertien appartementen herbergen. Wat meteen opvalt is de speelse manier waarop alle bouwlagen zich verhouden tot elkaar. Om te beginnen is de dakverdieping teruggetrokken. Ze bestaat uit twee penthouses met een groendak en grote terrassen die visueel los staan van elkaar. Beide volumes hebben een andere kroonlijsthoogte, knipogend naar de diversiteit aan bebouwing in de directe omgeving. Een keuze die niet enkel een bijzonder ruimtelijk spel in de hand werkt, maar ook zorgt voor een elegante bekroning van het verder horizontale gebouw. Omdat ook de raampartijen doorlopen tot tegen de dakrand, ontstaat er een luchtig beeld, dat mooi contrasteert met de eerder massieve onderbouw.

eenheid en rust

Caan Architecten beoogde een architectuur die eenheid en rust uitstraalt, zowel qua vormgeving als materiaalgebruik. De dakverdieping is uitgevoerd in warm Afrormosia-hout, dat terugkeert in het schrijnwerk. De eigenlijke kern van het gebouw bestaat uit een rechthoekig baksteenvolume met een sterk horizontaal karakter: het gelijkvloers en twee verdiepingen erboven. Elke verdieping wordt letterlijk afgelijnd door een schijf in genuanceerd crèmekleurig metselwerk, gedragen door afgeronde gevelkolommen in dezelfde baksteen. Die laatste verspringen op het tweede niveau, wat het pand een bijzondere dynamiek verleent.

De gekozen gevelbekleding is de NATURE7 Brick J van Vande Moortel, verwerkt in wildverband met een voeg van 12 mm. Het resultaat is een toonbeeld van Belgisch vakmanschap, dat laat zien hoe een robuust materiaal als baksteen op een creatieve en onderscheidende manier kan ingezet worden. ‘Eileen Gray’ is vintage Rietveld: een op het oog eenvoudig, maar harmonieus gebouw met een tactiele, ambachtelijke uitstraling.

Deel dit artikel:
Contacteer Steenbakkerij Vande Moortel
Onze partners