Elke dag op vakantie met een glazen achtergevel

De opdrachtgevers hadden een duidelijke wens: zich elke dag op vakantie voelen in hun nieuwe woning. Architect Ed Peeters, van PED architecten uit Mol, werd betrokken in de zoektocht naar een bouwgrond. De keuze viel op een schuin oplopend terrein. De L-vormige achtergevel van het gebouw is volledig uitgevoerd in SAPA aluminium profielen.

De L-vormige achtergevel is volledig beglaasd en uitgevoerd in SAPA aluminium profielen. Deze gevel loopt door tot onder het niveau van de leefruimte en is hoger dan het plafond in het interieur. Dit geeft de ervaring van buiten te leven en te wonen. De grote loofbomen rondom de woning zorgen voor een natuurlijk zonnescherm en het terras biedt beschutting tijdens hete zomerdagen.

Buiten en binnen versmelten


Het onderscheid tussen binnen en buiten opheffen was een van de vragen van de opdrachtgevers. De binnenruimtes van de woning trekken de omliggende natuur naar binnen. De beperkingen van het schuinoplopende terrein werden uitgespeeld als troef en versterken het uitzicht naar het achterliggende tuin en het landschap.

De volledig in de breedte beglaasde achtergevel van het woongedeelte loopt hoger door dan het plafond en lager dan de vloer. Dit verruimt de blik zowel naar boven als naar beneden. Buiten en binnen gaan zo volwaardig in elkaar op. De staat van het terrein is nauwkeurig opgemeten en het ontwerp ingebed in de bestaande morfologie.

De woning is ingepast in de buurt en gaat op in de glooiingen van het terrein en de kleuren van de omgeving. Bij het tuinontwerp is ook de bomenwal behouden en zijn er accenten gelegd met minimale ingrepen.

Woning met twee contrasterende niveaus


Door het schuin oplopende terrein komt men binnen in de inkom: laag, donker, met betonnen wanden, afgewerkt met bijna zwarte volkernplaten, in contrast met het lichte, ruime en wit gestucte woongedeelte. Op het onderste niveau bevinden zich de carports, de inkom, de technische ruimte, de sanitaire unit voor gasten en een berging.

Een trap leidt naar boven en daar opent de woning zich met aan de ene zijde zicht op terras en tuin en aan de andere zijde op het uitgestrekte landschap. Opvallend is dat het woongedeelte ook van buiten via een hellend vlak bereikbaar is.

Daglicht achteraan

Boven is het woongedeelte uitgevoerd met een glazen achtergevel voor een weids uitzicht en een volledig open leefkeuken, met aansluitend de eet- en zitplaats. Op hetzelfde niveau bevindt zich ook de slaap-bad-dressingzone. Bureel, zithoek en logeerruimte lopen over in de woonkamer.

Alle ruimtes kunnen met schuifdeuren of gordijnen gescheiden worden. Het terras, een omsloten buitenkamer, ligt op een niveau tussen onder en boven en is bereikbaar via trap en hellend vlak. Dankzij het hellend vlak leent de woning zich tot levenslang wonen.

Duurzaam project met focus op levenslang wonen


Volgens de bewoners is hun woning een geslaagde symbiose tussen hun wensen, het terrein en de architect. Deze woning is in al zijn facetten duurzaam. Ze is ontworpen en gebouwd met respect voor opdrachtgevers, omgeving, milieu en natuur. De woning is het resultaat van een integrale benadering van het bouwgebeuren in plaats van te focussen op één aandachtspunt.

 De architect ging bij het ontwerp van deze woning uit van de concrete wens van het vakantiegevoel. Het resultaat mag er zijn: het idee werd omgebogen tot een duidelijk gestructureerd geheel zonder op dat vakantiegevoel in te boeten.

Deel dit artikel:

Onze partners

GAimage