Energetische renovatie van sociale woningen Florair II en III met Sto

In een ambitieus project in Jette zijn de Florair II en III gebouwen grondig gerenoveerd om de levenskwaliteit in deze sociale woonwijken te verhogen. Deze renovatie is onderdeel van een grootschalige inspanning om 181 appartementen niet alleen energiezuiniger, maar ook comfortabeler te maken voor hun bewoners. Sto leverde geavanceerde gevelsystemen om aan de technische en architectonische uitdagingen van het project te voldoen.

Met een investering van circa 14 miljoen euro werden de hoogbouwcomplexen Florair II en III getransformeerd terwijl de bewoners in hun appartementen bleven. Dit project vereiste een nauwgezette planning en communicatie. De stabiliteit van de betonnen draagstructuur werd versterkt, en een licht, flexibel geventileerd voorgehangen systeem, StoVentec M in combinatie met minerale wolisolatie, werd gebruikt om de gevels te egaliseren en te isoleren.

"Meer dan 3.000 m² Sto-producten zijn toegepast op de Florair gebouwen. Dit omvat StoVentec M glasmozaïeken en StoVentec R sierpleister, bevestigd op StoVentec Carrier Board S. De plaat wordt vervaardigd uit epoxy en glasgranulaat. Dat bestaat uit 88% gerecycleerd glas. Een plaat weegt 6 kg/m² waardoor ze zeer makkelijk te hanteren is op stellingen. Daarnaast kan ze bewerkt en op maat gemaakt worden met een eenvoudig breekmes.", zegt Alexander Rickert, productmanager van Sto.

De keuze voor de materialen en systemen van Sto zorgde niet alleen voor een oplossing voor de structurele uitdagingen, maar voldeed ook aan de hoge veiligheidsnormen die in België gelden voor de brandwerendheid van gebouwen. Door het gebruik van rotswol, kan brandoverslag niet over de gevel gebeuren en bevordert de brandveiligheid van het volledige gebouw.

Behoud van historische karakter

Florair II en Florair III dragen de kenmerkende architectuur uit de jaren 50 met zich mee, met een slanke en hoge structuur en een gevel uit betontegels. De architect Atelier Kempe Thill besloot om deze charme te behouden. Vanaf de buitenkant werd de gehele sokkelzone en de tussenstukken tussen de balkons geïsoleerd met het gevelsysteem van StoVentec M met dragerplaat.

André Kempe, architect bij Atelier Kempe Thill, legt uit: "Bij de vernieuwing van de gebouwen streefden we ernaar om trouw te blijven aan het unieke karakter van het originele ontwerp. Daarnaast kozen we voor producten die zowel esthetisch als functioneel voldoen aan hoge eisen. Op de initiële sokkel met geveltegels in blauwsteen plaatsten we de isolatie met gevelafwerking StoGlasmozaïek. Het grote voordeel van StoGlasmozaïek is dat het eenvoudig gelijmd kan worden op het onderliggende isolatiesysteem. Hierdoor krijg je een soort slangenhuid: een gevelbeeld uit kleine glastegeltjes die lichtreflectie en dieptewerking creëren.", vertelt architect André Kempe.

Alexandra Rickert vult aan: 

“De glasmozaïeken zijn 4 en 8 mm dik en bestaan in een veertigtal kleuren en uiteenlopende formaten. Het glaselement op zich is doorzichtig. De kleur wordt op de achterzijde aangebracht en komt door lichtinval tot leven.”

De mix van de glaselementen, witte sierpleister voor de inpandige terrassen, en metalen gevelbeplating voegt een moderne flair toe met behoud van het authentieke karakter. De gebouwen Florair II en Florair III zijn vrijwel identiek, met subtiele verschillen in gevelkleur.

Energetische en esthetische herwaardering

De renovatie omvatte het volledig strippen en isoleren van de gevels, vernieuwen van het schrijnwerk, en technische upgrades, wat resulteerde in een aanzienlijke vermindering van de energiekosten en CO2-uitstoot. De gebouwen voldoen nu aan de criteria van lage-energiewoningen, met een vermindering van broeikasgasemissies van meer dan 65%.

"Dankzij de verbeteringen in isolatie en het nieuwe ventilatiesysteem, is de noodzaak voor verwarming aanzienlijk gedaald.", bevestigt André Kempe.

De renovatie van Florair II en III zet een nieuwe standaard in sociale woningbouw, waarbij duurzaamheid, bewoonbaarheid, en respect voor historische waarde hand in hand gaan.

Bron: Sto
Deel dit artikel:
Onze partners