Elke armatuur slim en stijlvol in moderne architectuur dankzij kreon’s maatwerkprogramma

Sinds de komst van artificiële intelligentie wordt alles ‘slim’. Slimme woningen, slim bouwen... in dit rijtje hoort ook smart lighting. kreon's maatwerkprogramma ‘bespoke’ stelt architecten in staat om met slimme drivers en sensoren elke armatuur aan te passen. Slimme verlichting maakt een moeiteloze overgang mogelijk tussen verschillende sferen en functies van een ruimte, van een productieve kantooromgeving naar een rustige leesplek. Het licht verandert automatisch naargelang de natuurlijke lichtinval in de ruimte, en zelfs aan de kleur en textuur van interieurelementen. Dit creëert een nieuwe ontwerpdimensie voor architecten.

Slimme kreon-armaturen dankzij bespoke

De verlichtingsarmaturen van kreon worden 'slim' gemaakt door ze uit te rusten met diverse drivers die gekoppeld zijn aan domoticasystemen. Daardoor reageren ze op verschillende triggers zoals sensoren, tijd, geluid en externe data zoals weervoorspellingen.
Door het toevoegen van een Casambi-module, een slimme draadloze bediening van verlichting, hebben gebruikers de controle over de kreon-armaturen via een app op hun smartphone, met opties zoals WiFi en Bluetooth. Daarnaast zijn er andere draadloze communicatiesystemen beschikbaar voor verlichtingsdoeleinden, zoals Zigbee.

Dankzij kreon's maatwerkprogramma (bespoke), wordt elke armatuur tot slimme verlichting gedoopt. Door ze eenvoudig uit te rusten met verschillende sensoren en drivers, spelen ze volledig in op de geavanceerde eisen van moderne slimme verlichting.

de synergie tussen slimme verlichting en architectuur: ontwerp en functionaliteit

De armaturen van kreon bieden de flexibiliteit om zich aan te passen aan verschillende architecturale stijlen en worden geprogrammeerd om te voldoen aan de specifieke behoeften van elke ruimte. Bijvoorbeeld door het licht te dimmen of versterken bij schemering, zonsopgang, of door de aanwezigheid van mensen. Ze zijn daarnaast ideaal voor ruimtes met variërende architecturale kenmerken, van gezellig warm licht in de woonkamer tot koel wit licht in kantoorruimtes voor optimale concentratie.

De systemen optimaliseren het lichtplan in realtime en dragen bij aan het comfort van de gebruikers. Het tilt de esthetische waarde van een gebouw naar een hoger niveau. Architecten spelen met kleuren, intensiteit en patronen om een bepaalde sfeer of visuele ervaring te creëren. Comfort, connectiviteit, technologie en architecturaal design spelen nog steeds een even grote rol bij de verlichtingsexpert.

Duurzame verlichting

Daarnaast draagt de integratie van slimme technologieën in architecturale ontwerpen bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van een gebouw. Zo stelt Artdirector en Head of product development, Kristof Pycke.

“Door het energieverbruik te verminderen en optimaal gebruik te maken van natuurlijk licht, ondersteunen deze systemen groene bouwpraktijken. Smart lighting gaat ook gemiddeld langer mee dan gewone lampen.”

De systemen zorgen voor een gestroomlijnde, efficiënte en duurzame oplossing die aansluit bij de architectuur van het gebouw. Ze bieden meer dan enkel basisverlichting, vormen de kern van een efficiënte en comfortabele werk- en woonomgeving. Daarnaast trekt kreon de lijn door naar volledig slimme geïntegreerde systemen, die verlichting, klimaatbeheersing en zelfs audio combineren.

Bron: kreon
Deel dit artikel:
Onze partners