Harmonieus wonen in een elegant gebouw met tactiele uitstraling (CAAN Architecten)

© Cafeine
© Cafeine
© Cafeine
© Cafeine
© Cafeine
© Cafeine

Het project Eileen Gray in Koksijde omvat de bouw van 13 appartementen met ondergrondse parkeergarage voor Rietveld Projects. Ontwerpbureau CAAN Architecten uit Gent heeft getracht om zowel met de materialen, als met de opbouw een eenheid en rustige indruk te creëren in het vorm- en materiaalgebruik.

Het gebouw is ontworpen als een eenheid van 3 verdiepingen met sterke horizontaliteit, door uitgesproken gemetste schijven in beige-bruin-grijs genuanceerd metselwerk, gedragen door verspringende massieve, afgeronde kolommen in hetzelfde materiaal. Daarop staat teruggetrokken een niet volledige dakverdieping in een contrasterende kleur.

Door op de dakverdieping de eenheden visueel los te plaatsen en de raampartijen bovenaan te laten doorlopen tot tegen de dakrand, komt het geheel luchtiger over. Rondom de penthouses worden grotere terrassen voorzien, de daken zelf worden ingericht als groendak.

 

Ruimtelijk spel

De 2 dakvolumes krijgen een andere kroonlijsthoogte, spelen met kroonlijsthoogtes zorgt voor een ruimtelijk spel, bevordert de elegantie van het project en geeft het horizontale gebouw een bepaalde “kroon”. De hogere dakranden zorgen ervoor dat visueel storende technieken (zoals ventilatie-units, schouwen,…) op de daken perfect kunnen opgelost en weggestoken worden.

Voor de kadrering van het gebouw wordt dus naast het beige-bruin-grijs genuanceerd metselwerk gekozen voor warme contrasterende houten accenten in Afrormosia-hout. Het hout komt terug in het schrijnwerk en in de gevelbekleding van de dakvolumes. Het resultaat is een eenvoudig, maar harmonieus gebouw met een tactiele, ambachtelijke uitstraling.

Bron: CAAN Architecten
Deel dit artikel:
Onze partners