Els Vanden Berghe (Pixii): 'De toekomst is aan koolstofneutrale passiefbouw'

In tijden waarin we oplossingen willen vinden, is het prettig om weten dat er geruststellende zekerheden zijn, zoals onwrikbare bouwfysische principes. Dat stelt Els Vanden Berghe, directeur bij Pixii, in deze nieuwsjaarscolumn.  

Deze principes zorgen ervoor dat passiefbouw meer dan ooit de toekomst voor zich heeft. Voor alle gebouwen, met name bij renovaties, moeten we ons afvragen hoe we maximaal passiefbouwprincipes kunnen implementeren. Maar tegelijk nemen we als Passiefhuis-Platform koolstofneutraliteit mee bij de toepassing van deze principes.

Koolstofneutraliteit is berekenbaar, waardoor het de motor kan worden van relatief nieuwe methodologieën als TOTEM in België en EC3 in de VS. Aansluitend zie je hoe element- en materiaalpaspoorten onder de aandacht komen van de bouwwereld en de komende jaren een mainstreamstatus zullen verwerven. Een circulaire bouweconomie begint te kiemen, met kringlopen waarin bouwmaterialen financiële waarde krijgen volgens hun CO2-impact. Bio-ecologische materialen en regeneratief bouwen zullen aan belang winnen.

Nog een belangrijke aanvulling op de passiefbouwprincipes zijn lowtechoplossingen die gebouwen klimaatrobuust en koolstofarm helpen maken. Zonder compromissen op het gebied van comfort en gezondheid kunnen architecten en ontwerpers de ecologische voetafdruk van een gebouw sterk verlagen door in de ontwerpfase de juiste duurzame keuzes te maken. Laat ons meer aan sufficiency in plaats van efficiency denken. Want meer technieken, zelfs met toegenomen efficiëntie, betekent veel meer materiaalgebonden koolstof.

We zien veel bewegen in de bouwwereld, in de engineering- en ontwerpafdelingen van universiteiten en hogescholen. Onder onze leden en binnen ons netwerk voelen we veel vragen naar diepgaande kennis en ambitie om de transitie in de bouw te versnellen. Het zijn dynamieken die ons hoopvol stemmen. Voor koolstofneutrale passiefbouw ligt de toekomst open.

Bron: Pixii

Deel dit artikel:

Onze partners